Kāpēc "Spēlmaņu nakts" simbols ir nagla? (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ir sens ticējums:  ja aktieris uz skatuves atrod naglu, tas nozīmē jaunu lomu – jaunu sākumu, jaunu iespēju sevi pierādīt. Uz skatuves atrastā nagla jebkuram atradējam nes laimi.

Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

"Tā noteikti jāsaglabā kā talismans, kas piesaista un simbolizē veiksmi it visā. Teātris ir radies no rituāla un vēl joprojām tāds ir  - sanāk kopā aktieri un režisors, saliek kopā labākās idejas, gaišākās domas un tic, ka izdosies. Un notiek!” zin stāstīt Daiga Šiliņa, LTDS priekšsēdētāja, Spēlmaņu nakts organizators.

Saistībā ar Teātra balvu “Spēlmaņu nakts”, šo ideju gadu no gada materializē metālmākslinieks, Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Juris Gagainis, kurš ir pazīstams ne tikai kā savas mākslas nozares profesionālis, bet arī aizrautīgs teātra cienītājs.

Šīs balvas – “Spēlmaņu nakts” simbola radīšana ir kļuvusi par mākslinieka dvēseles darbu. Šobrīd bal vā ir atspoguļoti skatuves grīdas dēļi, no kuriem kā asns vertikālē stiepjas skatuves nagla. Un fonā – trijstūra formas spogulis - trijstūris kā Dieva simbols.

Teātra gada balvu pasniegšanas ceremonija “Spēlmaņu nakts” tika nodibināta 1993. gadā. 1995. gadā Latvijas teātra darbinieku savienībā tika nolemts izveidot arī vizuālo balvu. Galvenie idejas ierosinātāji un vizuālās idejas līdzautori bija izcilas personības Latvijas teātra pasaulē – harizmātiskais dramaturgs un režisors Pēteris Pētersons, tautā iemīļotais dramaturgs Pauls Putniņš, scenogrāfe un pasniedzēja Ingrīda Burāne un Nacionālā teātra saimnieks un teātra entuziasts Zigfrīds Kalniņš.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu