Izglītības ministrija nākamgad vienam skolēnam plāno vairāk naudas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No 2010.gada 1.janvāra plānots, ka finansējuma apjoms 1 skolēnam varētu tik palielināts līdz vidēji 650 latiem gadā jeb par 33 procentiem. Tā sarakstē ar Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) sola Izglītības un zinātnes ministrija.

Tādējādi tikšot atrisināts jautājums ar pagarināto dienas grupu nodrošināšanu, klašu dalīšanu grupās svešvalodu apguvei, samaksu par rakstu darbu labošanu u.c. pedagogu pienākumiem.

2009.gada septembrī - decembrī vidējais finansējums 1 skolēnam gadā ir 463 Ls. No 2010.gada 1.janvāra plānots, ka finansējuma apjoms 1 skolēnam varētu tik palielināts līdz vidēji 650 Ls gadā jeb par 33 %. Tādējādi tiktu atrisināts jautājums ar pagarināto dienas grupu nodrošināšanu, klašu dalīšanu grupās svešvalodu apguvei, samaksu par rakstu darbu labošanu u.c. pedagogu pienākumiem.

Vienlaikus IZM izveidotā darba grupa, kuru vada IZM valsts sekretāra vietniece nozares politikas jautājumos K.Vāgnere, kopā ar sociālajiem un sadarbības partneriem, tajā skaitā, LIZDA, šajā mācību gadā turpina aktīvu darbu pie finansēšanas principa „nauda seko skolēnam" pilnveides, lai nodrošinātu atbilstošu šī principa īstenošanu, ņemot vērā gan skolēnu indeksu, gan citus kritērijus. Šīs darba grupas viens no uzdevumiem ir analizēt situāciju, kas saistīta ar šī finansēšanas principa ieviešanu, ņemot vērā gan pašvaldību pārstāvju, gan pedagogu ierosinājumus tā pilnveidei, tajā skaitā, attiecībā uz blīvuma jeb indeksa koeficienta ieviešanu, kas būtu vēlama, lai nodrošinātu atbilstošu izglītības procesu mazapdzīvotajās pašvaldībās un pierobežā.

Šobrīd izglītības pakāpes koeficients ir veidots atbilstoši mācību plānā esošajam stundu skaitam (ieteiktajam stundu skaitam katrā konkrētā izglītības pakāpē, proti, 1.-4.klasē - vidēji 24 mācību stundas nedēļā; 5.-9.klasē - vidēji 31; 10.-12.klasē - vidēji 36), tomēr, vērtējot reālo situāciju pašvaldībās, attiecībā uz sākumskolām, darba grupā tiks izskatīts ikviens konstruktīvs priekšlikums to darbības attīstībai un papildus koeficientu piemērošanai. 2009.gada septembrī - decembrī vidējais finansējums 1 skolēnam gadā ir 463 Ls.

LIZDA valdībai pieprasa 2010.gada budžetā palielināt finansējumu izglītības nozarei, lai palielinātu finansējumu uz 1 izglītojamo ar vismaz ne lielāku kā 20 procentu samazinājumu pret 2009.gada sākumā plānoto, t.i. 770 Ls uz vienu izglītojamo, kas ļautu palielināt normēto skolēnu skaita koeficientu 1.-4.klasē no 0,75 uz 1, kā arī ieviest iedzīvotāju skaita blīvuma koeficientu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu