Jura Strengas izrāde "Dīkdieņa progress" (4)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pirmdien, 15.novembrī, teātra klubā "Austrumu robeža" notiks pirmizrāde Dailes teātra aktiera un domātāja Jura Strengas veidotajai izrādei "Dīkdieņa progress", ko pats autors traktē kā uzjautrinošu lekciju par krievu komponista Igora Stravinska operu "Dīkdieņa progress".

"Operu libreti dažkārt mēdz būt līdz absurdam smieklīgi. Mūzika apslēpj sižeta melnos caurumus, un beigu beigās veidojas šķietami labs priekšnesums.

Bet, ja librets jānospēlē kā teātra izrāde, atklājas amizanti brīnumi un komēdija ir gatava uz līdzenas vietas.

Viens no labākajiem piemēriem ir "Dīkdieņa progress"," stāsta lekcijizrādes autors un režisors Juris Strenga, kurš ar operas libretu iestudēšanu teātra izrāžu formā aizraujas jau daudzus gadus un vasarās "lekcijas" iestudē Klapkalnciemā.

Izrādē režisors atteicies no oriģinālās mūzikas, aizstājot to ar citiem operas pasaulē daudz populārākiem muzikāliem numuriem, kurus izrādes dalībnieki nedziedās, bet izspēlēs. Dekorācijas, rekvizīti un kostīmi veidoti "nabagu teātra" formā, izmantojot "visu, kas pagadās pa rokai". "Izrāde ir groteska," piebilst režisors.

Topošajā izrādē Juris Strenga kopā ar sevi uzaicinājis spēlēt Annu Šteinu, Gundaru Silakaktiņu, Elizabeti Zagorsku un Kārli Anitenu.

Uz pirmizrādi biļetes jau pārdotas labu laiku iepriekš. Jaunais iestudējums iekļauts teātra kluba "Austrumu robeža" repertuārā un būs skatāms arī 30.novembrī, 13.decembrī un nākamajā gadā. Biļetes uz izrādi nopērkamas teātra klubā un "Biļešu paradīzē".

Krievu komponista Igora Stravinska 1951. gada operai "Dīkdieņa progress" libretu sarakstījuši amerikāņi Vistens Hjū Odēns un Česters Saimons Kalmans. Operas galvenais varonis dīkdienis Toms dzīvo 18. gadsimtā nelielā zvejnieku ciematā Anglijā. Viņš vēlas nevis kļūt, bet būt bagāts un ietekmīgs. No Toma atšķeļas ēna - Niks Šedovs, kurš vēlmi uzklausa un piešķir - ai, mūsdienās tik labi zināmu lietu - trīs miljonu kredītu. Kas notiek tālāk? Galvu reibinošs progress ar amizantu finālu - kāršu spēli kapos.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu