Atklās Dzidras Ezergailes 85 gadu jubilejas izstādi

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Šodien, 18.novembrī plkst.17.30 Latvijas Mākslinieku savienības mājā, grafikas galerijā "Rīgas tālers", tiks atklāta Dzidras Ezergailes 85 gadu jubilejas izstāde, informē galerijā.

Māksliniece Dzidra Ezergaile (1926) šogad svin savu 85.jubileju. Šī notikuma sakarā Nele Zirnīte grafikas galerijā "Rīgas tālers" organizē mākslinieces izstādi, kurā eksponēti dažādos laika posmos tapuši darbi, tostarp arī jaunākais darbs "Mūsdienu ritmi", kurš tapis šogad.

Mākslinieces rokraksts saglabājies nemainīgs līdz pat cienījamam vecumam - izmantojot oforta tehnikas paņēmienu - aukstā adata - zīmējumu veido, līnijas ieskrāpējot uz sagatavotas cinka plates virsmas. Šis tehniskais paņēmiens zināmā mērā ir bijis noteicošs mākslinieces rokraksta izveidē kam raksturīgas grafiski stingras, ģeometriskas formas. Sākotnēji māksliniece bija studējusi arhitektūru, kas jūtams arī grafikas darbu arhitektoniskajā telpas uzbūvē. Galvenais žanrs, kurā autore darbojas, ir ainava, tomēr tā nav reālistiski tieša dabas atdarināšana - darbos redzams dzimtās zemes, literatūras vērtību un subjektīvi radītas mitoloģijas apvienojums.

Ezergailei tuva ir arī latviešu tautasdziesmas, kurās iekodēts domas un dzīves patiesību dziļums. Māksliniece strādājusi arī citās grafikas tehnikās, taču ofortam ir bijusi galvenā loma daiļrades attīstībā. Viņa ir darinājusi arī vairāk nekā 500 grāmatzīmes, no kurām daļu veltījusi savam skolotājam māksliniekam Pēterim Upītim, mākslas zinātniekam Arnoldam Saleniekam un literatūrzinātniekam Valdemāram Ancītim.

Ezergaile 1956.gadā beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļu plakāta specialitātē. Izstādēs piedalās kopš 1956. gada. Latvijas Mākslinieku savienības biedre kopš 1962. gada. Piedalījusies daudzās izstādēs gan Latvijā, gan ārvalstīs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu