Ekshumēts dāņu astronoms Tiho Brage

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC licence

Prāgā, ar nolūku noskaidrot nāves iemeslus, ekshumētas izcilā XVI gadsimta dāņu astronoma Tiho Brages mirstīgās atliekas, vēsta BBC News.

Savā laikā Tiho Brage ieņēma karaliskā matemātiķa un astrologa amatu Bohēmijas imperatora Rūdolfa II galmā. Iepriekš tika uzskatīts, ka viņa nāves iemesla ir urīnpūšļa iekaisums, taču pagājušā gadsimta sākumā veiktās analīzes uzrādīja, ka astronoma mati satur dzīvsudraba pēdas. Tieši tāpēc, čehu un dāņu zinātnieku grupa ķērusies pie pētījumiem, lai galīgi noskaidrotu astronoma nāves iemeslus. Tiho dzima 1546. gadā Skānijas provincē aristokrātu ģimenē. Vēlāk viņš astronomiju mācījās Kopenhāgenas universitātē un dažos Vācijas institūtos. Vēsturē viņš iegājis, kā pirmā zvaigžņu atlantaa sastādītājs, kā arī ar daudziem zvaigžņu un planētu novērojumiem, kuri kļuva par pamatu praktiskās astronomijas izveidei.

Vēsturē šis zinātnieks palicis arī sava nevaldāmā rakstura dēļ. Viņš bieži cīnījies divkaujās, un kādā no 1566. gadā Rostokā notikušajiem cīniņiem Tiho zaudēja daļu deguna, kā rezultātā, visu atlikušo dzīvi viņš nēsāja ievainojumu slēpjošu metālisku protēzi. Par viņu stāstīja, ka Tiho miris no urīnpūšļa plīsuma, jo, pieklājības dēļ, nav varējis aiziet no karaliskā banketa. Tiho Brage apbedīts 1601. gadā Prāgā.

1901. gadā Tiho Brages mirstīgās atliekas tika ekshumētas pirmo reizi. Toreiz tika paņemti viņa matu paraugi, taču veikt to analīzi, izmantojot mūsdienu metodes, izdevās tikai pēc 90 gadiem. Tieši toreiz tika atklātas dzīvsudraba pēdas. Tomēr, Brage nodarbojās arī ar alķīmiju, kurā dzīvsudrabam ir visai būtiska loma. Bez tam, viņš varēja lietot arī kādu dzīvsudrabu saturošu līdzekli, kādu tajos laikos nebija mazums.

Aizdomas par to, ka Brage ir slepkavības upuris ir izteiktas daudzkārt. Pie vainas varētu būt viņa palīgs Johans Keplers, kurš vēlāk arī kļuva par izcilu astronomu. Bet nesen tika izvirzīta teorija, ka Brage nogalināts pēc Dānijas karaļa Kristiāna IV pavēles. Karalis esot uzzinājis, ka astronomam bijušas romantiskas attiecības ar viņa māti.

Dāņu zinātnieks Jens Velevs vada pētnieku grupu, kura šo pirmdien, 15. novembrī, atvēra Tiho Brage kapu. Zinātnieki cer vēlreiz izanalizēt mirušā apģērba paraugus, kā arī saglabājušos matus un mumificēto audu paraugus. Viņi plāno noskaidrot to no kāda metāla bija taisīta Tiho deguna protēze. Tiek uzskatīts ka tā pagatavota no zelta un sudraba, taču ir ziņas, ka tā varētu būt veidota no vara. Zinātniekiem ir dotas trīs dienas, lai apsekotu Brages un viņa sievas, kura mira trīs gadus pēc vīra, mirstīgās atliekas. Jau piektdien, 19. novembrī, tās tiks pārapbedītas no jauna. Analīžu rezultāti kļūs zināmi ne agrāk kā pēc gada.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu