Krievijas iekšlietu ministra vietnieks ofšoros slēpto biznesu nobāzējis Latvijā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Kā vēsta «Nekā Personīga», viens no Panamas ofšoru dokumentos atrastajiem ir Krievijas iekšlietu ministra vietnieks Aleksandrs Mahonovs. Caur vairāku ofšoru ķēdi viņš uzbūvējis jaunās paaudzes televīzijas apraides biznesu. Un daļa no tā nobāzēta šeit pie mums Latvijā.

Uzņēmums noliedz saistību ar Krievijas iekšlietu ministra vietnieku

Mahonovs politikā ienāca no biznesa. 2010.gadā Maskavas mērs Jurijs Lužkovs viņu iecēla par galveno pašvaldības uzņēmumā «Elektroniskā Maskava». Divus gadus vēlāk ar Vladimira Putina rīkojumu Mahonovu iecēla par Iekšlietu ministrijas IT, komunikācijas un informācijas aizsardzības departamenta vadītāju. 2015.gadā viņš kļuva jau par ministra vietnieku. Starptautiskajā žurnālistu ofšoru pētījumā atklāts, ka Mahonovs paralēli darbam ministrijā slēpti palicis arī īpašnieks apjomīgam mediju projektam.

Iespējams, kontakti Maskavas mērijā un valdībā Mahonovam palīdzēja nepilnu četru gadu laikā izveidot biznesu ar, kā apgalvo uzņēmums, ap miljonu lietotāju Krievijā un NVS valstīs. Projekts Nemo TV ir jaunās paaudzes televīzija, ko var skatīties modernajos SMART televizoros, planšetēs, telefonos. Piedāvā filmas, seriālus, retranslē 170 televīziju kanālus.

Tomēr bizness ir rūpīgi noslēpts. Mahonovs ar savu darījumu partneri Dmitriju Karjakinu dibinājuši virkni ofšoros paslēptu uzņēmumu.

Galvgalī ir Britu Virdžīnu salās reģistrēta firma «Nortwest Management», kas uz pusēm pieder abiem Krievijas pilsoņiem.

Zem tās paslēpta ofšoru ķēde, kam galā ir uzņēmums Nemo Group Ltd. Tas ir šīs mediju impērijas kodols. Tai pieder vairāki uzņēmumi, no kuriem divi – «Nemo Telecom Limited» un «Kids Multimedia Limited» reģistrēti Lielbritānijā. Bet to filiāles – Latvijā, Tērbatas ielas biroju namā. Lai arī joprojām pie ieejas ir uzraksti ar uzņēmumu nosaukumu, firmas šīs telpas atstājušas.

Gada pārskatā uzrādīts, ka «Nemo Telecom Limited» Latvijas filiāle apgrozījusi 933 tūkstošus eiro, nodarbinājusi 17 cilvēkus.

Ievērojama summa 5 miljoni 250 tūkstoši eiro (5 250 254 eiro) uzrādīti kā parādi radniecīgajām sabiedrībām. Lai arī apgrozīta ievērojama nauda, zvanot uz firmas uzrādīto telefona numuru, uzņēmuma pārstāve atbild, ka Nemo TV Latvijā pagaidām neko nedarot.

Telefonsaruna ar «Nemo Telecom Limited» pārstāvi

Pārstāvis: - Droši vien jums ir pieejama informācija, kas ir publiski pieejama, un to jūs varat interpretēt, cik jūsu vai jūsu kolēģu profesionālās spējas ļauj.

- Bet tad es saprotu, ka jums Latvijā nekādu plānu nebūs?

Pārstāvis: - Nav zināms šobrīd.

Premjers iesaka rūpīgi apsvērt, vai ar Krievijas amatpersonu saistītai televīzijai dot atļauju strādāt Latvijā

«Nemo Telecom Limited» filiāli Latvijā pārstāv divi Krievijas pilsoņi – Matvejs Otrašenko un Pāvels Kalmajevs. Otrašenko savulaik strādājis kopā ar iekšlietu ministra vietnieku Mahonovu Maskavas pilsētas IT uzņēmumā. Tagad viņš ir Nemo TV ģenerāldirektors. Gadu pēc firmas filiāles reģistrēšanas Latvijā Otrašenko ieguvis arī Latvijas termiņuzturēšanās atļauju. Otrs «Nemo Telecom Limited» pārstāvis Kalmajevs «Nekā Personīga» noliedz, ka uzņēmumam būtu palikusi saistība ar iekšlietu ministra vietnieku.

No «Nemo Telecom Limited» Pāvela Kalmajeva atbildes «Nekā Personīga»:

«Aleksandrs Mahonovs aizgāja no «Nemo» vēl pirms darba sākšanas Iekšlietu ministrijā. Kā to noteica Krievijā spēkā esošā likumdošana. Mēs esam tikai un vienīgi privāts komerciāls projekts ar lielu starptautisku potenciālu, kas darbojas brīvas konkurences apstākļos.»

Tomēr žurnālistu atklātajos dokumentos nav atrodamas ziņas, ka Mahonovs pārtraucis darbību ofšorā. Tieši otrādi.

Kādā dokumentā, kas tapis 2013.gada augustā, Aleksandrs Mahonovs joprojām ir galvenais ofšoru ķēdes uzņēmuma «Nortwest Management» direktors un akcionārs. Tolaik viņš jau gadu strādā Iekšlietu ministrijā.

Firmu dibināšanu Latvijā «Nemo» pārstāvji skaidro ar to, ka gribot būt tuvāk saviem sarunu partneriem Rietumos, no kuriem iepērk filmas un tiesības raidīt televīziju kanālus. Bet

pagājušā gada nogalē Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome saņēmusi lūgumu no «Nemo telecom limited», ka viņi Latvijā grib iegūt retranslācijas atļauju un reģistrēties kā elektroniskais plašsaziņas līdzeklis.

Padome vēl domā, vai atļaujas izsniegt. Ziņas no Panamas ofšoriem NEPLP vadītāja sola ņemt vērā.

AIJA DULEVSKA, NEPLP priekšsēdētāja: - Šādu informāciju mēs neesam saņēmuši, bet katrā ziņā mēs varam saņem ziņas no Drošības policijas, ja mums rodas šaubas, vai varam reģistrēt kādu pakalpojumu sniedzēju Latvijā. Mums šīs tiesības ir, un mēs esam viņas bieži izmantojuši. Tā kā – paldies par ieteikumu.

DACE MELBĀRDE, kultūras ministre (Nacionālā apvienība): - Acīmredzot Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome vērtēs šo jautājumu un pieņems attiecīgu lēmumu. Un

Kultūras ministrijai nav tiesību ietekmēt šīs neatkarīgās padomes darbību. Ja padome lūgs mums sniegt savas rekomendācijas, tad mēs to darīsim.

Bet es ceru, ka Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome pietiekoši ņem vērā nacionālās informācijas telpas drošības aspektus un izvērtēs potenciālos satura veidotājus. Un to pienesumu Latvijas audiovizuālajā telpā.

MĀRIS KUČINSKIS, Ministru prezidents (ZZS): - Mums ir ziņas par to, ka Latvijā grib apraidi sākt uzņēmums, kas netieši pieder Krievijas iekšlietu ministra vietniekam.

- Jūsuprāt – vai NEPLP būtu šāds arguments jāņem vērā – izsniegt licenci vai neizsniegt tādam uzņēmumam?

KUČINSKIS: - Droši vien, ka jāapdomā pilnīgi noteikti. Kādi ir iemesli, kā to var notraktēt, – tas, protams, ir tehnikas jautājums, bet dabiski, ka primārais mums ir uzraudzīt savu telpu un rīcību veidot, izejot no šīs prioritātes. Šeit jau ir jābūt ļoti uzmanīgiem. Tā kā – jā.

NEPLP «Nemo» lūgumu izsniegt tiesības strādāt Latvijā atlikusi, un uzņēmums uz to arī īpaši neuzstājot. Viņi esot izlēmuši, ka Baltijas tirgus nav interesants.

Atļauju strādāt šeit Nemo TV gribējuši tikai tāpēc, lai pievilinātu investorus. Tāpēc arī Nemo TV reģistrējuši savu tirdzniecības zīmi Eiropā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu