PVD reida laikā ēstuvē «Pakistānas kebabs» uzbrūk žurnālistiem un sasit kameru

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kāds Pārtikas un veterinārā dienesta standarta reids kebabu ēstuvē beidzies ar uzbrukumu žurnālistiem. Dienests pārbaudi kebabnīcā sāka par, iespējams, vecas gaļas izmantošanu. Tās nepiemērotu pārvadāšanu pamanīja kāds vērīgs Nekā personīga skatītājs. Inspektori ieradās kebabnīcā, lai veiktu pārbaudi. Firmas īpašnieks žurnālistu safilmēto materiālu nolēma iznīcināt, uzbrūkot žurnālistiem un sasitot kameru.

Edgars pirmdienas pēcpusdienā Rīgas centrā nokļuva sastrēgumā. Satiksmi kavēja ielas vidū nolikta apvidus automašīna, no kuras laukā tika celti celofānā ietīti gaļas bluķi. Gaļu izcēla no pasažieru automašīnas un ienesa ēdināšanas iestādē «Pakistānas kebabs».

EDGARS: - Skatāmies - stāv apvidus auto, atvērts bagāžas nodalījums, un iekšā stāv iepakoti celofāna maisi. Un viens melnīgsnējs vīrietis tos nes iekšā Pakistānas kebabos. Piebraucot tuvāk, bija saskatāms, ka tā patiešām ir gaļa. Un, kas visvairāk radīja izbrīnu, ka tā mašīna bija bez saldēšanas iekārtām.

Edgara pamanītais ieinteresēja Pārtikas un veterināro dienestu. Dienests nedēļas vidū izlēma ierasties «Pakistānas kebabos».

PVD: - Mums vajadzētu īpašnieku vai uzņēmuma atbildīgo personu.

- Viņi prasa īpašnieku vai atbildīgo personu. Jums vajag viņu šeit?

PVD: - Jā! Lūdzu, painformējiet, ka ir ieradies PVD reidā. Un vai viņš var ierasties pats vai norīkot kādu atbildīgo personu, kas piedalīsies mūsu pārbaudē.

Ēstuves darbinieki vairākkārt sazvanās ar uzņēmuma menedžeri. Viņi

vienojas, ka inspektorēm visu izrādīs un izstāstīs vienīgā latviski runājošā darbiniece šajā ēstuvē.

- Viss! Es būšu atbildīgā!

PVD: - Kur mēs varam virsdrēbes atstāt?

Tv3: - Vai mēs arī varam piedalīties? Tv3! Mans vārds Ilze Jaunalksne.

- Labi!

Tehnoloģiskā procesa nodrošināšanai nepiederoši priekšmeti - ēdināšanas uzņēmumam riepas...

Sāksim ar produktu gatavošanas zonu un virzāmies..

PVD darbinieces atklāj netīrību virtuvē. Arī produktu gatavošanā nav ievēroti ēdināšanas iestādes striktie noteikumi.

- Šis ir saldētas vistas giross no vakardienas.

PVD: - No vakardienas?

- No vakardienas! Pēc tam, kad mēs to izmantojam, mēs to liekam atpakaļ saldētavā. Un tad izmantojam no jauna.

PVD: - Skaidrs. Tātad viņu pēc atkausēšanas vēlreiz sasaldē. Notiek atkārtota sasaldēšana, kas nav pieļaujama.

- Viņas teica, ja mēs pagatavotu gaļu atkal sasaldējam, mēs to vairs nevaram izmantot!

Saldētavā inspektores atrod vistas un liellopa gaļu. Tām

marķējums ir bojāts. Uz dažām skaidri redzams, ka derīguma termiņš beidzies jau pirms pusgada.

Šis ir 2015 gada beigas. Šis ir beidzies. Šis atkal nav nosakāms.

Darbinieks teica citai darbiniecei, lai saka, ka tie ir personāla produkti.

PVD: - Pavadzīmes parādīsiet?

- Labi!

Darbiniece uz vietas nevar atrast dokumentus, kas pierādītu gaļas izcelsmi. Inspektores uzstāj, ka iestādi neatstās, kamēr nebūs tos ieraudzījušas.

- Man pateica, ka visas pavadzīmes ar priekšnieku! Varbūt viņš atnāks!

Kebabnīca pieder uzņēmumam «Spice of Pakistan». Tā īpašnieks un vadītājs līdz pagājušā gada novembrim bija Ali Farmans.

Arī pēc īpašnieku maiņas pakistāņu izcelsmes uzņēmējam ir pilnvaras rīkoties šajā uzņēmumā. Ali Farmanam ir uzturēšanās atļauja Latvijā. Viņš to ieguvis uz ģimenes apvienošanas pamata, proti, ir precējies ar Latvijas pilsoni.

Kad reids jau ilgst aptuveni stundu, Ali Farmans ierodas kebabnīcā. Viņš skaidro inspektorēm, ka gaļa, kam beidzies derīguma termiņš, nav domāta klientiem, bet gan pašu lietošanai.

ALI FARMANS, SIA «Spice of Pakistan» valdes pilnvarotā persona: - Tas nav klientiem domāts! To gaļu ēd tikai musulmaņi, jo nokauta sevišķā veidā. Nav daudz tādu veikalu Rīgā, kur to var nopirkt. Tāpēc šo gaļu patērē studenti.. mēs paši. Tas ir priekš manis, mums privātai lietošanai.

Nekādu norāžu par to, ka produkti domāti personālam, nav. Nav arī nekādu dokumentu par gaļas izcelsmi. Inspektores īpašnieku informē, ka gaļu izņems kā izplatīšanai nederīgu.

Kebabnīcā ierodas reida vaininieks. Tieši viņš ir fotogrāfijās redzamais gaļas piegādātājs. Kebabnīcas īpašnieks inspektorēm saka, ka SIA «Jassine» pārstāvis Makhloufi Mohammeds varot uzrādīt visus PVD interesējošos dokumentus.

- Viņas gaida pavadzīmes! Tu vari tās izprintēt?

- Bet es taču uz šejieni braucu, domājot, ka tu..

- Ej lejā un izprintē pavadzīmes!

PVD: - Ne tikai pavadzīmes, mums būtu vajadzīgi arī citi dokumenti.

- Jūs varat prasīt viņam visus dokumentus.

Pārtikas un veterinārā dienesta reids sāk uztraukt Ali Farmanu. Inspektore saka, ka reidā atklātie pārkāpumi ir būtiski un ēstuve būs jāslēdz.

OLGA ARDAVA, Pārtikas un veterinārā dienesta Valsts pārtikas inspektore: - Tas viennozīmīgi ir būtiski, higiēnas prasību pārkāpumi. Tieši tādēļ darbība tika apturēta, darbība tika apturēta bez iepriekšēja brīdinājuma, jo pārtikas produktā varēja nonākt kaitīgas vielas.

Kebabnīcas īpašnieks kļūst agresīvs un pieprasa televīzijas grupai tūlīt atstāt viņa iestādi.

ALI FARMANS, SIA «Spice of Pakistan» valdes pilnvarotā persona: - Vai jūs esat no PVD? Nē. Jūs neesat. Viņi drīkst te palikt. Jums jāiet prom. Bet šis ieraksts ir pretlikumīgs. Pilnīgi pretlikumīgs. Tas nav atļauts!

Ali Farmans ignorē, ka viņa darbiniece atļāva filmēt. Viņš pieprasa ierakstu atdot.

ALI FARMANS, SIA «Spice of Pakistan» valdes pilnvarotā persona: - Jūs mūs nebrīdinājāt, neinformējāt. Jums jāiet prom.

Tv3 - Jā, labi, mēs iesim prom.

FARMANS: - Bet ieraksts jums jāatdod.

Tv3: - Nē, nē, nē. Tas ir mūsu.

FARMANS: - Zvaniet policijai, ja gribat.

Tv3: - Es zvanīšu policijai.

Kebabnīcas īpašniekam līdzšinējās PVD pārbaudes ir noritējušas samērā gludi. Pārkāpumi arī iepriekš atklāti, taču tāpēc iestādi nav nācies slēgt. Taču šoreiz ir citādāk. Televīzijas kameras klātbūtnē izdarīt spiedienu uz dienesta darbiniecēm ir daudz grūtāk.

Ali Farmans nolemj atrisināt problēmu ar televīziju savā veidā. Viņš nostājas priekšā durvīm un piezvana kādam, lai izsauc policiju. Kādā brīdī, kad tumšajā ēstuves palīgtelpā filmēšanas grupa ir palikusi viena, Ali Farmans gaļas piegādātājam dod zīmi par papildspēkiem. Divi kebabnīcā strādājošie vīrieši ienāk telpā, aizšķērso durvis. Ali Farmans metas virsū Nekā personīga operatoram un sāk lauzt kameru. Operators sauc palīgā un cenšas nosargāt kameru. Uz visām pusēm krīt kameras nolauztās detaļas.

Nākamajā dienā kebabnīca ir slēgta. Pret Farmana uzņēmumu tagad sākta ne tikai administratīvā pārkāpuma lieta Pārtikas un veterinārajā dienestā. Farmanam draud kriminālatbildība par uzbrukumu žurnālistiem un svešas mantas bojāšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu