Sievietes no armijas jātur pa gabalu! (544)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas armijā dien ne tikai vīrieši. Arī daiļā dzimuma pārstāves apņēmušās veikt šos vīrišķīgos pienākumus. Guntars Jansons, kurš apmācījis daudz jauno karavīru, intervijā portālam TVNET pauž viedokli, ka sievietēm nevajadzētu dienēt armijā un doties starptautiskās misijās. Kā Tu domā?

"Paši kaujinieki domā, ka sievietes misijās – tas ir marasms," Guntars pauda viedokli par sievietēm armijā.

"Mīļās dāmas, kas taisās iet armijā un ir armijā, beidziet plēsties! Armija nav darbs sievietei!" viņš uzvēra. 

Meitenes - fiziski vājākas

Lai raksturotu to, kādēļ sievietēm nevajadzētu dienēt, Guntars jautā: “Vai jūs varētu mani aizvilkt līdz ielai? Droši vien nevarētu. Man ir 90 kg. Diez vai jūs mani līdz krūmiem tepat dabūtu. Bet tādas pašas prasības taču ir tur. Dabiski, ka jebkurš džeks, gandrīz jebkurš džeks, mani līdz turienei aizdabūtu, bet meitene nevarētu.”

“Bet meitenes plēšas un prasa savu vienlīdzību. Taču tiklīdz ir kaut kāda smaga situācija, tā vienlīdzība pazūd. Tad ir sieviete un vīrietis.”

“Piemēram, Zviedrijā, kur sievietēm dota iespēja dienēt, abi dzimumi ir vienlīdzīgi un abiem ir vienādas prasības.

Zviedrijā sievietēm un vīriešiem ir pat vienas dušas.

Mums bija džeki, kas vienā dušā saskrējās ar sievietēm. Viņi teica, ka sākumā bijis jocīgi, bet pēc tam jau kļuvis vienalga. Arī sievietēm esot pilnīgi vienalga. Viņas, ejot dienēt, saprot, ka tas ir vīrišķais darbs un viss.”

Guntars arī norādīja – kaut arī sievietes prasa vienlīdzību armijā, tomēr atšķiras fiziskās prasības daiļā dzimuma pārstāvēm un vīriešiem. “Tajā pašā laikā algas mums ir vienādas un amata aprakstos ir vieni un tie paši pienākumi.”

“Tad ir jautājums, kāpēc tev būtu jāskrien mazāk, bet man – vairāk. Vai tad brīdī, kad mēs kopā aizbrauksim uz kādu misiju un iesim uzdevumā kalnos ar smagām somām, tu drīkstēsi uziet līdz puskalnam un sēdēt, bet es iešu līdz galam? Ja jau vienlīdzība, tad liekam uz latiņas vienādus uzsvarus!”

Grūti apvaldāmā seksualitāte

Pēc Guntara teiktā, sievietēm misijās varētu būt grūti arī saistībā ar vīriešu seksuālajām sajūtām: "Piemēram, šodien es par kādu meiteni nedomāju kā par smukulīti, taču pēc četriem misijā pavadītiem mēnešiem puse rotas jau sāk uz viņu jocīgāk skatīties, bet pēc sešiem mēnešiem tā skatās jau visi džeki.

Tās tomēr ir seksuālas tieksmes. Viņa tomēr ir sieviete, un viņi ir vīrieši.

Viņi ir tēviņi. Ap simts vīriešu, kas pusi gada nav redzējuši normālu sievieti.”

“Nedod Dievs, ka sieviete sāk izrādīt simpātijas vienam vai otram puisim. Tādi gadījumi ir bijuši. Tas uzreiz ir morāls konflikts vienībā. Tas nenormāli grauj vienības kaujas spējas.”

“Visu cieņu sievietēm, bet ne armijā! Diemžēl saprast viņas to īpaši negrib!”

Nemaināmā sievietes fizioloģija

Kad Guntars kontaktējas ar sievietēm, kuras nolēmušas iet armijā, viņš viņām jautā: “Ko tu tur darīsi? Tu izdomā līdz galam to! Ir svarcēlāji vīrieši, ir svarcēlājas sievietes. Tas pats ir armijā.

Esmu redzējis riktīgas kaujinieces, bet vienalga viņām ir problēmas.

“Vienu reizi, kad bijām jau gandrīz pilnībā pārliecināti, ka ar to sievieti viss būs kārtībā – viņa bija īsts kaujas zirgs, pēc pusgada dienēšanas kopā viņa vienās smagākās mācībās pateica, ka nevar skriet, jo viņai sākušās tās četras dienas.”

“Velns lai parauj! Kad viņa nāca armijā, vai tad viņa domāja, ka tās četras dienas pazudīs? Tā ir fizika un anatomija. To nevar izmainīt ne cilvēka uzskati, ne viņa “gribi vai negribi”. Ir jāsaprot, ka sieviete to nespēs darīt! Tas nav tas darbs!”

“Iedomājieties gadījumu – notiek kauja un sievietei jāpaspēj aiznest munīcija pie ložmetēja, no kā ir atkarīga visu karavīru dzīvība, bet viņai ir tās smagās dienas, kad viņa knapi paiet var. Viņai tā kaste ir jāaizvelk līdz turienei. Protams, 90% sieviešu sitīs dūri galdā un teiks, ka viņas vilktu. Protams, viņas vilktu, bet tu neaizvilktu tik ātri, kā es to izdarītu. Tu vilktu un aizvilktu, bet ja tu nokavētu sešas sekundes, no kā viss atkarīgs? Pietiek ar divām sekundēm, lai pielaistu iebrucēju pārāk tuvu nometnes malai.

Kā sieviete pēc tam dzīvotu, zinot, ka 15 zēni viņas dēļ gājuši bojā?

Paldies Dievam, tāds gadījums vēl nav bijis, taču tāds jebkurā brīdī var būt. Mēs taču arī pirmajās misijās domājām, ka latviešu ir tik maz un mēs noteikti neiesim bojā, taču patlaban jau ir septiņi kritušie un to skaits noteikti augs.”

Pēc Guntara teiktā, daudz komandieru lūguši, lai uz kaujas vienībām nesūta meitenes.

Vairums sieviešu nav kaujinieces

Sievietes starptautiskās misijās parasti piedalās kā mediķes, taču dažas ir bijušas arī kaujinieces, Guntars teica un norādīja, ka Latvijas armijā salīdzinoši ar citām valstīm ir ļoti daudz sieviešu: “Mums armijā ir aptuveni 30% sieviešu.”

“Tas jau kļūst smieklīgi, katra trešā armijā ir sieviete. Kas tā vispār ir par armiju?” Guntars pauda, taču vienlaikus piebilda, ka ir daudz administratīvu pienākumu, ar kuriem sievietes tiek labi galā, piemēram, grāmatvedībā.

Kādas ir Tavas domas par sievietēm armijā?

Komentāri (544)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu