"Jumprava" atkal koncertē ar "Skandālu" (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ir grūti atrast vēl kādu piemēru tik ilgstošai sadarbībai starp Latvijas un trimdas rokmūzikas grupām, kāda izveidojusies starp pašmāju "Jumpravu" un trimdas "Skandālu" – klaida latviešu grupu no Toronto, Kanādas.

Šovasar 18 gadus sena vēsture atkārtojas: abas grupas atkal kāpj uz vienas skatuves "Jumpravas" koncerttūres ietvaros un ir kopāklausāmas atlikušajos tūres datumos: 25. augustā Jēkabpilī un 31. augustā Pirmajās Vislatvijas Aigaru dienās Salaspilī.

Abas grupas ir dibinātas apmēram vienā laikā, grupa "Skandāls" ir pat kādu pusgadu vecāka (grupa dibināta 1984. gada jūlijā). Abas grupas ir līdzīgas ar to, ka visus šos gadus spēlējušas rokmūziku, turklāt galvenokārt dzimtajā – latviešu valodā. Abās grupās ir pastāvējuši un pastāv ilggadīgi kvarteti: "Jumprava" kļuvusi slavena ar savu četrinieku - Aigaru Grāveru, Aigaru Graubu, Aigaru Krēslu un Ainaru Ašmani "Skandāls" ar Albertu Vītolu, Kārli Briedi, Raiti Freimani un Mike Morrow.

Grupas iepazinās tālajā 1988. gadā, kad Raitis Freimanis Rīgā nejauši satika Aigaru Graubu, kurš bija ceļā uz studiju, lai ierakstītu dažas "Jumpravas" dziesmas angļu valodā. Raitis palīdzēja "Jumpravai" iedziedāt dziesmas ”Ziemeļmeita”, ”Svētki” un ”Vēlreiz”. Nākamajā gadā, pateicoties atmodas laikiem, grupa "Skandāls" viesojās Latvijā, spēlējot koncerttūrē kopā ar grupu "Jumprava". Šis bija ļoti emocionāls un saspringts laiks, kad koncertos vienlīdz sirsnīgi tika sagaidīta ne tikai katra grupas "Skandāls" uzstāšanās, bet arī citu Latviju tolaik apmeklējušo trimdas mūziķu priekšnesumi – kaut vai visiem atmiņā labi saglabājušies ”Čikāgas piecīšu” koncerti.

Viena no spilgtākajām toreizējās koncerttūres atmiņām bija notikumi robežpunktā starp Igauniju un Latviju, valstīm, kuras toreiz – par ko neviens sevi cienošs latvietis vairs nešaubījās – bija nelegāli iekļautas Padomju Savienībā. Piebraucot pie Latvijas robežas, protams, visi gribēja fotografēties pie zīmes "LATVIJAS PSR - ЛАТВИЙСКАЯ ССР", mēğinot aizsegt "S PSR" tā, lai redzams būtu tikai ”Latvija”. Kādā brīdī autobusa vadītājs uzmeklēja zaği un kopā ar dažiem grupas dalībniekiem sāka zāğēt nost strīdīgos "S PSR", līdz uz ceļazīmes palika tikai "LATVIJA". Kā piemēroti izteicās "Skandāla" bundzinieks Mike Morrow: "And that''s the way it should be!" (... un tā tam būs būt – angl.)

Koncerttūre norisinājās veiksmīgi, un grupa "Skandāls" Latvijas apmeklējuma laikā paguva arī ierakstīt dziesmu ”Domas par mājām”, kā arī sagatavot videoklipu no koncerttūrē ierakstītajiem videomateriāiem. Abas grupas atkal tikās decembrī ”Mikrofona aptaujas” ikgadējā koncertā Rīgā.

1990. gada pavasarī "Jumprava" devās uz Kanādu spēlēt koncertus kopā ar grupu "Skandāls" Latviešu centrā Toronto, kā arī Diamond Club naktsklubā, kas toreiz bija viens no Toronto populārākajiem lokāliem. Grupa "Jumprava" arī sniedza intervijas lielākajām Toronto FM raidstacijām, kā arī sniedza interviju un demonstrēja videoklipu dziesmai ”Ziemeļmeita” Kanādas lielākajā Mūzikas video kanālā Much Music. Ir vērts pieminēt, ka tajā pašā gadā, kad "Jumprava" bija Toronto, Lietuva deklarēja savu neatkarību no Padomju Savienības, kas piesaistīja lielu vietējās preses uzmanību grupai no "atbrīvotās republikas" kaimiņvalsts.

Deviņdesmitie gadi bija vairāk vai mazāk pārmaiņu periods abām grupām, un šajā laikā atsevišķi grupas dalībnieki tikās ar viens otru gan Latvijā, gan Zviedrijā, bet, tuvojoties Rīgas 800 gadu svinībām, abas grupas atkal nolēma sadarboties. Ar grupas "Jumprava" palīdzību "Skandāls" uzstājās rokmūzikas koncertā 11. Novembra krastmalā Rīgas astoņsimtgades svētku ietvaros. Grupas arī kopā spēlēja koncertu Multiklubā Valmierā.

Šovasar grupas atkal satikušās, lai kopā muzicētu brīvdabas koncerttūrē piecās Latvijas pilsētās: Ventspilī (3. augustā), Alūksnē (18. augustā), Valmierā (23. augustā), Jēkabpilī (25. augustā) un Salaspilī (Aigaru dienās 31. augustā, visu koncertu sākums 21:00). Ir pagājuši astoņpadsmit gadi, kopš grupas saspēlējās pirmo reizi, bet, kā Aigars Grāvers ieminējās pirms šāgada kopējās tūres sākuma: ”Ja mēs to nedarīsim tagad – kad tad!?”

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu