Vozņaks sagrauj mītu par Apple dibināšanu garāžā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no YouTube video

Viens no tehnoloģiju giganta Apple dibinātājiem, Stīvs Vozņaks nupat sagrāvis izsenis pastāvējušo mītu, ka kompānijas pamatakmens likts Stīva Džobsa vecāku privātmājas garāžā Sanfrancisko.

Lielai, ietekmīgai kompānijai ir vajadzīga kāda leģenda. Piemēram, par to, kā un kur tā tapusi, no mazumiņa gadu gaitā izaugot par milzi ar miljonos, simtos miljonu un pat miljardos mērāmiem ienākumiem. Apple vēsturē bija tieši šāda leģenda, un tā vēstīja, ka kompānija, kuras vērtība nesen sasniedza jaunas virsotnes 700 miljardu dolāru apmērā, sāka darboties nelielas privātmājas garāžā Sanfrancisko. Viens no kompānijas dibinātājiem, Stīvs Vozņaks, šo leģendu nupat intervijā ziņu aģentūrai Bloomberg sagrāvis.

Vozņaks Bloomberg atklāj, ka garāža «ir nedaudz pārspīlēts mīts». «Garāža mūs simbolizē labāk par visu pārējo, taču nevienu dizainu mēs tur neizstrādājām. Mēs gatavos produktus tikai aizvedām uz garāžu, pārliecinājāmies, ka tie strādā, un tālāk tos nogādājām veikalā, kur saņēmām naudu,» norāda Vozņaks, kurš bijis galvenais produktu izstrādātājs un savām vajadzībām mikroshēmas lodējis, strādājot citā tehnoloģiju kompānijā - HP.

Tāpat Apple līdzdibinātājs atklāj, ka garāžā reti kad vienlaicīgi bijis vairāk par diviem cilvēkiem, turklāt šie cilvēki parasti neko prātīgu nav darījuši. Citiem vārdiem, atrašanās Džobsa vecāku mājas garāžā nav bijusi diez cik produktīva. Tomēr, kad kompānija uzņēmusi apgriezienus, tā ātri vien kļuvusi par šauru.

Kad kompānija izaugusi līdz tādam līmenim kā tagad, stāsts par garāžu bijis viens no tiem sīkumiem, kas līdztekus sasniegumiem, milzīgajiem peļņas rādītājiem un citām nopietnām lietām Apple pasaules izveidei piešķir mazliet romantikas un kaut ko maģisku. Līdz ar to šis stāsts var iedvesmot uz varoņdarbiem citus radošos un domājošos prātus, kas citkārt varbūt nesaņemtos mēģināt un riskēt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu