Krievijā atklāts piemineklis klizmai (39)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas dienvidu kūrortpilsētā Žeļeznovodskā uzslieta neparasta skulptūra, kas ir piemineklis slavenajai medicīniskajai procedūrai - klizmai. Pusotru metru augstā klizmas skulptūra, kas izgatavota no bronzas, sver 400 kilogramu un izmaksāja miljonu Krievijas rubļu (19 000 latu). Piemineklis veidots kā reāls skalošanas pūslis, ko tur rokās trīs eņģeļi.

Piemineklis tika atklāts svinīgā ceremonijā vienā no pilsētas minerālavotu kūrortiem.

"Šī ideja ienāca prātā pansionāta direktoram. Kā ārsts viņš zināja, ka klizmas instruments gandrīz nav mainījies gadsimtiem un ļoti ticams, ka nemainīsies tuvākajā laikā, tādēļ es to attēloju, cik vien reālistiski iespējams - tas izskatās pēc īstas klizmas. Taču, lai tam pievienotu nedaudz ironisku pieskaņu, es atcerējos Botičelli darbu "Venēra un Marss". Kad Marss snauž, Venēra viņu pieskata, lai šis neaizskrien uz karu, bet mazi eņģelīši pa to laiku zog viņa bruņas," pastāstīja skulptore/tēlniece Svetlana Avakova.

Kaukāza kalnu reģions ir slavens ar saviem daudzajiem minerālavotu kūrortiem, kur minerālūdens klizmas ir parasta lieta, ārstējot gremošanas trakta un citas kaites.

"Tieši Kavminvodu kūrortos tiek ārstēta lielākā daļa vēdera un zarnu slimību un 80% līdz 100% pacientu iziet šo procedūru," paskaidroja kūrorta direktors Aleksandrs Harčenko, kuram iešāvās prātā ideja par pieminekli.

Ar pieminekļa izgatavošanu un uzstādīšanu saistītos izdevumus samaksāja kāds anonīms sponsors un klizmas cienītājs.

Arī Svetlana, kas Žeļeznovodskā ieradusies ārstēties, uzskata, ka klizma ir būtiska katra cilvēka dzīves sastāvdaļa.

"Tas ir kas tāds, bez kā mēs nevaram dzīvot, mūsu dzīve ar to saistīta kopš pašas dzimšanas," viņa sacīja.

Komentāri (39)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu