Dziesmu svētku režisētājiem honorāros vairāki tūkstoši (161)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šajā ekonomiski grūtajā laikā Dziesmu un deju svētku atklāšanas koncerta organizatori saņēmuši dāsnu atalgojumu. Tā režisores Mirdzas Zīveres darbs novērtēts ar 8025 latu lielu honorāru pirms nodokļu nomaksas, savukārt scenogrāfa Aigara Ozoliņa darbs – ar 3650 latu lielu honorāru pirms nodokļu nomaksas.

No vienas puses, Neatkarīgās aptaujātie masu pasākumu organizētāji to sauc par neadekvāti lielu algu, no otras, uzteic, ka šajā gadījumā lauzta Latvijā ačgārnā tendence dārgi maksāt par pasākumu tehnisko risinājumu, bet intelektuālo darbu, ko veic režisori un scenogrāfisti, novērtēt zemāk.

Vidēji par masu pasākumu režisēšanu, kas varētu būt apmēram trīs stundu ilga programma, tiek maksāts no dažiem simtiem līdz trīs tūkstošiem latu, liecina Neatkarīgās veiktā šā biznesa pārstāvju aptauja. "Nu, skaisti! Tātad esam bagāta valsts," uzzinājis, ka M. Zīveres honorārs par Dziesmu svētku atklāšanas koncertu bijis 8025 lati, Neatkarīgajai izsaucas firmas Izklaides producentu apvienība 7 direktors Aigars Dinsbergs.

"Režisors tikai drusku palīdz pakārtot koristus un pieslēdzas pēdējā brīdī. Principā mēs, diriģenti, strādājam ikdienā un visu smagumu iznesam uz saviem pleciem," tā režisores lomu koncerta sagatavošanā raksturo kāds diriģents, kurš pats piedalījies Dziesmu svētku programmas sastādīšanā. Savu vārdu viņš Neatkarīgajai lūdz neminēt. Viņš apgalvo, ka brīdī, kad pieslēgusies M. Zīvere, scenārijs jau bijis principā gatavs un režisore to vien "apskatījusies".

"Tas ir divu gadu darbs pie atklāšanas koncerta," iebilst Dziesmu un deju svētku biroja preses sekretāre Aiva Rozenberga. Viņa Neatkarīgajai norāda, ka prāvais honorārs M. Zīverei ticis maksāts no kopējā svētku budžeta, ko veido valsts dotācija un atbalstītāju līdzekļi. Summa esot "pārrunu un savstarpēji noslēgto līgumu rezultāts".

Par Dziesmu svētku atklāšanas koncertu samaksātie honorāri (latos), pirms nodokļu nomaksas: - režisorei Mirdzai Zīverei – Ls 8025* - projekta vadītājam Laurim Gosam – Ls 5200 - scenogrāfam Aigaram Ozoliņam – Ls 3650 - mākslinieciskajai vadītājai Airai Birziņai – Ls 3600 - režisores asistentei Ilzei Ozolai – Ls 1720

* Visas summas minētas pirms nodokļu nomaksas

Avots: Dziesmu un deju svētku birojs

Komentāri (161)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu