"Baltijas pērles" laikā demonstrēs 100 filmas (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

15.starptautiskais kinoaktieru festivāls "Baltijas pērle" no 7.septembra līdz 21.septembrim četrās kinozālēs rādīs 100 filmas.

To vidū būs 16 darbi no pēdējā Kannu kinofestivāla programmas, kā arī retrospekcijas: "Veltījums Kannām", "Rainers Verners Fasbinders", "Dolce vita", "Nostalģija", "Izcilie mākslinieki kino" un "Mīlestības 60 gadi", šodien preses konferencē pastāstīja festivāla direktore Marina Lipčenko.

Kinokritiķi Normunds Naumanis un Daira Āboliņa apgalvoja, ka "Baltijas pērles" festivāla programma būs labāka nekā Kannu festivālā, kur skatītājiem tika piedāvātas arī vairākas visai viduvējas filmas.

Festivāla programmā ir vairākas izcilas filmas, kuras kinoizplatītāji Latvijā, visticamāk, tomēr neiepirks, jo uzskata tās par "nekomerciālām". Piemēram, Āboliņa pievērsa uzmanību rumāņu filmai "Četri mēneši, trīs nedēļas un divas dienas", kas ir vienkāršs stāsts par divām meitenēm, kas meklē iespēju veikt Čaušesku komunistiskās diktatūras gados aizliegto abortu. Šī filma šogad Kannu festivālā ieguva galveno balvu - "Zelta palmas zaru".

Festivālā būs skatāma arī ar kinobalvu "Oskars" apbalvotā vācu filma "Citu dzīve" un "Imports/eksports", kas stāsta par ukraiņu medmāsām, kuras dodas peļņā uz Austriju, un kādu austriešu bezdarbnieku, kurš meklē darbu Ukrainā.

Festivāla atklāšanā tiks rādīta filma "Katram savs kino", kuru par godu 60. Kannu festivālam uzņēma 33 režisori no 25 valstīm. Katrs no viņiem trijās minūtēs atklāj savu individuālo skatījumu uz kino vietu mūsu dzīvē.

Paredzēts, ka festivāla īpašā viešņa būs slavenā franču kinoaktrise Katrīna Denēva, kura sniegs meistarklasi.

7.septembrī, atklājot 15. kinofestivālu "Baltijas pērle", vienīgo koncertu Rīgas Kongresu namā sniegs leģendārais kinokomponists Maikls Nīmans un viņa orķestris "Michael Nyman Band". Programmā būs Nīmana mūzika no filmām "Klavieres", "Miranda", "Slīkoņu skaitīšana", "Zīmētāja kontrakts" un citām.

Nīmana pasaules popularitāte īpaši spilgta kļuva, pateicoties ilggadējai sadarbībai ar kinorežisoru Pīteru Grīneveju - viņu kopdarbu vidū ir arī mūzika filmām "Prospero grāmatas", "Zīmētāja kontrakts", "Pavārs, zaglis, viņa sieva un viņas mīļākais" un citām. Tomēr sadarbība ar britu kinorežisoru ar laiku kļuva par sava veida zīmogu - komponista rokraksts bija nemainīgs vairākus gadus.

Biļešu iepriekšpārdošana uz festivāla kinoseansiem sāksies 15.augustā Kongresu namā - īpašajā festivāla kasē un kinoteātrī "Rīga".

31.jūlijā sākusies kinoabonementu iepriekšpārdošana. Festivāla kinoabonements, kas maksā 15 latus, dod tiesības noskatīties piecus filmu seansus vienā retrospektīvā.

Pārdošanā būs tikai 100 kinoabonementi uz katru no retrospektīvu programmām. Kinoabonementus pārdod Rīgas Kongresu nama foajē, kinoteātra "Rīga" kasēs, "Biļešu servisa" tirdzniecības vietās un interneta lapā "www.bilesuserviss.lv".

Lipčenko solīja, ka arī šogad festivālā būs viena vai divas filmu naktis, kad vairākas filmas varēs noskatīties ar lielām cenas atlaidēm.

Šogad skatītājiem būs noteikta piecu latu ķīlas nauda par austiņām, ar ko klausīties filmu tulkojumu krievu valodā, jo Rīgas Kongresu nama Lielajā zālē festivāla filmas tiks demonstrētas ar tulkojumu latviešu valodā.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu