Videomākslas filmu programma "Ūdensgabali 06"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Festivāla “Ūdensgabali 06” atklāšanas ceremonija notika 18. augustā kinoteātrī “Rīga”. Ar to kinoteātrī "Rīga" iesākās videomākslas filmu "onedotzero" programmu izrādīšana 8 seansos.

Šī radošā apvienība, kas bāzēta Londonā, apzina un pārstāv izcilākos mūslaiku laikmetīgās mākslas meistarus visā pasaulē, kas darbojas ne tikai ar video, bet arī ar citām jaunajām tehnoloģijām. "onedotzero" apzina un pārstāv izcilākos mūslaiku laikmetīgās mākslas meistarus visā pasaulē. Tā ir pirmā reize, kad "onedotzero" savas filmu programmas izrāda Baltijas valstīs, un tas neapšaubāmi ir ievērības cienīgs notikums Latvijas kultūras pasaulē. Projektu atbalsta Britu Padome.

Sastādītās programmas apkopotas trijās apakšgrupās: Video + Video + mūzika – nekomerciālo mūzikas videoklipu programma, Video + arhitektūra – videomākslas filmas, kas veltītas arhitektūrai un videi.

"onedotzero" 8 programmu seansi kinoteātrī "Rīga":

18.augustā: 17:00 - wavelength 06 Video + mūzika 19:00 - terrain 06 Video + arhitektūra 21:00 - j-star 06 Video + mūzika

19.augustā: 17:00 - wow+flutter 06 Video + 19:00 - extended play 06 Video + 21:00 - perspectives: new direction in documentary 06 Video +

20.augustā: 19:00 - spectrum: part 1 Video + 21:00 - spectrum: part 2 Video +

18.08.2006 kinoteātris "Rīga" pl.17:00 wavelength 06

Pēdējos gados ticis daudz apspriests mūzikas industrijas stāvoklis, kā arī mākslinieciskie un komerciālie apstākļi. Lai nu kā, šis saspīlējums, šķiet, ir tikai veicināms, jo tas veido augstus radošos sasniegumus, kā "onedotzero" to ir atzīmējis jau kopš deviņdesmito gadu vidus un vēlreiz apliecinājis šogad, joprojām atklājot un pētot novatoriskos, vizuāli progresīvos mūzikas video.

"onedotzero" šajā programmā apskata jaunās mūzikas video tendences no visas pasaules. Izlase veidota no vispāratzītu mūsdienu režisoru un topošo jauno režisoru darbiem.

18.08.2006 kinoteātris "Rīga" pl.19:00 terrain 06

Jau vairākus gadus "onedotzero" savās filmu programmās centies atspoguļot mūsdienu pilsētas ritmu un noskaņu tajā. Kino ir bijis kā līdzeklis, lai pētītu urbānismu un modernās pilsētas konceptu, migrācijas plūsmas, kapitālisma ietekmi uz pilsētā notiekošajiem procesiem, kā šie sociāli ekonomiskie procesi veido pilsētas vidi.

Šogad "onedotzero" paplašina skatījumu un filmu programmās iekļauj rosinošas interpretācijas par publiskās telpas daudzveidību, pētot ne tikai realitātē sastopamo, bet arī to sirreālo telpu, ko izveidojusi indivīda fantāzija.

18.08.2006 kinoteātris "Rīga" pl.21:00 j-star 06

Jaunākais mūzikas video, kustīgās grafikas un Japānas jauno talantu īsfilmu apskats.

Virkne animācijas stilu turpina ātri attīstīties, jaunajiem talantiem izvingrinot savus kreativitātes muskuļus savos dienas darbos un ārpus tiem, sarunājoties vizuālos izgudrojumos un bezbailīgās narācijās. Tieši šis individuālais skatījums uz lietām norāda ceļus nākotnes video attīstībai.

19.08.2006 kinoteātris "Rīga" pl.17:00 wow + flutter 06

wow + flutter programmā izpaužas onedotzero vitālais spēks, izmantojot jaunas radošas izteiksmes meklējumus, kas ietver sevī kustīgo grafiku, animāciju, digitālos un īsus eksperimentālos darbus.

Šī izlase izceļ un sniedz ieskatu desktop graphic filmu veidošanas attīstībā, ietverot plašu arhitektūras, modes dizaina, ilustrāciju, grafikas dizaina un mūzikas spektru. Tā ir virkne jaunu talantu, kuru darbi turpina prezentēt jaunu pieeju grafiskiem stāsta veidošanas principiem un jaunas vizuālās tendences. Kā vienmēr, šajā programmā ir iekļautas arī filmas, kas piedzīvo savu pasaules pirmizrādi, kā arī speciāli šā gada programmai veidoti darbi.

19.08.2006 kinoteātris "Rīga" pl.19:00 extended play 06

Internacionāla īsfilmu un animācijas filmu programma, tā ir kritiķu atzīta un digitāli modulēta, tā paplašina tradicionālā stāsta pasniegšanas un stila robežas. Šinī programmā iekļautas filmas no visas pasaules – no Japānas, Dienvidāfrikas, Nīderlandes, Austrālijas, Francijas un Lielbritānijas. Šeit pārstāvēti plaša spektra režisori, sākot no iesācējiem studentiem līdz vispāratzītiem mūzikas video režisoriem, bafta kandidātiem un indie specefektu meistariem. Tas ir pavērsiens pretim jaunām stāsta veidošanas formām caur īstenās dzīves un iedomātās animācijas saplūšanu, kas aizrauj skatītājus ilgstošā vizuālā ceļojumā caur biedējošiem lo-fi mežiem, putekļainiem tuksnešiem, bērnības bilžu grāmatām un pazemes ugunīgo elli.

19.08.2006 kinoteātris "Rīga" pl.21:00 Perspectives: new directions in documentary 06

Programma piedāvā labākās un jaunākās digitāli veidotās dokumentālās filmas, kurās ir gan saglabājusies dokumentālo filmu objektīvā daba, gan arī jūtams jauna veida piegājiens uz faktiem balstītas filmas veidošanā. Šāds efekts tiek panākts, izmantojot animāciju, kustīgo grafiku un to visu samiksējot kopā ar dzīviem kadriem, izaicinot tradicionālos uzskatus un tehnikas, apvienojot fikcijas pasauli ar faktu pasauli.

20.08.2006 kinoteātris "Rīga" pl.19:00 un 21:00 spectrum #1, spectrum #2

Digitālajām tehnoloģijām un līdz ar to jaunradīto režisoru vilnim ir plaši izplatīta un pamatīga ietekme uz kinomākslu. Digitālais kino ir ietekmējis mūsu kinematogrāfiskās domāšanas apvārsni, kā mēdz teikt, skaņas un krāsas izmantošanu, un aizraujošākais ir tas, ka tas ir tikai sākums šim ceļojumam.

Tuvojoties progresīvo, digitālo filmu veidošanas desmitgadei, šīs divas programmas atskatās uz "onedotzero" arhīvu. Tas ir mēģinājums ar svarīgākajiem darbiem un to autoriem atzīmēt jauno tehnoloģiju attīstību šodien. Iespējams, šie darbi bija sākumpunkts diskusijām, pēc kurām digitālais video parādījās plašā apritē.

Šīs divas programmas mums atklās jaunas kopsakarības, kurās mēs dosimies no tehnoloģiju fetišizācijas uz eksperimentiem estētikā, jaunu vizuālas izteiksmes formu radīšanu un jaunu filmas valodu - «filmas» sapludināšanu ar jaunām izteiksmes formām, kas neapmierinās aizspriedumainu un iesūnojušu skatītāju gaumi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu