Aitas metas no klints, sekojot aunam

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrāna uzņēmums

Turcijā notikusi vairāk nekā pussimts aitu pašnāvība, atsaucoties uz aģentūru Cihan, vēsta aģentūra RIA Novosti. Dzīvnieki tikai nedēļu nenodzīvoja līdz musulmaņu svētkiem Kurban-bairam, kad viņas taptu upurētas. Gans Mehmets Gana pastāstīja, ka incidents noticis dzenot aitu ganāmpulku pāri kalniem septiņus kilometrus no Erzinkanas pilsētas. Viņš vedis dzīvniekus uz tirgu, lai tos pārdotu pirms Id al Adha upurēšanas svētkiem. Pēkšņi, nesaprotamu iemeslu dēļ, viens no bara auniem nolēca no klints aizā, bet viņam pa pēdām sekoja uzreiz 52 aitas. Apturēt dzīvniekus neizdevās un visi viņi nositās uz akmeņiem.

Upurēšanas svētki Id al Adha, jeb Kurban-bairam, tiek uzskatīti par vieniem no galvenajiem islāmā, un tie iezīmē svētceļojuma uz Meku noslēgumu. Tie tiek atzīmēti divpadsmitā mēneša desmitajā dienā, pēc musulmaņu mēness kalendāra, un ir veltīti pravieša Ābrama upurēšanas piemiņai. Šajā dienā ir pieņemts nokaut aitu un ēst viņas gaļu.

Atgādināsim, ka 2005. gadā turku aitas izdarīja vēl iespaidīgāku pašnāvību. Toreiz no klints nolēca gandrīz 1500 dzīvnieku. Nositās toreiz 450 aitas, bet pārējās izglāba tas, ka akmeņu vietā viņas jau krita uz savu sugas brāļu līķiem. Aitu stulbuma dēļ, toreiz to īpašnieki zaudēja aptuveni 100000 ASV dolāru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu