«Led Zeppelin» plaģiātisma lietu izlems tiesā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV tiesa lēmusi, ka ir pamats sākt tiesāšanos pret britu rokgrupas «Led Zeppelin» dibinātājiem Robertu Plāntu un Džimiju Peidžu ierosinātajā lietā par dziesmas «Stairway to Heaven» kopēšanu no cita izpildītāja. Losandželosas apgabala tiesnesis lēma, ka pastāv pietiekami daudz līdzību starp «Stairway to Heaven» un grupas «Spirit» instrumentālo skaņdarbu «Taurus», lai maijā sāktu tiesāšanos. Tiesu lems zvērinātie. Pirmā tiesas sēde noteikta 10. maijā.

2014. gada sākumā amerikāņu rokgrupas «Spirit» ģitārista Rendija Kalifornijas bērni tiesā iesniedza prasību pret «Led Zeppelin», apgalvojot, ka dziesmas «Stairway To Heaven» sākums ir ņemts no viņu tēva 60. gadu beigās sacerētās dziesmas «Taurus», pārkāpjot autortiesības.

Mūziķi un ierakstu kompānija «Warner Music» noliedz apsūdzību. Viņi norāda, ka dziesmu 1971. gadā sacerēja Plānts un Peidžs.

Instrumentālais skaņdarbs «Taurus» bija iekļauts grupas 1968. gadā iznākušajā debijas albumā. No 1968. līdz 1969. gadam «Spirit» un «Led Zeppelin» kopā koncertēja.

Visi nopratinātie «Led Zeppelin» dalībnieki apgalvo, ka nezinot, kādi ir viņu ienākumi no grupas.

Tiesnesis Gerijs Klausners norāda, ka «līdzības ir lielākas nekā tikai pamata struktūra».

«Subjektīvi jānovērtē abu darbu koncepcija un sajūtas. Ar šo uzdevumu zvērinātie var tikt galā tikpat labi kā tiesnesis,» viņš uzsver.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu