"Bubamara" - jauns pasaules mūzikas krogs Vecrīgā (33)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Pavisam nesen Vecrīgā, Audēju ielā 8 durvis vērusi jauna izklaides vieta, kas īpaši iepriecinās pasaules mūzikas cienītājus, – krogs "Bubamara".

Ideja par savas vietas atvēršanu četriem draugiem, Herbertam, Laurim, Mārim un Sergejam, lolota jau sen, bet galarezultāts sasniegts šoruden. Visi no kroga īpašniekiem lielākā vai mazākā mērā saistīti ar mūziku, daži arī ar citu Vecrīgas kafejnīcu "Ļeņingrad". Kā atceras Herberts, viņu pasaules mūzika nopietni ieinteresējusi pēc mūzikas festivāla "Sziget" apmeklējuma Ungārijā pirms sešiem gadiem. "Ja festivālā ir speciāli pasaules mūzikai atvēlēta skatuve, tad kāpēc mums nevarētu būt pasaules mūzikas krogs?" viņš retoriski jautā.

Foto: TVNET

"Bubamara" tulkojumā no serbu valodas nozīmē "bizbizmārīte". Nosaukuma iedvesmotājs bijis pazīstamais balkānu mūziķis, režisors un aktiers Emirs Kusturica, kura filmas "Baltais kaķis, melnais kaķis" skaņu celiņā bijusi dziesma ar šādu vārdu. Pēc nostāstiem, jau pirmajās nedēļās kopš atvēršanas mūzikas kroga telpas pamatīgi pieskandinājis folkloras ansamblis "Iļģi", kā arī vietas rezidents DJ ShahS, aiz kura pseidonīma slēpjas mūzikas žurnālists un arī viens no TVNET izklaides redaktoriem Kaspars Zaviļeiskis.

Ieejot gaitenī no Audēju ielas, pirmajā brīdī šķiet, ka esi nonācis pie kāda biroja (šādas telpas ēkā patiešām ir), tomēr nē - pa labi aiz stiklotas sienas redzams, kā pie bāra un telpās rosās cilvēki. Kā jau krogos, par ieeju jāmaksā nav un arī pie durvīm nestāv milzīgs apsargs, kurš kontrolētu, lai apmeklētāju apģērbs par katru cenu atbilstu "pasaules mūzikas standartiem". Kā smejas paši kroga īpašnieki, vienīgā iespēja ieviest ieejas maksu varētu būt atsevišķi gadījumi, ja tajā uzstātos, piemēram, Toms Veitss (Tom Waits).

Foto: TVNET

"Bubamaras" interjerā manāma organizēta eklektika, proti, no pudelēm veidotās krāsainās lustras, sekciju, uz kuras gozējas "The Doors" solista Džima Morisona (Jim Morrison) portrets, un dažādos krēslus kompensē vienā ziloņkaula tonī krāsotās sienas. Uz tām redzama mākslinieka Ģirta Spilas personālizstāde, bet gaidāms, ka nākotnē šeit vietu radīs arī citu mākslinieku darbi. Paši īpašnieki apgalvo, ka, meklējot telpas, viņi "iekrituši" uz stiklotajiem griestiem, kas dienas laikā radot skaistu dabīgo apgaismojumu.

Dzērienu cenas ne ar ko daudz neatšķiras no citām Vecrīgas vietām. "Bauskas" un "Brenguļu" alus maksā pusotru latu, rums ar kolu - divarpus, bet īpašā piedāvājuma, Latgalē legāli ražotās t.s. samogonkas šota, cena ir divi lati. Lai arī vieta sevi pozicionē kā krogu, tuvākajā laikā tikšot piedāvāts arī bagātīgs uzkodu sortiments - "Bubamaras" virtuves izveide iegājusi beigu fāzē.

Foto: TVNET

Pašmāju koncertu organizētāji uz nākamā gada vasaru jau sākuši sarunas ar vairākām pasaules mūzikas zvaigznēm, un neesot izslēgts, "ka kaut kas atkritīs" arī "Bubamarai", savukārt drīz gaidāmi viesmākslinieki no tuvākām zemēm - Lietuvas, Igaunijas un Somijas.

Runājot par vēl tuvāku nākotni, sestdien, 20. novembrī, krogā uzstāsies ukraiņu folkpanku spēlējošais DJ Bogdans, 25. novembrī - Kaspars Bindemanis, 26. datumā spēlēs grupa "Čehols", 27. - DJ ShahS, savukārt 2. decembrī gaidāms "D11 Blues Band" muzikālais priekšnesums. "Bubamaras" darba laiks ir nemainīgs - krogs atvērts katru dienu no plkst. 15 līdz rītam.

Komentāri (33)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu