"HOMO ALIBI" (3)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Festivāls notiks no 1.-3. septembrim un būs veltīts skatuves un vizuālās mākslas attiecībām, sintēzei, mijiedarbei.

Pagājušonedēļ Rīgā sākušas strādāt pirmās starptautiskās mākslinieku komandas, kas veido neliela formāta izrādes festivālam "Homo Alibi". Franču videomāksliniece Magali Debazeija ar neatslābstošu interesi ceļo pa Rīgas bijušajiem komunālajiem dzīvokļiem un to interjerā uzņem videomateriālu jaunajai izrādei „Wallpapers”, ko veido kopā ar mūsu režisoru Andreju Jarovoju. Šis nebūs stāsts par tapetēm, bet metafora par laika plūdumu, cilvēku gaitām un nospiedumiem, ko tie atstāj. Arī par to, ka dažas vietas dzīvo, pateicoties tam, ka cilvēki tur nekad neieiet.

Otra mākslinieku komanda poļu režisora Igora Gorzkovska un latviešu mediju mākslinieces Izoldes Cēsnieces vadībā, veidojot izrādi – instalāciju, pēta seriālu fenomenu. Izolde topošo darbu raksturo: „Jau sen vēlējos radīt tādu istabu, kāda aprakstīta Reja Bredberija romānā „451 grāds pēc Fārenheita”, kurš ir mūsu darba pamatā. Mani satriec tas, ka fantastikas romānos, kas sarakstīti pirms desmitiem un pat simt gadu, ir aprakstītas situācijas, kuras tagad kļuvušas par realitāti. Par to domājot, kļūst tīri neomulīgi. Bet par to ir interesanti runāt. Seriāli gan Polijā, gan Latvijā ir nozīmīga parādība, kas aizņem lielu daļu sabiedrības apziņas. Inteliģenti ļaudis parasti apgalvo „es neskatos seriālus, man tie neeksistē“, taču kā var ignorēt parādību, kas sabiedrībā, kurā tu dzīvo, ieņem tik nopietnu vietu?”

Festivālā notiks vēl divas pirmizrādes, kas tikko radītas Briselē. Beļģu mākslinieču izrāde „Vērojot” aicinās uz aktīvu nostāju sakarā ar militārajiem konfliktiem, kas apņēmuši visu zemeslodi, un to atspoguļojumu masu medijos. Slavenās austrāliešu izcelsmes horeogrāfes Džoannas Leitonas mūsdienu dejas izrāde „Projet Triangulaire” ir krietni poētiskāks darbs, kas pēta ķermeņa arhitektūru un saikni ar laika un gaismas kustību.

Jau tuvākajās dienās Rīgā ieradīsies arī britu / vāciešu mākslinieku apvienība Gob Squad, lai sāktu gatavoties Rīgas glābšanas akcijai. Viņu filma „Super Night Shot” tiks uzņemta mūsu pilsētas ielās tieši 60 minūtes pirms izrādes sākuma un sola neaizmirstamas izjūtas ne tikai skatītājiem, bet visiem tiem, kam gadīsies nokļūt Gob Squad filmēšanas laukumā. Uz festivālu pošas arī holandiešu objektu teātris Hotel Modern, lai uz JRT lielās skatuves sāktu būvēt miniatūru karalauka modeli, kas tiks atdzīvināts izrādes „Lielais karš” laikā.

Divi pieredzējuši kuratori un teorētiķi Florians Malcahers un Daniels Brains īpaši festivālam gatavo lekciju un diskusiju programmu, kas palīdzēs gūt plašu priekšstatu ne tikai par Homo Alibi tēmu un pārstāvētajiem māksliniekiem, bet arī par to, cik daudzveidīga un neparedzama šodien ir Eiropas teātra skatuve. Līdzīgs uzdevums ir arī sešu filmu programmai, ko esam sagatavojuši kopā ar Eiropas TV kultūras kanālu ARTE.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu