Cilinska: jāiet skatīties latviešu filmas! (23)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Latviešu filmu veidotāji spēj radīt gan interesantas, gan arī konkurēt spējīgas filmas, tādēļ skatītājiem ir jāspēj mainīt attieksmi pret latviešu filmām, uzskata "Jura Podnieka studijas" vadītāja, filmu režisore un producente Antra Cilinska.

Veiksmes stāsts - "Kā Tev klājas, Rūdolf Ming?"

Kā pauda Cilinska, cilvēki ir iedomājušies, ka latviešu veidotajās filmās nekā nav, bet ir tieši otrādi - filmās var atrast interesantas lietas, kuras pēc tam var gan pārrunāt, gan arī tās ļauj sevī kaut ko pārdomāt, tādēļ skatītājam būtu ne tikai jāmaina sava attieksme pret filmām, bet arī jāiet uz kinoteātriem tās skatīties.

Viena no "Jura Podnieka studijas" pēdējām veiksmīgākajām dokumentālajām filmām ir režisora Roberta Rubīna filma "Kā Tev klājas, Rūdolf Ming?". Producente stāstīja, ka filmas veiksmes ceļš sākās ar šoruden Rīgā notikušo starptautisko kino forumu "Arsenāls", kur dokumentālā filma piedalījās Baltijas konkursa filmu skatē, "Arsenāla" noslēguma ceremonijā iegūstot kino foruma skatītāju balvu un starptautiskās "Interfilm" žūrijas balvu kā labākā Baltijas skates filma.

"Patlaban dokumentālā filma "Kā Tev klājas, Rūdolf Ming?" Rīgā vienlaicīgi tiek izrādīta divos kinoteātros, kas dokumentālajai filmai ir nozīmīgs notikums.

Filmu noskatījušies jau tuvu pie 1500 skatītājiem, kas dokumentālajai filmai nav maz, bet kopumā filmai kinoteātros šāds skatītāju skaits ir ļoti mazs.

Esmu izbrīnīta, kādēļ cilvēki vairs neiet uz kinoteātri un neskatās filmas. Tai pat laikā tie cilvēki, kuri tomēr ir saņēmušies un aizgājuši uz kino, pēc filmu noskatīšanās ir ļoti priecīgi, gandarīti un patīkami pārsteigti par redzēto," sacīja Cilinska.

Par filmu "Kā klājas, Rūdolf Ming?"

Filma "Kā klājas, Rūdolf Ming?" stāsta par jaunu puisi Rūdolfu no maza lauku ciemata pie Talsiem. Rūdolfs nāk no katoļu ģimenes ar četriem bērniem un bez tēva. Pirms dažiem gadiem puisis sāka veidot filmas, izmantojot pavisam vienkāršu metodi - ierāmējot zīmējumus uz garas papīra strēmeles. Filmas tiek projicētas uz balta palaga mazā istabā, izmantojot vecu slaidu projektoru. Rūdolfs pats veido arī skaņas, radot neticamas imitācijas. Caur puiša aizraušanos ar filmu veidošanu var ieraudzīt konfliktu starp viņa iekšējo pasauli un sabiedrību. Apkārtējie cilvēki mēģina uzspiest savus likumus, kuri ne vienmēr sakrīt ar mazā zēna fantāziju pasauli. Rūdolfam tik ļoti patīk dzīvot un sapņot stāstu un fantāziju pasaulē, ka ārējā pasaule viņam šķietami neeksistē. Paralēli lielajai interesei par filmām Rūdolfs arī taisa lamatas un spēlē klavieres.

"Kā Tev klājas, Rūdolf Ming?"
"Kā Tev klājas, Rūdolf Ming?" Foto: publicitātes

Kā pastāstīja filmas producente, filma par Rūdolfu tiek demonstrēta arī citviet Latvijā, jo ar filmu izplatītājiem panākta vienošanās par filmas izrādīšanu vēl 31 citā Latvijas pilsētā.

Savukārt nākamā gada pavasarī "Kā Tev klājas, Rūdolf Ming?" sāks savu dalību filmu festivālos. Cilinska informēja, ka šī filma ir pieteikta vairākos ārvalstu festivālos, kuru vidū ir arī Berlīnes filmu festivāls un citi nozīmīgi pasākumi kino nozarē. Filmas festivāla sezona sāksies no nākamā gada, jo festivāla kalendārā nozīmīgākie festivāli notiek, sākot ar pavasari.

Patlaban dokumentālās filmas "Kā Tev klājas, Rūdolf Ming?" galvenais varonis Rūdolfs Miķelsons ir 16 gadus vecs jaunietis, kurš mēģina uzņemt filmu. Novembra sākumā tika noskaidroti pieci "ZZ stipendiju" konkursa uzvarētāji, kuriem tika piešķirtas stipendijas 1000 latu katram savu profesionālo prasmju attīstīšanai. Videomeistarības konkursā stipendiju režisoru iemaņu pilnveidošanai saņēma Rūdolfs Miķelsons.

Filmu producente atzina, ka Rūdolfs ir ļoti aizrāvies ar kino, un viņa nedomā, ka jaunieša interese par to mazināsies, tādēļ Cilinska pieļauj arī iespēju, ka pēc gadiem vai nu saistībā jau ar paša Rūdolfa radītu filmu, vai kā savādāk varētu tikt uzņemts vēl kāds materiāls par šo interesanto personību.

Filmas "Kā Tev klājas, Rūdolf Ming?" radošā komanda ir režisors Roberts Rubīns, scenārija autors Jānis Kalve, operators Uldis Jancis, skaņu režisors Anrijs Krenbergs, komponists Andris Vilcāns, montāžas speciāliste Sandra Alksne un producentes Antra Cilinska un Guna Stahovska.

Scenāristam Kalvem un režisoram Rubīnam šī filma bija debija kino jomā.

Dokumentālās filmas "Kā klājas, Rūdolf Ming?" tapšanu finansiāli atbalstījis Nacionālais kino centrs un Valsts kultūrkapitāla fonds.

Komentāri (23)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu