"Čikāgas piecīši" saņem PBLA balvu

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No personīgā arhīva

Pasaules Brīvo latviešu apvienības (PBLA) balva šogad piešķirta ansamblim "Čikāgas piecīši" par veiksmi 50 gadu garumā ar humoru un sirsnību atspoguļot dziesmās latviešu tautas priekus, bēdas un ilgas tā laika notikumu plūsmā, pavēstīja PBLA pārstāvis Jānis Andersons.

PBLA balva tiek piešķirta, lai apliecinātu cieņu un izteiktu Rietumos dzīvojošo latviešu pateicību izciliem zinātnes, nacionālpolitiskiem, sabiedriskiem un mākslas darbiniekiem, kā arī jaunatnes audzinātājiem un izciliem fiziskās kultūras pārstāvjiem, kas ar saviem darbiem un sasniegumiem ir palīdzējuši cittautiešiem izprast latviešu tautas brīvības centienus, ir cēluši godā un popularizējuši latviešu vārdu, kā arī snieguši paliekamas mākslas vērtības. Balva dibināta 1963.gadā.

Ierosinājumus PBLA balvai var dot tikai PBLA sastāvā esošo organizāciju valdes, un balvu piešķirt ir tiesīga PBLA valde. Balvas apmērs ir 5000 ASV dolāru, ko apbalvotajam viņa mītnes zemē reizē ar diplomu pasniedz Latvijas proklamēšanas svētkos 18.novembrī.

"Čikāgas piecīši" dibināti 1961.gadā, lai iepriecinātu un uzlabotu ASV latviešu publikas garastāvokli. Ansambļa pirmie dalībnieki bija Alberts Legzdiņš un Modris Avotiņš no Čikāgas, kā arī Jānis Rinkuss un Uldis Ievāns no Kalamazū, Mičiganā, kur notika arī viņu pirmais koncerts. Tam drīz sekoja uzstāšanās Čikāgā, kur ansamblim pievienojās pirmā dalībniece sieviete - Maija Dumpe.

Šogad uz ekrāniem nonākusi režisora Igora Lingas dokumentālā filma "Čikāgas piecīši. Par mani, draudziņ, nebēdā!".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu