Punnenovs: Nevienam to nenovēlu - spēlēt par savu darbu un dzīvi

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Latvijas hokeja valstsvienības kandidāts Ivars Punnenovs šosezon smagi cīnījies par iespēju spēlēt pirmā vārtsarga lomā Šveices augstākās līgas (NLA) komandā Langnau «Tigers», ko regulārā čempionāta sezonas otrajā pusē arī nopelnījis, žurnālistiem atklāja pats spēlētājs.

Kā šīs sezonas mērķi Punnenovs bija uzstādījis kļūt par komandas pirmo vārtsargu, kā gods viņam nodrošinātu lielāku spēles laiku.

«Sezonas otrajā pusē vairāk tiku spēlēt vārtos, tomēr uz beigām komandai pievienojās jauns treneris, kurš vairāk uzticējās spēlētājiem no iepriekšējās sezonas sastāva. Tāpēc pārspēlēs par vietas saglabāšanu spēlēja tikai Damjano Čjačio, nevis es. Treneri teica, ka viņš šosezon vairāk progresējis, tāpēc viņam tika dota iespēja,» stāstīja Punnenovs.

Pērn Punnenovs pārstāvēja Rapersvīles «Jona Lakers», kas ar latvieti pēc regulārā čempionāta beigām pagarināja līgumu uz diviem gadiem. «Jona Lakers» pārspēlēs zaudēja vietu NLA, bet pēc nepilnas nedēļas Punnenovs parakstīja līgumu ar toreizējo Šveices pēc spēka otrās līgas (NLB) komandu «Tigers».

«Bija skaidrs, ka man jāpaliek NLA, nevis jāspēlē NLB. Kā nekā NLA ir līmeni augstāka. Protams, varēju palikt «Jona Lakers» komandā, bet izvēlējos citādāku ceļu.

Sitos līdz savai iespējai, ko sezonas otrajā pusē arī nopelnīju. Pietiekami daudz tiku spēlēt vārtos,» komentēja Punnenovs.

Latviešu vārtsargs šajā sezonā laukumā bija 23 spēlēs, vidēji mačā atvairot 90,90% pretinieku komandas metienu un spēlē ielaižot 3,11 ripas. Pārspēļu pirmajā kārtā latvietis trīs spēlēs vidēji mačā atvairīja 83,08% metienu un ielaida 4,80 ripas, savukārt izšķirošajās pārspēlēs «Tiger» komandas vārtus sargāja tikai Čjačo.

Zīmīgi, ka Punnenovs divu NLA vājāko komandu sērijā par vietas saglabāšanu līgā piedalījās jau trešo sezonu pēc kārtas.

«Tas ir briesmīgi, nevienam to nenovēlu. Izslēgšanas spēlēs ir pavisam vienkārši, ja zaudē un izkrīti - dzīvo tālāk, bet pārspēlēs zaudējot jāmeklē jauns darbs un viss jāsāk no jauna. Nevienam to nenovēlu - spēlēt par savu darbu un dzīvi,» secināja vārtsargs.

Bez Punnenova NLA spēlē vēl viens latviešu vārtsargs Elvis Merzļikins, kurš aizvedis «Lugano» komandu līdz čempionāta finālam, kur tiekas ar «Bern» vienību. Sērijā līdz četrām uzvarām Lugāno vienība nonākusi iedzinējos ar 1-3.

«Ar Elvi satiekamies tik, cik viens pret otru spēlējot. Viņš dzīvo Lugāno, es Langnau, tas ir diezgan liels attālums. Cik nu spēlēs satiekamies, tik daudz arī aprunājamies. Protams, skatos arī finālsēriju.

Tas ir ārprāts, kas tur notiek. Puiši sitas uz dzīvību un nāvi.

Kad sākās izslēgšanas spēles, teicu, ka «Bern» būs finālā, un visi uz mani sāka aizdomīgi skatīties, tomēr ticēju, ka viņi tur tiks. Tāpat paredzēju: ja «Lugano» būs finālā, tad tomēr viņi uzvarēs. Tagad ir interesanta situācija, ka «Lugano» obligāti jāuzvar, nav kur atkāpties. Priekš Elvja tas būs grūti lielā spiediena un komandas līdzjutēju dēļ. Šādās spēlēs daudz jāstrādā ar galvu. Ja pēc vieniem līdz diviem ielaistiem vārtiem nonāc iedzinējos, priekš vārtsarga un komandas tas ir kā zaudējums. Tomēr, ja viņi cīnīsies, tad viņi vēl var uzvarēt sērijā,» atzīmēja Punnenovs.

Pēc NLA pārspēļu beigām Punnenovs devās uz Latviju, lai pievienotos valstsvienības treniņnometnei, pavasarī izlasē atgriežoties pēc divu gadu pārtraukuma.

«Pēc brīvās nedēļas pārsteidzoši diezgan labi jutos vārtos. Pirms pasaules čempionāta Minskā [2014.gadā] biju vairāk spēlējis klubā, taču neuzskatu, ka šoreiz tā būtu problēma.

Treniņos puiši labi met pa vārtiem, tāda sajūta, ka būtu spēlē un jāiet uz katru ripu.

Ja neko nedarītu vārtos, tad būtu grūti spēlēt. Taču, ja kārtīgi trenējas, tad jābūt spēles garšai arī tad, ja kādu laiku nav spēlēts,» secināja Punnenovs.

Patlaban valstsvienības treniņnometnē atrodas arī vārtsargi Jānis Kalniņš un Edgars Masaļskis. Savukārt Merzļikinam vēl rit sezona Šveicē, bet Kristera Gudļevska pievienošanās izlasei ir neskaidra.

«Konkurence ir liela, bet vienmēr gribas to labāko, treniņos daudz jāstrādā. Ja dos iespēju spēlēt, atkal sevi no jauna jāpierāda. Neko sliktu negribu teikt par puišiem, viņi visi grib spēlēt. Uzskatu, ka tā ir ļoti veselīga konkurence,» teica Punnenovs.

«Ja salīdzina ar Teda Nolana vadīto izlasi, grūti teikt, kas ir citādāk. Laikam tas, ka netiek izmantota angļu valoda, bet gan latviešu un krievu. Tāpat arī mainījušies treneru zīmējumi, taču puiši palikuši tie paši. Man kā vārtsargam nav tik būtiski, kas ir izlases augšgalā. Mans treneris ir Juris Klodāns. Man ir savi uzdevumi vārtos, protams, arī nedaudz jāzina treneru plāns.

Ar Leonīdu Beresņevu vēl nav sanācis strādāt. Kad biju jaunāks, jauniešu komandās vienmēr biju kur blakus, bet tieši pie viņa spēlēt nesanāca. Viņš nav no tiem «mīļajiem» treneriem, viņš ir skarbāks, bet spēlētājiem arī to vajag,» stāstīja vārtsargs.

«Trenera norādes saprotu, lai gan man bieži sajūk visas valodas. Dažreiz šo to aizmirstu, taču treneris labi saprot arī latviešu valodu. Klubā komunikācija notiek pārsvarā vācu un angļu valodā, tāpat arī itāļu un franču. Ir viens puisis no Ukrainas, ar kuru var komunicēt krieviski. Šveicē dzīvojot, esmu apguvis vācu valodu, bet franču un itāļu ir tā, ka daudz ko nesaprotu,» atklāja Punnenovs.

Punnenovs 2013. un 2014. gada sezonās palīdzēja Latvijas U-20 izlasei pasaules čempionātā, bet Latvijas pieaugušo izlasē viņš debitēja 2014.gada pavasarī un līdz šim aizvadījis četras spēles.

Pagājušajā nedēļā Latvijas izlase aizvadīja pirmās divas pārbaudes spēles pirms pasaules čempionāta. Eiropas Hokeja izaicinājuma (EHC) turnīra laikā Latvija izbraukumā ar 6:4 un 4:3 pārspēja Dāniju.

Gatavojoties pasaules čempionātam, Latvijas izlase aizvadīs astoņas pārbaudes spēles. Šonedēļ Latvija divreiz uzņems Baltkrievijas izlasi, vēl pēc nedēļas arī Vāciju. Savukārt pēdējās divās pārbaudes spēlēs aprīļa un maija mijā vienība izbraukumā spēlēs ar Šveici.

Šā gada pasaules čempionāts no 6. līdz 22. maijam risināsies Krievijas pilsētās Maskavā un Sanktpēterburgā. Latvija spēlēs Maskavas grupā, samērojot spēkus ar Krieviju, Zviedriju, Čehiju, Šveici, Norvēģiju, Dāniju un Kazahstānu. Latvijas izlase augstākajā divīzijā būs pārstāvēta jau divdesmito gadu pēc kārtas.

Pērn pasaules čempionātā Prāgā Latvijas izlase ieņēma 13.vietu, nespējot izpildīt Latvijas Hokeja federācijas doto uzdevumu tikt labāko desmit komandu skaitā. Pēc čempionāta vasarā darbu pie izlases stūres zaudēja Aleksandrs Beļavskis, kurš šos pienākumus pildīja vienu sezonu. Viņa vietā stājies Leonīds Beresņevs, kuram palīdz Ģirts Ankipāns, Kārlis Zirnis un Juris Klodāns.

Savukārt no 1. līdz 4. septembrim gaidāmajā olimpisko spēļu kvalifikācijas izšķirošajā kārtā Latvijas izlase «Arēnā Rīga» uzņems Vāciju, Austriju un Japānu. Uz Phjončhanas olimpiskajām spēlēm dosies tikai šā miniturnīra uzvarētāja.

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām!
    Uz augšu