"Krājbankas" krīzes dēļ laukos veidojas dramatiska situācija

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sakarā ar AS "Latvijas Krājbankas" darbības apturēšanu dramatiska situācija veidojas laukos. Labklājības ministre Ilze Viņķele (V) sazinājusies ar Latvijas Pašvaldību savienību, līdz ar to panākta vienošanās, ka pašvaldības atbalstīs cilvēkus, kuri nonākuši bezizejas situācijā saistībā ar bankas krīzi.

Nevar nopirkt zāles

Kuldīgas novada domē otrdienas rītā pēc palīdzības vērsies kāds vecāka gadagājuma pāris, kurš "Latvijas Krājbankas" darbības apturēšanas dēļ palicis bez naudas un nevar iegādāties zāles, aģentūrai BNS pastāstīja Kuldīgas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Anita Zvingule.

Vīrietim esot slima sirds un zāles jālieto katru dienu. Taču viņš tās nevar iegādāties, jo visa nauda glabājas "Krājbankā".

Zvingule informēja, ka dome tuvākajā laikā lems par finansiālas palīdzības piešķiršanu šim cilvēkam no sociālā budžeta.

Viņa arī prognozēja, ka pašvaldībā pēc palīdzības varētu vērsties arī citi "Latvijas Krājbankas" klienti.

90% pašvaldības līdzekļu

Sakarā ar AS "Latvijas Krājbankas" darbības apturēšanu dramatiska situācija veidojas Dagdas novadā, kur šī ir vienīgā banka, informēja Dagdas novada domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Guna Malinovska.

""Latvijas Krājbankā" glabājas aptuveni 90% no visiem pašvaldības līdzekļiem, kas lēšami simtos tūkstošu latu. Starp tiem ir gan līdzekļi pašreizējo maksājumu veikšanai, gan pašvaldības ietaupījumi. Minētajā bankā atrodas arī lielas novada iedzīvotāju daļas darba algu konti, nereti abiem pelnošajiem ģimenes locekļiem. Ar "Latvijas Krājbankas" starpniecību lielai daļai novada iedzīvotāju tikušas izmaksātas arī pensijas un pabalsti, tai skaitā garantētā minimālā ienākuma un darba praktizēšanas (stipendiātu) pabalsti," skaidroja Malinovska.

Bankomāti nedarbojas

Līdz ar "Latvijas Krājbankas" darbības apturēšanu praktiski ir apstājusies komunālo maksājumu veikšana un aizvien vairāk iedzīvotāju sāk izjust skaidras naudas trūkumu. Situāciju vēl vairāk sarežģī tas, ka divi no trim bankomātiem novadā pieder "Latvijas Krājbankai" un patlaban nedarbojas.

"Latvijas Krājbankas" darbības apturēšana ir arī radījusi pārslodzi pašvaldības sociālajā dienestā, kurp iedzīvotāji masveidā ierodas pārformēt dokumentus maksājumu saņemšanai.

Patlaban Dagdas novada pašvaldība meklē risinājumu izejai no krīzes situācijas.

Sarežģījumi arī citviet

Arī Mazsalacas novada pašvaldībai AS "Latvijas Krājbanka" ir pamatkonts, kurā atrodas vairāk nekā 100 000 latu, kurus pašlaik nav iespējams izmantot, pastāstīja novada domes priekšsēdētājs Gunārs Zunda ("Salaca").

Kā pastāstīja Zunda, pašvaldībai ir konti vēl piecās vai sešās bankās, tomēr konts "Latvijas Krājbankā" bijis pamatkonts.

Sarežģījumi bankas darbībā radījuši apdraudējumu algu, pabalstu izmaksām un citām lietām, tādēļ novada pašvaldības vadītājs izdevis rīkojumu apturēt visus iepirkumus, kurus vēl iespējams apturēt. Tas darīts tādēļ, lai neizlietotu tos pašvaldības līdzekļus, kas pieejami citu banku kontos.

Visi pārskaitījumi, ko pašvaldība vakar veikusi uz citām bankām no sava konta "Krājbankā", atgriezušies atpakaļ kontā.

Zunda vērtē, ka problēmas bankas darbībā pašvaldības darbu ir ļoti ietekmējušas. Ņemot vērā iepriekšējo pieredzi ar banku darbību Latvijā, pašvaldības vadītājs necer, ka problēmas "Latvijas Krājbankā" tiks atrisinātas jau šajā gadā.

Bloķēti visi Jaunpiebalgas novada pašvaldības līdzekļi

Līdz ar bankas darbības apturēšanu bloķēti visi Jaunpiebalgas novada pašvaldības līdzekļi. Konts šajā bankā pašvaldībai bijis vienīgais, pastāstīja novada domes priekšsēdētājs Askolds Liedskalniņš (JL).

Visi pašvaldības līdzekļi, apmēram 200 000 latu, palikuši bankas kontā. Tur atrodas gan nauda pabalstiem un algām, gan nauda ceļu uzturēšanai ziemā un citi līdzekļi.

Šodien pašvaldībā paredzēta ārkārtas sēde, kurā tiks lemts par aizņēmuma apmēram 60 000 latu apmērā ņemšanu. Tā pašvaldībai būtu īslaicīga palīdzība.

Pašvaldības iekasē NĪN

Turklāt daudzas pašvaldības 'Krājbankas kontus izmanto nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) iekasēšanai. Līdzīgi Jelgavas pilsētas pašvaldībai, arī Bauskas novada pašvaldībai ir konti "Latvijas Krājbankā".

"Krājbanka" kontos Dobeles novada pašvaldībai palikuši ap 5000 latu nekustamā īpašuma nodokļu (NĪN), pašvaldības komunālo pakalpojumu sniedzējam "Namnieks" ap 20 000 latu, kā arī desmit pašvaldības darbinieku algas. Konts "Krājbankā" ir arī pašvaldības kapitālsabiedrībai "Namnieks", kurai pašlaik nav pieejami ap 20 000 latu. Šis uzņēmums ir namu apsaimniekotājs un komunālo pakalpojumu sniedzējs.

Gulbenes pilsētai nozuduši 99 000 latu

Gulbenes pašvaldībai "Krājbankā" bloķēti 54 000 latu. Pārskaitot līdzekļus no "Krājbankas" uz "SEB banku", nozuduši 99 000 latu, informēja Gulbenes novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Jana Igaviņa. Savukārt gandrīz visām novada pārvaldēm banku konti atrodas citās bankās. "Ja kādai pārvaldei "Krājbankā" ir nauda, summa ir neliela. Neskaidra situācija ir mūsu lielākajā pārvaldē - Gulbenes pilsētā, kurai "Krājbankā" ir lielākais norēķinu konts".

Iedzīvotāji varēs vērsties pašvaldībās pēc palīdzības

Labklājības ministre Ilze Viņķele (V) sazinājusies ar Latvijas Pašvaldību savienību, līdz ar to panākta vienošanās, ka pašvaldības atbalstīs cilvēkus, kuri nonākuši bezizejas situācijā saistībā ar AS "Latvijas Krājbanka" ("Krājbankas") krīzi.

Kā pastāstīja ministres preses sekretāre Sabīne Puķe, cilvēki varēs vērsties savā pašvaldībā, lūdzot pēc palīdzības, savukārt pašvaldības vērtēs, kāda tieši palīdzība nepieciešama cilvēkiem, un sniegs to pēc savām iespējām.

Jau ziņots, ka FKTK padome pirmdien nolēmusi apturēt AS "Latvijas Krājbanka" visu finanšu pakalpojumu sniegšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu