Piesātinātā kultūras maltīte Dzintaros

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tuvojas rudens, un tas nozīmē, ka brīvdabas estrādēs iestāsies klusums līdz nākamā gada vasarai. Sezonas izskaņai gatavojas arī Dzintaru koncertzāle, kas šogad svin 70 gadu jubileju. Ir laiks atskatīties uz padarīto.

Jūrmalas pilsētas domes Kultūras, reliģijas un sporta komitejas priekšsēdētājs Jānis Kuzins atzīst, ka šo sezonu Dzintaru koncertzālē uzskata par perfektu: "Jūrmalā veiksmīgi aizritēja Jaunais vilnis, ar kuru sadarbības līgums noslēgts vēl uz pieciem gadiem, daudzi citi koncerti un klasiskās mūzikas pasākumi, piemēram, festivāls Summertime – ielūdz Inese Galante". Turklāt šogad koncerti notiks vēl septembrī, galvenokārt Mazajā zālē, ko līdz 2008. gada pavasarim plānots rekonstruēt, ieguldot vairāk nekā vienu miljonu latu, kas tiks iegūti, piesaistot Eiropas Savienības līdzekļus. Zālei nepieciešami dažādi uzlabošanas darbi, kaut vienkāršāk būtu šo celtni nojaukt un uzbūvēt jaunu. Dzintaru koncertzāles valdes priekšsēdētājs Andrejs Kondratjuks tomēr teic, ka nojaukt šo zāli būtu neprāts, jo tā pirmām kārtām ir kultūras piemineklis. Zālē ir ļoti laba akustika, kas mūsdienās nav tik bieži sastopama parādība.

Ja vēl šosezon nav atrasts laiks apmeklēt kādu no koncertzālē notiekošajiem festivāliem, koncertiem vai uzvedumiem, tad vēl ir iespēja šo to redzēt un dzirdēt. Līdz sezonas beigām paredzēti vairāki pasākumi dažādām gaumēm un katrs vēl var pagūt izbaudīt koncerta gaisotni svaigajā Jūrmalas gaisā.

Šodien uz koncertzāles skatuves, atzīmējot 20 gadu pastāvēšanas jubileju, kāps grupa Opus Pro, bet 2. un 3. septembrī pirmo reizi Dzintaru koncertzālē skanēs opera – Karmena. Par to jāpateicas idejas autorēm Rudītei Ruško un Ievai Viļumai. Mākslinieces atklāja, ka šī Karmena tiks uzvesta nedaudz citādā veidā, nekā mēs esam raduši to redzēt operā. Tā būšot mūsdienīgāka un radošāka: "Darbība tiek pārcelta uz mūsdienu Spāniju, klubu Carmensita. Mēs centīsimies savīt divas dzīves. Tas, kas tika uzrakstīts pirms 200 gadiem, notiek arī īstenībā." Būšot interesanti ne tikai opermīļiem, bet arī tiem, kas operas iestudējumus skatās reti. Spāņu garu uzturēs flamenko dejotāji – deju grupa Fly of Dance un Flamenko (Igaunija). Uzvedumā dzirdēsim solistus Miervaldi Jenču, Sonoru Vaici, Ievu Viļumu, Nauri Indzeri un daudzus citus. Orķestri diriģēs Normunds Vaicis.

Vasaras sezonas noslēguma koncerts notiks 10. septembrī ar Jūrmalas talantiem. Kā pavēstīja idejas autore, koncertaģentūras Mūza direktore Irēne Štrause, tad doma par šo pasākumu radusies jau pagājušajā gadā, jo daudzi jaunieši, kuri uzauguši Jūrmalā, ir pazīstami pasaulē, bet Latvijā – gandrīz nemaz. Tādēļ šī būs lieliska iespēja vienkopus redzēt mūsu pašmāju talantus – 13 gadu veco pianistu Antonu Rasputjko, daudzu konkursu laureāti, vijolnieci Elīnu Bukšu, pianistu Imantu Blūzmani, kas nupat iestājies Minhenes mūzikas augstskolā, Paulu Šūmani, kas vijoles spēles prasmi apgūst Parīzes Mūzikas akadēmijā, čellistu Ruslanu Viļenski, kas mācās Vācijā. Savukārt Endijs Renemanis studēs Mūzikas akadēmijā, beidzis arī Parīzes konservatoriju, un jau izdoti viņa koncertieraksti. Vineta Sareika šogad beidza Parīzes Mūzikas akadēmiju un mācības turpinās Beļģijas augstskolā maģistrantūrā. Koncertā piedalīsies arī Sonora un Normunds Vaiči un Egils Siliņš.

Lai paildzinātu koncertsezonu, 9., 16., 30. septembrī Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē sadarbībā ar Latvijas koncertiem skanēs kamermūzika. 9. septembrī notiks koncerts Dmitrijam Šostakovičam 100 ar Antru Bigaču (mecosoprāns), Krišjāni Norveli (bass) un Uģi Krišjāni (klavieres). Pēc nedēļas uzstāsies Cesar Franck Trio no Beļģijas, bet šo kamermūzikas koncertu sēriju noslēgs Aviv String Quartet no Izraēlas, kas savaldzinājuši ne mazums konkursu žūriju un ieguvuši daudz balvu.

Statistikas dati liecina, ja pagājušajā gadā Dzintaru koncertzālē bijuši 200 210 apmeklētāju, bet līdz šodienai saskaitīti jau 190 000. Tiek lēsts, ka līdz sezonas beigām koncertzāle uzņems vēl apmēram 20 000 skatītāju un kopumā būs notikuši 95 pasākumi. Šim skaitlim ar katru gadu vajadzētu tikai augt, un nekas pašlaik neliecina par pretējo.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu