LLMC Ofisa galerijā skatāmas poļu avangarda filmas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

No 11. - 15. aprīlim Latvijas Laikmetīgās mākslas centrā būs skatāma fonda «Arton» izstāde «Filmu veidotāja vingrinājums», kas pievēršas fonda arhīvos atrodamo videodarbu izpētei un interpretācijai. Izstādes ietvaros ceturtdien, 14. aprīlī plkst. 18:30 notiks poļu 60. - 80. gadu avangarda un jauno autoru filmu skate «Arton Review Europe», viesojoties fonda pārstāvjiem un māksliniekam Piotram Bosacki.

Izstādē tiks demonstrēti video darbi, par kuru iedvesmas avotu var saukt divas poļu režisoru filmas – Romualda Kutera «Here» (1975) un Pāvela Kvieka «Line» (1978). Būs apskatāmas filmas, kurās ar izmantotajiem filmēšanas paņēmieniem, apmeklētāja skatiens tiek pievērsts īpašām realitātes daļām, manipulējot ar skatītāja uzmanību un radot noteikumus «pareizai» interpretācijai.

Izstāde kalpo par pamatu filmu skatei «Arton Review Europe». Projekta ietvaros jaunie Polijas režisori strādāja ar Arton krājumā esošajām avangarda 70. gadu videomateriāliem, radot jaunas mākslinieciskas filmas un videodarbus. Skatei izvēlēti darbi, kuru rūpīgā pieeja spēj mūs tuvināt māksliniekiem, kas eksperimentēja ar filmu mediju pirms vairākām desmitgadēm.

«Arton Review» filmu seansa ietvaros tiks demonstrētas sekojošu autoru darbi: Wojciech Bąkowski, Piotr Bosacki, Wojciech Bruszewski, Henryk Gajewski, Łukasz Jastrubczak, Paweł Kwiek, Karol Radziszewski, Józef Robakowski un Łukasz Sosiński.

Pasākumā viesosies viens no filmu autoriem - Piotrs Bosacki. Viņa darbības lauks ir starpdisciplinārs, jo mākslinieks vienlīdz aktīvi darbojas vizuālajā mākslā, mūzikā, animācijā un literatūrā, kā arī veido filmas, ko sauc par sev tuvāko mediju. Viņa filmas var raksturot kā poētiskas, minimālistiskas, asprātīgas un pilnas pretrunām, kas vienmēr aktualizē nopietnus eksistenciālus un filozofiskus jautājumus.

Izstādi rīko fonds Arton, kura darbība fokusējas uz 70. gadu mākslu Polijā, kā arī privāto arhīvu apzināšanu un eksponēšanu. Arton arhīvā ir kataloģizēti un digitalizēti neskaitāmi mākslas darbi, dokumenti, negatīvi un filmas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu