Festivālā «Eiropas Ziemassvētki» skanēs Mendelsona oratorija «Elija»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Festivālā «Eiropas Ziemassvētki» koncertā 13.decembrī Lielajā ģildē skanēs Fēliksa Mendelsona-Bartoldi oratorija «Elija», aģentūru LETA informēja «Latvijas koncertu» sabiedrisko attiecību vadītāja Rinta Bružēvica.

Oratorijas atskaņojumā piedalīsies solisti Elīna Šimkus, Ieva Parša, Andreass Šāgers un Egils Siliņš, Valsts akadēmiskais koris «Latvija» un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris igauņu maestro Olari Eltsa vadībā.

Vokālinstrumentālo opusu - oratoriju «Elija» - Mendelsons sacerēja 1846.gadā īpaši Birmingemas festivālam. Tas kļuva arī par viņa radošā mūža vainagojumu. Oratorijas pirmatskaņojums notika 18.augustā, un publika tikpat atsaucīgi kā Mendelsona diriģētās Georga Frīdriha Hendeļa oratorijas šoreiz uztvēra viņa paša rakstīto darbu. Pēc katras daļas skanēja gaviles, kas rimās vien tad, kad atskaņotāji atkārtoja apjomīgus darba fragmentus.

Sākot darbu pie «Elijas», Mendelsons uzskatīja, ka Vecās Derības personāžiem jārunā dzīvā valodā un jādarbojas dabiski, bet komponista uzdevums ir radīt skaņu gleznas. Kā norādīja Bružēvica, apjoma ziņā grandiozajā darbā ir liela daļa no šā žanra vēsturiskajā pieredzē uzkrātā mantojuma. Tajā varot dzirdēt krāšņus, polifoniski bagātus korus, kas var būt gan himniski cildinoši, gan spraigi dramatiski, kā arī episkumu ne vien kā vēstījumu no senas pagājības, bet arī kā nesteidzīgu notiekošās realitātes apceri. Tajā pašā laikā oratorijā esot gandrīz operisks dramatisms pat dažu solopartiju dziedājumos.

Oratorijai «Elija» pieder īpaša vieta mūsu pasaulslavenā basbaritona Siliņa radošajā biogrāfijā, norādīja Bružēvica. Intervijā Latvijas Radio «Klasika» Siliņš nesen atzinies, ka ir gandarīts par iespēju dziedāt Latvijā. «Ļoti priecājos, ka vēl joprojām, un jo sevišķi pēdējā laikā, tieku bieži aicināts uz Latviju. Decembrī skanēs darbs, ko jau sen vēlējos dziedāt Latvijā - Fēliksa Mendelsona-Bartoldi oratorija «Elija», ko daudzkārt esmu dziedājis Vācijā,» pastāstīja solists.

Koncerts notiek Eiropas kultūras galvaspilsētas gada programmā. Biļetes pieejamas «Biļešu paradīzes» kasēs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu