Konkursa "Jaunais vilnis" vēsture

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Starptautiskais populārās mūzikas jauno izpildītāju konkurss "Jaunais vilnis" nu jau vairākus gadus pēc kārtas ir nozīmīgs notikums ne tikai Latvijā un Krievijā, bet arī tuvās un tālās ārzemēs.

Koncertu programmas, kā arī paaugstinātā interese, ar kādu miljoniem televīzijas skatītāju seko līdzi katrs sava konkursa dalībnieka veiksmei, apliecina, ka „Jaunais vilnis” ir kļuvis par ļoti gaidītu ikgadēju muzikālu notikumu Eiropā.

2002. gada sākumā komponistiem Igoram Krustojam un Raimondam Paulam radās ideja organizēt jaunu konkursu, kuram līdzīga Krievijā un bijušajās NVS valstīs vēl nebūs bijis. Tāds grandiozs mūzikas forums ļautu atklāt jaunus talantus, turklāt ne tikai Krievijā, bet arī citās valstīs.

Konkurss „Jaunais vilnis 2002” izdevās labi un deva pirmo vērtīgo pieredzi. Gan profesionāļi, gan publika pārliecinājās, ka tieši šāds pasākums ir nepieciešams visām valstīm, kas vēlas atklāt savus jaunos talantus.

Pirmā konkursa sarīkošana tā organizatoriem prasīja milzum daudz pūļu. Partneru meklēšana, daudzu jo daudzu organizatorisko jautājumu, kā arī līdz tam nesastaptu problēmu operatīva risināšana – tas viss prasīja lielus fiziskos un morālos resursus. Konkursa norises dienās tikai tā organizēšanai vien Jūrmalā ieradās vairāk nekā 800 cilvēku. Atbrauca vairāki treileri ar dekorācijām un aparatūru. Skatītājiem bija iespēja vērot aizraujošu muzikālu cīņu starp 15 konkurentiem, kā arī daudzu izcilu „Jaunā viļņa” viesu uzstāšanos. Viņu vidū bija Toto Kutunjo, Lou Berga, Alla Pugačova, Filips Kirkorovs un daudzi citi. Konkursa atklāšanā Dzintaru koncertzālē tā viesus un dalībniekus sveica Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Izstrādājot konkursa balvas dizainu, tika ņemta vērā galvenā ideja – šai balvai ir jākļūst par konkursa ideālo simbolu. Tenderī, kurā piedalījās labākās dizaineru kompānijas, tika iesniegti desmitiem interesantu piedāvājumu. Sākotnēji bija paredzēts, ka balvai jāizskatās kā vilnim un jābūt izgatavotai no gaišzila kristāla. Savukārt viļņa virsotnē bija iecerēti klavieru taustiņi no baltā kristāla un dzintara. Izgatavot šādu balvu varēja tikai vienā no nedaudzām Krievijas pilsētām, un izvēle krita uz ļoti senu un pazīstamu rūpnīcu Gusjhrustaļnajas pilsētā. Tomēr, pamatīgāk apspriežot balvas izgatavošanas tehnoloģiju ar Krievijas Nopelniem bagāto mākslinieku Vladimiru Kasatkinu, noskaidrojās, ka tehnoloģisko ierobežojumu un materiālu dabisko īpašību dēļ šis uzdevums ir praktiski neizpildāms. Ilgstošā meklējumu procesā tika atrasta izeja, un tagad balva attēlo trīs no baltā kristāla izgatavotus viļņus, kurus vainago melnā kristāla klavieru taustiņi. Pirmās, otrās un trešās vietas ieguvēji saņem tieši šādu balvu.

Saskaņā ar žūrijas balsojumu konkursā „Jaunais vilnis 2002” pirmo vietu ieguva stilīgo puišu duets no Krievijas „SMASH!!”. Jaunais dziedātājs, Dima Bilans, kurš toreiz palika ceturtais, pašlaik ir populārs mākslinieks. To apliecina viņa spožā uzstāšanās „Eirovīzijā 2006” Atēnās, kur Dima ieņēma godpilno otro vietu, kā arī nule izcīnītā uzvara – galvenā balva konkursā „Eirovīzija 2008”! 2003. gada sākumā konkursa „Jaunais vilnis” organizatori saņēma vairāk nekā 3500 pieteikumu. Pēc Maskavā notikušā pusfināla rezultātiem žūrija pieņēma lēmumu ļaut konkursā piedalīties nevis 15, bet 16 dalībniekiem, jo bija daudz ļoti spēcīgu un spilgtu jauno talantu. Pirmo vietu šajā gadā izcīnīja žilbinošā Anastasija Stocka no Krievijas. Konkursa „Jaunais vilnis 2003” viesi bija Patricia Kaas, In-Grid, Sarah Connor, grupa „A-Teens”, kā arī labākie Krievijas mākslinieki: F. Kirkorovs, M. Rasputina, Valērija, K. Orbakaite, Alsu, V. Ļeontjevs u. c.

2003. gadā tika palielināts balvu fonds. Līdz ar „Kristāla vilni” un diplomiem uzvarētājs saņēma 25 000 USD, „sudraba” ieguvējs – 20 000 USD, bet „bronzai” tika 15 000 USD. Kā goda viesi „Jaunā viļņa” atklāšanas ceremonijā piedalījās Krievijas vēstnieks Latvijā Igors Studeņņikovs, Latvijas Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre, Maskavas valdības ministrs Vladimirs Mališkovs un Maskavas Padomes Ārējo sakaru departamenta vadītāja vietnieks Vladimirs Ļebedevs.

„Jaunais vilnis 2004” kļuva par jaunu, neaizmirstamu tikšanos. Populārās mūzikas cienītāji ar aizrautību sekoja līdzi 16 konkursa dalībnieku (no 13 pasaules valstīm) muzikālajai sacensībai. Jūrmalā atkal viens otram uzsmaidīja draugi un, konkursam beidzoties, noritēja pa atvadu asarai – cerībā uz jaunu satikšanos pēc gada. Un godājamajai žūrijai atkal nepavisam nenācās viegli izvēlēties uzvarētājus. Pirmo vietu šajā gadā izcīnīja Latvijas grupa „Cosmos”, otro – Irina Dubcova no Krievijas, bet trešo – Deema (Vācija). Bez tam 2004. gadā tika iedibināta jauka tradīcija – māksliniekam, kurš saņēmis skatītāju simpātijas balvu, tiek pasniegts ne tikai diploms, bet arī vērtīga dāvana. Tā norvēģu dziedātājs Vincens uz Dzintaru koncertzāles skatuves saņēma kompānijas „Smoļenskas briljanti” darinātu gredzenu. „Jaunā viļņa 2004” viesi bija daudzi pazīstami mākslinieki un citas ievērojamas personas, tostarp Thomas Anders, Bonnie Tyler, Alsu, E. Vitorgans, K. Orbakaite, V. Ļeontjevs, Žasmina, D. Doncova un daudzi, daudzi citi.

„Jaunais vilnis 2005” saglabāja iepriekšējo gadu labās tradīcijas. Šajā reizē konkursa organizācijas komiteja nolēma palielināt konkursa dalībnieku skaitu – 2005. gadā par uzvaru cīnījās jau 18 dalībnieku no 13 valstīm. Pirmo vietu izcīnīja Latvijas dziedātājs Intars Busulis, otro – Tīna Karola (Ukraina), trešo – Poļina Gagarina (Krievija). Par konkursa apburošo mūzu, kā arī par vienu no koncertprogrammu vadītājām kļuva leģendārā un neatkārtojamā Alla Pugačova. Primadonna iedibināja savu personisko balvu, kuras saņēmējs var arī nebūt žūrijas izvēlētais dziedātājs. Šajā reizē 50 000 dolāru vērtā Allas Pugačovas balva tika ukraiņu dziedātājai Tīnai Karolai. 2005. gada konkursa viesi bija Chris de Burgh, Al Di Meola, Alsu, V. Meladze, K. Orbakaite, N. Baskovs, J. Kobzons un daudzi, daudzi citi.

2006. gada vasarā konkurss „Jaunais vilnis” svinēja savu pirmo mazo jubileju – 5 gadus! Žūrija vērtēja 16 finālistu uzstāšanos, dalībnieki bija ieradušies no 14 pasaules valstīm. Augsto konkursa atlases un dalībnieku sagatavotības līmeni apliecina fakts, ka četri no agrāko gadu „Jaunā viļņa” dalībniekiem piedalījās „Eirovīzijā 2006” Atēnās. Tāds rezultāts ir pārliecinošs uzticības apliecinājums jaunajiem māksliniekiem, kuru viņiem veltīja nacionālās konkursa atlases komisijas, kā arī Eiropas populārā dziesmu konkursa daudzmiljonu auditorijas mīlestības un atzinības izpausme. 2006. gada „Eirovīzijā” uzstājās: Edijs Batlers no Izraēlas, Tīna Karola no Ukrainas, Dima Bilans no Krievijas un grupa „Cosmos” no Latvijas. Viņu panākumus Grieķijā kaldināja auglīgs radošais darbs, taču milzīga loma nenoliedzami bija arī sekmīgajam startam „Jaunajā vilnī”.

2006. gadā konkursa balvu fonds tika palielināts līdz 100 000 USD. Konkursa uzvarētāja – amerikāniete Anjuelaye La Rose – saņēma 50 000 USD, otrās vietas ieguvējs Gianni Fiorellino (Itālija) – 30 000 USD un trešās vietas ieguvēja Sofiko no Gruzijas – 20 000 USD. Skatītāju simpātiju balvu saņēma īru grupa „D-Side”. Allas Pugačovas speciālā balva tika Krievijas grupai „Jukebox”. 2006. gadā festivāls ilga nevis piecas dienas, kā tas bija iepriekšējos gados, bet gan sešas dienas. Viens no festivāla vakariem bija veltīts maestro Raimonda Paula 70 gadu jubilejai. Uz konkursu ieradās pasaules mēroga zvaigznes: Lara Fabian, Craig David, Al Di Meola, kā arī izcilākie Krievijas mākslinieki – K. Orbakaite, V. Ļeontjevs, S. Rotaru, Verka Serdjučka, V. Meladze, L. Agutins, A. Varuma, L. Ļeščenko, Valērija, A. Rozenbaums, N. Baskovs, I. Nikolajevs, grupas „Zveri”, „VIA GRA”, „Diskoteka Avarija”, „A` Studio”, „Banda”, „Alisa”, „UMA2TURMAN” un daudzi citi. 2007. gadā festivāla organizācijas komiteja saņēma 7000 pieteikumu no 37 valstīm. Maijā notika tradicionālais konkursa pusfināls, kurā žūrija izvēlējās cienīgākos konkursa dalībniekus. Pusfināls notika ne tikai Krievijas galvaspilsētā, bet arī Ukrainā, Baltkrievijā un Krievijas Ziemeļrietumu reģionā (Sanktpēterburgā). No vairākiem simtiem pusfināla dalībnieku tika atlasīti 18 finālisti no 14 pasaules valstīm. 2007. gadā konkursa balvu fonds jau sasniedza 120 000 USD. Par konkursa uzvarētāju kļuva Natālija Gordijenko no Moldāvijas, otro vietu dalīja latvietis Andris Ērglis un ukraiņu duets „Barselona”, bet trešo vietu ieguva apburošā fināliste no Polijas Marina, kura saņēma arī Allas Pugačovas dāvāto speciālo balvu (dibināta 2005. gadā) un kompānijas „Universal” speciālo balvu. Skatītāju simpātiju balvas ieguvējiem – kazahu grupai „Rin`Go” – tika pasniegta speciāla, kompānijas „Smoļenskije briljanti” darināta dāvana. Bez tam, talantīgie kazahu puiši saņēma Allas Pugačovas pasniegto balvu „Doverije”. Dziedātājs no Grieķijas Kostass Martakis saņēma Jūrmalas pilsētas Domes balvu. Tāpat kā iepriekšējā gadā, konkurss ilga nevis piecas, bet gan sešas dienas. Viens no vakariem tika veltīts Igora Krutoja daiļradei. Šajā radošajā vakarā piedalījās labākie izpildītāji no Krievijas un Latvijas.

Konkursa laikā uzstājās arī pasaulslaveni mākslinieki: Maikls Boltons, Stīvijs Vonders, Dmitrijs Hvorostovskis, kā arī Krievijas zvaigznes A. Pugačova, K. Orbakaite, V. Ļeontjevs, S. Rotaru, V. Meladze, L. Agutins, A. Varuma, L. Vaikule, Ļ. Ļeščenko, Alsu, V. Presņakovs, D. Bilans, F. Kirkorovs, Valērija, N. Baskovs, A. Ruso, I. Nikolajeva, P. Gagarina, S. Lazareva, A. Serova, Timati, grupas „Diskoteki avarii”, „A`Studio” un daudzi citi.

2008. gada pavasarī pēc iepriekšējas dalībnieku atlases no vairāk nekā 8000 demo ierakstiem notika vairākas noklausīšanās: Krievijas Ziemeļrietumu reģiona dalībnieki tika noklausīti Sanktpēterburgā, Baltkrievijas pretendenti – Minskā, Ukrainas – Kijevā un Āzijas valstu jaunieši – Alma Atā. Pēc reģionālajiem konkursiem 130 jaunie talanti no dažādām valstīm, kuru priekšnesums bija ieinteresējis „Jaunā viļņa” organizācijas komiteju, pulcējās Krievijas galvaspilsētas Maskavas izklaižu kompleksā „Metelica”, kur 18. un 19. martā notika „Jaunā viļņa 2008” pusfināls.

Aprīlī, jau pēc Maskavas pusfināla, atlases kārta notika arī Rīgā. Tajā piedalījās potenciālie konkursa dalībnieki no Latvijas, Kanādas, Zviedrijas, Šveices, Vācijas, Čehijas, Lielbritānijas, Itālijas, Grieķijas, Francijas, Kenijas, Polijas un Maķedonijas. Kompetentajai žūrijai bija jātiek galā ar ārkārtīgi grūtu uzdevumu, jo jaunu un talantīgu mākslinieku bija ne mazums. Par dažiem no viņiem žūrijas locekļi tā arī nespēja nonākt pie kopīga secinājuma. Daudziem konkursa dalībniekiem tika piedāvāta iespēja sagatavot papildu muzikālu materiālu. Rezultātā pēc ilgas spriešanas tika atlasīti 17 finālisti no 14 valstīm. Balvu fonds 2008. gadā ir palielināts līdz 140 000 USD.

„Jaunā viļņa 2008” viesu vidū būs labākie Krievijas estrādes mākslinieki. Skatītāji Dzintaru koncertzālē varēs aplaudēt arī Robina Giba, Džo Kokera, Ala Džerro, Monseratas Kabaljē un Jeļenas Obrazcovas priekšnesumiem. Un, protams, miljoniem televīzijas skatītāju daudzās valstīs varēs vērot konkursa tiešraidi kanālos „Rossija” un „RTR-Planeta”.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu