Hipiju pēcteči – "Lietotas mēbeles no Holandes"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Aiz vārdu salikuma "Lietotas mēbeles no Holandes" slēpjas pieci jauni puiši, kuri pēc izskata atgādina hipijus.

Viņi spēlē ritmisko roku un pārsteidz ar saviem garajiem matiem. Šoreiz par mūziku, nedarbiem un skolas gaitām. Kā nekā drīz 1. septembris!

Artūrs Lukševičs Iesauka: Archy Grupā: vokāls Vecums: 20 Horoskops: Jaunava Hobiji: makšķerēšana un izklaidēšanās

Miķelis Šķēle Iesauka: Mika Grupā: basģitārists Vecums: 20 Horoskops: Lauva Hobiji: makšķerēšana un braukšana ar laivām

Jānis Lukševičs Iesauka: Luksh Grupā: soloģitārists Vecums: 23 Horoskops: Vērsis Hobiji: ģitāra un hokejs Ikdienā: strādāju par ģeologu

Edgars Roga Iesauka: Roga Grupā: bundzinieks Vecums: 19 Horoskops: Lauva Hobiji: vienkārši atpūta

Gatis Stirāns Grupā: ritmģitārists Vecums: 15 Horoskops: Lauva Hobiji: fotografēšana

Kāpēc tāds nosaukums – Lietotas mēbeles no Holandes?

Luksh: Sen, sen atpakaļ, kad grupas vēl nebija, braucām pāri Deglava tiltam un ieraudzījām mēbeļu reklāmas uzrakstu – Lietotas mēbeles no Holandes! Un kāds no mašīnā esošajiem iekliedzās: Nosaucam tā grupu! Sākumā visi bija skeptiski noskaņoti, bet tad padomājām: Kāpēc ne? Interesants taču! Turklāt mums patīk hipiji, bet Holande ir hipiju zeme.

Vai esat bijuši tajā mēbeļu veikalā?

Archy: Jā, mums tur vienreiz bija intervija.

Cik veca ir grupa?

Luksh: Kopš 2002. gada rudens. Protams, teorētiski, jo tad vēl īsti spēlēt nemācējām.

Vai ir rituāls, ko veicat pirms uzstāšanās?

Archy: Visi, izņemot bundzinieku, izdzeram pa aliņam.

Jums visiem ir gari mati. Kāpēc tā?

Miķelis: Nenolēmu, ka tieši tagad ņemšu un audzēšu garus matus. Tie paši auga – un man iepatikās. Turklāt audzēt garus matus neiesākām grupas dēļ, bet gan visi jau garmataini satikāmies.

Roga: Speciāli neaudzēju, vienu brīdi pat gribēju nogriezt, bet to neizdarīju grupas dēļ.

Archy: Iepatikās septiņdesmito gadu roks un stiliņš, tāpēc sāku audzēt garus matus un valkāt kļošas.

Ko šobrīd darāt?

Luksh: Cītīgi strādājam, jo ir doma ierakstīt debijas albumu. Archy: Trūkst finansiālo līdzekļu.

Vai ir gadījušies kuriozi uz skatuves?

Archy: Konkursā Zāģis Luksh reāli pārbijās! Viņš skatās uz kompi – un tur no aizmugures nāk dūmi. Bet izrādījās, ka tur ir tā dūmu mašīna. Visi pārējie kuriozi saistīti ar uzstāšanos alkohola reibumā – esmu iekritis bungās, Miķelis vienu koncertu vispār neatceras.

Luksh: Archy uz vienu koncertu bija uzvilcis baltu kreklu, bet tajā dienā nežēlīgi lija lietus un skatuves trepītes bija slidenas. Arturs paklupa un pie skatuves iekrita dubļu peļķē, tā nu nācās uzstāties kā zombijam. (Visi aizrautīgi smejas.)

Miķelis: Reiz Roga atbrauc uzstāties, bet tur nav bungu! Un viņš arī nav paņēmis līdzi.

Ar ko jūsu grupa atšķiras?

Luksh: Ar vizuālo tēlu un pārliecību. Grupa The Sound ir nedaudz līdzīga mums. Mūzika? Pašam jau vienmēr liekas, ka tā ir ļoti oriģināla, bet par to jāspriež klausītājiem.

Mika: Visi grupas dalībnieki esam draugi un ikdienā kopā ballējamies. Archy: Neviens no mums iepriekš nekur nav spēlējis!

Vai atceries savu pirmo skolas dienu?

Gatis: Nedaudz atceros. Mājās ir fotogrāfija, kur agrā rītā, pirms devos uz skolu, esmu nofotografēts.

Mika: Biju ļoti priecīgs par pirmo skolas dienu. Atnācu mājās, lēkāju pa dīvānu, nokritu uz galda un izsitu vairākus zobus. Pēc tam aizveda uz slimnīcu šūt lūpu. To laikam nekad neaizmirsīšu!

Archy: Pirmajā dienā uz skolu biju paņēmis līdzi paštaisītas cigaretītes, pat filtru biju ar flomīti nokrāsojis oranžu – viss, kā vajag. Staigāju un stilojos, kamēr mani nosūdzēja. Luksh: Tie vēl bija PSRS laiki – 1984. gads. Atceros, ka skola šķita nenormāli gigantiska.

Roga: Īsti neatceros, bet zinu, ka tā bija Jelgavas 4. vidusskola. Man bija uzvilkti šortiņi.

Vai raustījāt meitenes aiz bizītēm?

Gatis: Meitenes, kurām bija bizes līdz papēžiem, vienkārši nevarēja neraustīt. Luksh: Biju diezgan kautrīgs un nevienu neraustīju. Bet klasē mums bija viena ļoti kauslīga meitene, kura sita visus zēnus. Ar viņu gan pakāvos! (Smejas.)

Roga: Tajā laikā melnos punktus vācu par skraidīšanu pa gaiteņiem un nevis par meiteņu raustīšanu aiz bizēm. Par katru nedarbu lika melno punktu, un man to bija ļo-o-o-oti daudz!

Miķelis: Raustīju, bet tagad labāk patīk iesist pa dibenu.

Archy: Viena meitene Rozentāla Mākslas koledžā bija ķerta. Klasē mēs bijām divi džeki, bet tas otrs daudz slimoja, tāpēc bieži biju viens. Ārprāts, kā mani apcēla, it īpaši tā meitene. Beigās nervi neizturēja – un viņai virsū uzmetu lielo gleznu statīvu. (Visi smejas.) Esmu viņai arī pāris reižu iespēris! Bet vispār jau sievietes neaiztieku.

Vai tagad esi viņu saticis?

Archy: Nē! Šad tad draugos sarakstāmies.

Mika: Laikam bail! (Smejas.)

Archy: Tas bija sen, toreiz mums visādi fiziski konflikti gadījās. (Visi smejas.)

Kā sapratāties ar skolotājiem?

Mika: Ļoti labi, man ir trāpījušies skolotāji, kuriem varu aiziet un pateikt: Čau! Klausies, man ir tādas problēmas. Un viņi ir pretimnākošas. Mums ir koleģiālas attiecības.

Gatis: Konfliktu nav.

Luksh: Ļoti bastoju stundas, un līdz ceturtajai klasei man bija ļoti stingra audzinātāja, kura par kavēšanu raustīja aiz matiem un ausīm. Nu, negribējās uz to skolu iet, mājās šķita interesantāk.

Vai špikojāt?

Luksh: Universitātē viens pasniedzējs uz lekcijām gāja pohains, un mēs to izmantojām. Pirms eksāmena uz aizrakstītas tāfeles sarakstījām špikerus.

Viņš nemaz nepamanīja!

Mika: To praktizēju vēstures stundās. Mājās uz tādām pašām lapām, kādas deva skolotāja, visu sarakstīju un, kad vajadzēja nodot, – vienkārši samainīju lapas.

Gatis: Liku grāmatu uz galda un ātri virināju vaļā.

Roga: Parasti izbraucu ar kolektīvo darbu – lidojošās lapiņas ar špikeriem un vēl – ar čukstiem. Ne velti esmu komunikabls cilvēks!

Archy: Īpaši špikot nemācēju, bet pazinu meiteni, kura špikerus rakstīja uz saviem garajiem nagiem.

Kāpēc tieši mūzika?

Roga: Visa mana ģimene ir tāda jocīga. Sākumā domāju, ka varētu būt labs mākslinieks, bet tas ātri apnika. Onkuļa iespaidā pamēģināju uzspēlēt bungas – un iepatikās. Jau bērnībā klapēju pa kastēm.

Gatis: Vecāki pirms pieciem gadiem uzdāvināja ģitāru, tā nu sāku mācīties to spēlēt.

Archy: Jau bērnībā tāpat vien dziedāju, kaut vai dušā. Tajā laikā tas skaitījās kruti un joprojām patīk. Mika: Bērnībā spieda iet uz mūzikas skolu spēlēt trombonu. Mamma ir mūzikas skolotāja, vecmāmiņa spēlē klavieres... Vēlāk sadraudzējos ar puišiem – un izveidojām grupu.

Mīļākais citāts no savām dziesmām?

Roga: Uzpīpēt uz veselību.

Mika: Nes nu, kaķīt, veiklām kājām, nes nu šņabīti uz mājām. Luksh: Smejies un vicini plaukstas! Archy: Zibens asmens tai sirdī dur.

Interesants info:

Sākumā grupas vokālists bija Luksh, bet vēlāk atklājās, ka Archy dzied labāk. Archy un Luksh ir brāļi. Visi puiši nēsā kedas, ko uzskata par visērtākajiem apaviem. PUIŠI IZVĒLAS

Double Faced Eels vai Gain Fast? Double Faced Eels. Latvija vai Holande? Latvija. Meitene ar īsiem vai meitene ar gariem matiem? Meitene ar gariem matiem. Galds vai krēsls? Galds. Bagāts vai gudrs? Gudrs. Dilles vai pētersīļi? Dilles.

Par Archy

Mākslas un iedvesmas vētrains ģenerētājs, nepieradināms cilvēks, bohēmas cienītājs, nekad neatteiksies no iespējas paballēties. Viņš ir ļoti draudzīgs, atsaucīgs, taču, ja nu kāds viņu nokaitina, tad jātin makšķeres.

Par Miku

Joprojām nav zaudējis savu īpašo talantu miegā adīt. Viņu daba apveltījusi ar bagātu leksiku un demagoga prasmēm. Mūzikā Mikam tīkamas šķiet blūza melodijas.

Par Lukšu

LMNH dziesmu tekstu autors. Kā īstam māksliniekam pienākas, dzīvo pēc principa Ja nav iedvesmas, nav nekā, ir tikai nekas. Šī puiša prātā neeksistē pelēka krāsa – ir melna un balta, ko ļoti labi var uztvert, ieklausoties dziesmu tekstos. Lukša mūža mīlestība = ģitāra, mūza = Led Zeppelin + Pink Floyd.

Par Rogu

Grupas stūrakmens, kas neļauj kādam neierasties uz mēģinājumu. Roberts Plants un Led Zeppelin ir Rogas mūzas. Agrāk vienmēr viņš asociējās ar cepuri (hūti), taču pēc viena nelaimīga koncerta, kur kāds bija uz tās pārlaidis nakti, tagad hūtes vairs nav.

Par Gati

Viņš ir jauniņais! Grupā ir tikai divas nedēļas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu