Lētāk un sirdij mierīgāk, ja rūpes par būvgružu savākšanu uzņemas legālie pārvadātāji

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Dzīvokļa vai mājas remonts vienmēr ir liels notikums, kas rada daudz pozitīvu emociju un lielu rosību. Remonts nozīmē gan jaunu materiālu iegādi, gan arī pāri palikušus materiālus un būvgružus pēc remontdarbu veikšanas. Ja lielākā daļa no mums lieliski zina, kur iegādāties jaunus materiālus, un par to ir gatavi maksāt tik, cik jāmaksā, tad ar atkritumiem, kas rodas pēc remonta, ir citādāk.

Lai prāts būtu mierīgs, labākais veids, kā atbrīvoties no būvgružiem, ir sazināties ar uzņēmumu, kas būvgružus savāks legāli, kas nozīmē, ka tie tiks savākti no to rašanās vietas un nogādāti pārstrādei vai utilizēti atbilstoši vides prasībām.

Pastāv mīts, ka legāli nozīmē dārgāk.

Cenas atšķirība starp legālajiem un nelegālajiem šā pakalpojuma sniedzējiem ir niecīga, tā ir vien pāris eiro atšķirība par m3. Taču ieguvumi, izmantojot legālu pakalpojumu, ir vairāki. Pirmkārt, iedzīvotāji var būt droši, ka būvgruži tiks savākti un nogādāti pārstrādei vai utilizēti videi draudzīgā veidā. Otrkārt, nebūs jāsatraucas par administratīvu sodu.

Pastāv izvēle, kā lētāk un ērtāk izvest būvgružus legāli. Izturīgā būvgružu maisā ar ietilpību 1 kubikmetrs var salikt pat tonnu atkritumu. Ar to pietiek divu istabu kosmētiskajam remontam. Pēc piepildītā maisa uzņēmums atbrauc un aizved uz poligonu nodošanai vai pārstrādei. Šāda maisa cena, kurā iekļauts arī izvešanas pakalpojums, ir 40 EUR.

Ja remonts ir apjomīgāks, tad ir iespējams nomāt konteineru.

Privātpersonas visbiežāk izvēlas mazākos konteinerus ar 5 līdz 8 kubu ietilpību. Šajos konteineros var likt būvgružus un arī mēbeles, taču nedrīkst likt šīferi un citus bīstamos atkritumus. Šāda konteinera īre ar atvešanu, novietošanu un aizvešanu maksā ap 60 EUR Rīgā un Pierīgā. Aptuveni tādas pašas izmaksas būs arī citur Latvijā.

Situācija ar būvgružu savākšanu ar katru gadu kļūst arvien labāka, un iedzīvotāji Latvijā kļūst arvien izglītotāki. Pēdējo pāris gadu laikā strauji pieaudzis privātpersonu klientu skaits, kas šādā veidā pauž atbildīgu attieksmi gan pret vidi, gan resursiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu