Ušakovs izvairās no atbildes par Latvijas okupāciju (661)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas mērs Nils Ušakovs šodien apmeklēja Okupācijas muzeju. Iepriekš viņa ziedu nolikšana pie Uzvaras pieminekļa bija izpelnījusies latviešu tautības rīdzinieku nosodījumu. Ušakovs šodien norādīja, ka ir nepiedodami tas, ko Latvijai nodarījis Staļina režīms. Tomēr taujāts, vai viņš atzīst Latvijas okupāciju, norādīja, ka «par to lai runā vēsturnieki.»

«Esmu bijis šeit daudz reižu kā žurnālistis un labi pārzinu šīs ekspozīcijas,» taujāts par iespaidiem pēc muzeja apmeklējuma sacīja Ušakovs. «Runājot par vēsturi, neviens nevar ne piedot, ne aizmirst noziegumus, kurus pret latviešu tautu izdarīja Staļina režīms. Kas attiecas uz 13. oktobri, jāsaprot, ka tie bija vienkārši cilvēki, kas karoja pret nacistu režīmu un viņi nevar nest atbildību par to, ko pēc tam izdarīja Staļins.»

Jautāts, vai atzīst Latvijas okupāciju, Ušakovs teic: «Tas, kas notika 1940. gadā, tā bija nedemokrātiskā veidā inkorporēta valsts un neatkarība tika atņemta ar vardarbības draudiem.» Tomēr pēc žurnālista lūguma precizēt, vai tā bija okupācija Ušakovs norādīja, «Par to, lai runā vēsturnieki.»

«Daži runā par to, vai Rīgas domes priekšsēdētājs, būdams visu rīdzinieku mērs, var piedalīties tikai tajos pasākumos, kas vieno rīdziniekus un ir viņiem pieņemami. Uzskatu, ka jābūt tieši otrādi - man jāpiedalās pasākumos, kas izraisa neviennozīmīgu attieksmi sabiedrības dažādās daļās. Pateikšu atklāti, ka daudziem no maniem vēlētājiem, kuri balsojas par Saskaņas centru, ne vienmēr liktos pieņemams okupācijas muzeja apmeklējums,» pauž Rīgas mērs.

«Viena lieta ir drausmīgie noziegumi, kurus pastrādāja Staļina režīms, bet otra ir veterāni vai parastie karavīri, kuri karoja pret nacisma režīmu. Vajag pateikt paldies viņiem par to, ko viņi izdarījuši,» uzskata Ušakovs, piebilstot, ka atrodoties Rīgas mēra amatā, apmeklēšot pasākumus, kas sabiedrība izraisa neviennozīmīgu attieksmi.

Ušakova Okupācijas muzeja apmeklējums izpelnījies milzīgu mediju uzmanību. Uz pasākumu bija ieradušies aptuveni 50 mediju pārstāvji. Okupācijas muzeja darbinieki saka, ka tāda uzmanība nebija veltīta pat Japānas imperatora vizītei muzejā.

Komentāri (661)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu