Ēģiptes aktīvisti aicina uz masu demonstrāciju otrdien

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ēģiptes politiskie spēki, kas vadīja pērnās ziemas protestus, kuru rezultātā tika gāzts prezidents Hosni Mubaraks, aicina ēģiptiešus otrdien pulcēties masu demonstrācijā leģendārajā Kairas Brīvības laukumā, lai pieprasītu armijai nodot varu civilai pārvaldei.

Ar šo paziņojumu aktīvistu organizācijas nākušas klajā pēc trim asiņainu protestu dienām.

Revolūcijas jaunatnes savienība, 6.aprīļa kustība, kā arī citas organizācijas aicina iedzīvotājus pulcēties otrdien plkst.16 Kairas Brīvības laukumā, kas bija pērnās ziemas sacelšanās epicentrs.

Demonstrācijas mājas lapā sociālajā tīklā "Facebook" organizācijas pirmdien pieprasīja, lai nekavējoties demisionē premjerministra Esama Šarafa kabinets un tiek izveidota "nacionālā glābšanas" valdība.

Aktīvisti arī pieprasa, lai līdz 2012.gada aprīlim tiktu sarīkotas prezidenta vēlēšanas un veiktas radikālas reformas Iekšlietu ministrijas struktūrās.

Trīs dienas ilgušajās nekārtībās, kas turpinājās arī pirmdien, visā valstī dzīvību zaudējuši 33 cilvēki. Vēl vairāki simti cilvēku ievainoti sadursmēs Kairā, Aleksandrijā un Suecā.

Visā valstī aizturēti 55 cilvēki.

Arī naktī uz pirmdienu un pirmdienas rītā likumsargi pret vairākiem simtiem demonstrantu, kas pieprasa militārās huntas atkāpšanos, gan pašā Kairas Brīvības laukumā, gan tā apkaimē lika lietā asaru gāzi, uz ko protestētāji atbildēja, metot akmeņus, liecina valsts televīzijā demonstrētie kadri.

Jau ziņots, ka, drošības spēkiem cenšoties atbrīvot Kairas Brīvības laukumu no vairākiem tūkstošiem demonstrantu, svētdien izraisījās vardarbīgas sadursmes, raisot bažas, ka arī parlamenta vēlēšanu norisi varētu aizēnot nekārtības.

Parlamenta vēlēšanu pirmā kārta Ēģiptē sāksies 28.novembrī. Protestētāji pieprasa, lai armija, kas pārņēmusi varu valstī pēc ilggadējā prezidenta Hosni Mubaraka demisijas, nekavējoties izziņotu datumu, kad varas groži tiks nodoti civilai valdībai.

Militārā vadība apgalvo, ka tā nodos varu civilai pārvaldei pēc prezidenta vēlēšanām, kuras vēl nav nozīmētas. Protesti Kairas Brīvības laukumā nerimstas kopš piektdienas, kad demonstranti mudināja armiju nodot varu civilai pārvaldei un atgriezties kazarmās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu