Latvijas pilotu atbrīvošana Sudānā var ieilgt (10)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Tiek darīts viss, lai pēc iespējas ātrāk atbrīvotu Sudānā nolaupītos Latvijas pilotus, un ļoti būtiski, ka šajā procesā ir iesaistīta arī Sudānas valdība, - komentējot nolaupīto trīs Latvijas pilsoņu atbrīvošanas operācijas gaitu, šorīt telefonintervijā "Rietumu Radio" sacīja Eiropas Savienības (ES) attīstības komisārs Andris Piebalgs.

Viņš uzsvēra, ka pārmērīga steiga šajā procesā radītu tikai problēmas un mēģinājums pilotus atbrīvot militārā operācijā riskus nevis mazinātu, bet tikai palielinātu.

"Viena nedēļa šajos procesos, no vienas puses, ir milzīgi ilgs laiks ģimenēm un tuviniekiem, bet, no otras, tas nav nekas īpašs, jo nekad atbrīvošana nenotiek nākamajā dienā. Pārmērīga steiga vienmēr rada problēmas, tāpēc ir svarīgi apbruņoties ar pacietību," sacīja Piebalgs.

Kā piemēru komisārs minēja divus gandrīz pirms gada Afganistānā nolaupītos franču žurnālistus. "Mēs skaidri zinām, ka viņi ir dzīvi, varam pateikt, kurā reģionā viņi ir, un gandrīz droši apgalvot, ka žurnālisti tiks atbrīvoti. Bet neviens nezina, kad tas notiks," sacīja Piebalgs, piebilstot, ka tas gan neesot tas labākais piemērs.

Piebalgs uzver, ka Sudāna nav vienkārša valsts un noziedzīgajam grupējumam, kurš nolaupīja Latvijas pilotus, ar Sudānas valdību ir īpašas attiecības. "Tas nozīmē, ka Sudānas valdības iesaiste ir vitāli nepieciešama," sacīja EK komisārs.

Komisārs informēja, ka pilotu atbrīvošanas operācijā ir iesaistīti visi iespējamie resursi - ANO, amatpersonas, kuras strādā pārtikas organizācijā, ES vēstniecība Hartumā, Sudānas valdība un citi.

Piebalgs uzskata, ka viens no galvenajiem pilotu nolaupīšanas iemesliem ir Dārfūras reģionā valdošā nabadzība un konflikti.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu