IZM rosina internetā publiskot skolotāju algas, minot arī vārdu un uzvārdu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Piektdien, 5.decembrī, valdības ārkārtas sēdē plānots izskatīt Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotos grozījumus Izglītības likumā, kas paredz pedagogu algu publiskošanu, tādējādi padarot atklātu valsts budžeta izlietojumu pedagogu darba samaksas nodrošināšanā.

Izglītības likuma grozījumi paredzētu internetā publicēt pedagogu vārdu un uzvārdu, amatu, kā arī saņemtās algas apjomu. Grozījumu anotācijā uzsvērts, ka «demokrātiskas valsts pārvaldes funkcionēšanas neatņemama pazīme ir tās pārskatāmība un informācijas par valsts budžeta līdzekļu izlietojumu pieejamība». Tāpēc, lai nodrošinātu valsts budžeta mērķdotācijas valsts, pašvaldību un privātpersonu dibināto izglītības iestāžu pedagogu darba samaksai, izlietojuma pārskatāmību, kontroli un sabiedrības informētību, būtu jāpublisko pedagogu algas.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība

(LIZDA) pagaidām neizprot šāda piedāvājuma mērķi

un cer sagaidīt skaidrojumu, kāpēc tas būtu nepieciešams.

LIZDA sabiedrisko attiecību speciālists Edgars Grigorjevs skaidroja, ka

arodbiedrība iebildīs pret personas datu publiskošanu, jo tas varētu radīt nevajadzīgu situācijas saspīlējumu.

Tas nenozīmējot, ka LIZDA vēlētos slēpt to, cik patiesībā saņem pedagogi - LIZDA gatava kompromisam, kas paredzētu publiskot atalgojumus, neminot personas datus, bet gan grupējot pa amatiem - līdzīgi, kā tas notiek valsts pārvaldē strādājošajiem.

Grigorjevs norādījis, ka šādi grozījumi neesot taisnīgi pret vienu no sabiedrības grupām, kas saņem valsts dotāciju. Tādā gadījumā vajadzētu publiskot arī, piemēram, ugunsdzēsēju un policistu atalgojumus, kas arī tiekot maksāti no valsts budžeta.

Gadījumā, ja valdība tomēr lems par labu šādiem grozījumiem, LIZDA uzskata, ka

ļoti svarīgi ir minēt pedagoga slodzi, par kuru saņemts noteikts atalgojums.

Pretējā gadījumā nevar adekvāti novērtēt algu apjomu, nezinot darba apjomu, par ko tas saņemts.

Savukārt Izglītības un zinātnes ministrijā

(IZM) skaidroja, ka šādi grozījumi nepieciešami, lai izsekotu naudas plūsmām

no pašvaldībām līdz pedagogiem. IZM norādīja, ka pagaidām tā varot izsekot naudai līdz pašvaldībai, savukārt vēlāk, kad nauda tiek pārdalīta pedagogiem, tas vairs neesot iespējams. IZM vēloties pārliecināties par to, ka šajā posmā viss notiekot godīgi. Tāpat budžeta līdzekļu izlietojuma caurskatāmība esot arī viens no pamatnosacījumiem jaunā pedagogu darba samaksas modeļa ieviešanai.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane (GKR), komentējot šo ieceri, sacīja, ka «viss, kas notiek IZM saistībā ar pedagogu algām, nav komentējams, un es to vērtēju kā ļoti augstu neprofesionalitāti».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu