Rīgas policijas darbs – par diviem miljoniem dārgāks (15)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas pašvaldības policija (RPP) nākamgad plānojusi tērēt 8,7 miljonus latu, no Rīgas domes budžeta prasot par 2,3 miljoniem latu vairāk nekā šogad. RB izvērtē policijas plānotos izdevumus, kas cita starpā atvēlēti arī grauzēju iznīcināšanai, ragaviņu iegādei un tūkstošiem latu vērtiem komandējumiem, piemēram, uz Austrāliju.

Sola celt algas

RPP priekšnieks Jānis Geduševs RB skaidro, ka no Rīgas domes prasītā dotācija kļuvusi par diviem miljoniem latu lielāka galvenokārt darba algu palielināšanas, īres un nomas maksu pieauguma un videocentra attīstīšanas dēļ. "Katru nedēļu pilsētā notiek valsts un pašvaldības iestāžu organizēti masu pasākumi, kuros policijai jāpiedalās kārtības nodrošināšanā. Saskaņā ar Darba likumu mēs policistiem attiecīgi maksājam par virsstundām un darbu nakts stundās. Palielinās arī īres un nomas maksas telpām un sadzīves pakalpojumiem. Videocentra darba uzlabošanai iegādāsimies septiņas vai astoņas jaunas kameras, arī glābšanas dienestu aprīkosim ar jaunām laivām ar motoriem," stāsta policijas priekšnieks. RPP budžeta programmā lasāms, ka nākamgad un arī 2008. un 2009. gadā darbinieku algas paredzēts palielināt par 15%, ar to cerot piesaistīt kadrus. Šim nolūkam plānots tērēt apmēram pusotru miljonu latu. Jautāts, vai līdz šim algu palielināšana ļāvusi risināt vakanto darba vietu jautājumu, J. Geduševs atzīst, ka šogad februārī inspektoriem un kārtībniekiem samaksa palielināta par 20 līdz 30 latiem, taču šobrīd rezultāti esot "pa nullēm" – cik darbinieku atnāk, tik arī aiziet. Tomēr algu palielināšanas politika, viņaprāt, noteikti jāturpina, jo iekšējā anonīmi veiktā darbinieku aptauja apliecinājusi – vairāk nekā 70% policijas pārstāvju uzskata, ka tieši zemais atalgojums ir viena no galvenajām problēmām šajā iestādē. Interesanti, ka starp nozares attīstības prioritātēm 2007. gadā kā pirmā minēta tieši RPP darbinieka amata konkurētspējas palielināšana darba tirgū, un tikai pēc tam seko skolu un bērnu drošība, kā arī drošība un kārtība sabiedriskajās vietās.

Komandējumiem – 28 tūkstoši

Nākamgad RPP plānoti 12 ārvalstu komandējumi, kas kopumā izmaksās gandrīz 30 000 latu.

Vairumā gadījumu ceļā dosies viens līdz pieci darbinieki, bet uz Lietuvu, kur notiks starptautiska policijas darbinieku spartakiāde, brauks 11 cilvēki. Vairākas sporta sacensības notiks arī Somijā, Itālijā un Austrālijā. Tieši pēdējais komandējums izmaksās visdārgāk – 12,4 tūkstošus latu, aviobiļete vien personai izmaksā ap tūkstoti latu. RPP priekšnieks gan uzsver, ka šīs ir Pasaules policijas un ugunsdzēsēju sporta spēles, kurās pērn Barselonā rīdzinieki ieguvuši zelta, sudraba un bronzas medaļas. Viņš uzskata, ka šī ir lieliska iespēja prezentēt valsti un pilsētu. "Mēs nevaram dzīvot noslēgtā vidē," skaidro J. Geduševs. Turklāt līdz ar Latvijas dalību Eiropas Savienībā (ES) starptautiskie sakari pastiprinājušies vēl vairāk. Nākamgad paredzētas arī vairākas pieredzes apmaiņas vizītes Beļģijā, Izraēlā un citur. Vaicāts, kādu labumu no šādām sanāksmēm guvuši rīdzinieki, RPP priekšnieks atceras, piemēram, pirms pāris gadiem parakstīto sadarbības dokumentu starp Baltijas valstu galvaspilsētām un Varšavu, kurā tiek apgūti ES piešķirtie līdzekļi – tā rezultātā šobrīd ik pēc trīs mēnešiem notiek pilnībā apmaksātas mācības ierindas darbiniekiem, un RPP jāsedz tikai ceļa izdevumi uz ārvalstīm. Arī uz sporta sacensībām nedodas vis priekšniecība, bet sportisti, uzsver J. Geduševs.

Viņš skaidro, ka došanās uz Tallinu un Viļņu ir izdevīgāka ar lidmašīnu – ja policisti brauktu ar auto, tas nozīmētu vēl vienu komandējuma dienu, kurā nāktos apmaksāt dienas naudu, kā arī viesnīcas izdevumus. Tāpēc, viņaprāt, izdevīgāk ir samaksāt 100 latu par lidmašīnas biļeti.

Budžeta paskaidrojumā atrodama sadaļa, kurā uzskaitīti arī viesnīcu izdevumi ārvalstu delegācijām, kuras ieradīsies Rīgā. RB pamanīja, ka par viesnīcu izdevumiem ārpus Latvijas maksā pati policija, tāpēc interesējās, kāpēc viesus uzņemam par saviem līdzekļiem. "Dažkārt ārvalstīs par mūsu naktsmītnēm maksāja vietējie, tāpēc arī mēs šādi uzņemam tās delegācijas, kuru valstīs mums par viesnīcām nebija jāmaksā," skaidro policijas priekšnieks. Viņš piebilst, ka pērn gan komandējumu, gan viesu uzņemšanas sadaļā budžetā bijis pat pārpalikums.

Sports, ieskaitot makšķerēšanu

Sporta telpu un baseinu nomas izdevumi nākamgad plānoti 32,3 tūkstošu latu apmērā, arī par šautuves nomu būs jāšķiras no 32,6 tūkstošiem latu. Vēl vairāki tūkstoši latu paredzēti sporta pasākumu organizēšanai, kā arī sporta tērpu iegādei. Piemēram, viens garais sporta tērps maksās 60 latu, tikpat arī vieni sporta apavi. J. Geduševs gan skaidro, ka šos sporta tērpus iegādās tikai policijas izlasei – apmēram 30 cilvēkiem, kas valsti un pašvaldību pārstāv arī starptautiskā līmenī. RB konstatēja, ka budžeta paskaidrojumā starp sportam atvēlētajiem izdevumiem ir arī tādas sadaļas kā ragaviņu un galda spēļu iegāde kopumā par 400 latiem. Savukārt sporta sacensībās blakus futbolam un basketbolam iekļauti arī tādi sporta veidi kā makšķerēšana un boulings.

J. Geduševs skaidro, ka policistiem darba līgumā divreiz gadā paredzēti obligātie sporta testi un šaušanas pārbaudes. Lielākā daļa policistu strādā ar ieročiem, tāpēc šaušanas nodarbības un mācības ir sevišķi nepieciešamas, lai nenotiktu nelaime, uzskata policijas priekšnieks. Viņš uzskata, ka apmēram 30 000 latu lielie izdevumi par šautuves nomu, rēķinot to uz 800 cilvēkiem, gadā nemaz nav tik daudz, jo tāda ir reālā situācija. Arī Rīgas domes Drošības un kārtības jautājumu komisijas priekšsēdētājs Andrejs Krastiņš RB norāda, ka sports ir daļa no policistu dienesta, tāpēc tas ir nepieciešams.

Žurkas un citi zvēri...

RPP gandrīz 500 latu nākamgad atvēlēti arī deratizācijai jeb grauzēju iznīcināšanai, tomēr RB neizdevās noskaidrot, vai šie pasākumi paredzēti profilaksei vai arī policijas iecirkņos un citās telpās tiešām sastopami grauzēji.

Izmaksas par 19 000 latu palielinājušās arī pasta, telefonu un citu sakaru pakalpojumu apmaksai, kopumā šim nolūkam paredzēts tērēt gandrīz 123 000 latu. Budžeta paskaidrojumā norādīts, ka ievērojami palielinājusies policijas sarakste ar iedzīvotājiem pieaugošā sūdzību skaita dēļ, kā arī skaidrojoties par īpašumtiesībām ar dažādām institūcijām.

Darbinieku svešvalodu mācībām policijā nākamgad plānots tērēt gandrīz 8000 latu, un J. Geduševs to uzskata par vērtīgu ieguldījumu. Īpaši Centra rajonā, kur apgrozās daudz tūristu, nepieciešams, lai likumsargi varētu iebraucējiem palīdzēt dažādās situācijās. Šobrīd katrā patruļā vismaz viens darbinieks esot spējīgs angļu valodā sazināties ar ārzemniekiem. Savukārt tulki nepieciešami profesionālās sarakstes vešanai un tamlīdzīgi, piebilst RPP priekšnieks.

Teju 7000 latu plānots tērēt kadru piesaistei ar reklāmu palīdzību, savukārt 12 000 latu – reprezentācijas izdevumiem. Aptuveni rēķinot, uz vienu transporta vienību atvēlētā summa apkopei un remontiem nākamgad sastāda apmēram pusotru tūkstoti latu. J. Geduševs gan skaidro, ka ar šo naudu esot daudz par maz, jo likumsargu autoparks ir ļoti novecojis, vismaz 80% mašīnu ir vecas, tāpēc to labošana ir dārga, tā teikt, tikai "caurumu lāpīšana". Policijai būtu ļoti nepieciešami jauni braucamie, ņemot vērā faktu, ka dežūrdaļu darbinieki uz izsaukumiem dodas 24 stundas diennaktī.

Likumsargiem nākamgad paredzēts ieviest arī jaunas apliecības, kas būtu drošākas pret viltojumiem, turklāt pašreizējās apliecības esot fiziski un morāli novecojušas. Tāpēc par vairāk nekā 5000 latu tiks iegādāts īpašs printeris jauno dokumentu izgatavošanai – tiem būs īpaša aizsargsvītra, spīdoša uzlīme, kā arī kaut kas līdzīgs ūdenszīmei. Tas būs ilgtermiņa ieguldījums, jo printeris, kas pats arī ielaminē apliecības, būs lietojams apmēram piecus gadus, piebilst J. Geduševs.

Rīgas domes priekšsēdētājs Aivars Aksenoks ar savas preses sekretāres starpniecību RB darīja zināmu, ka komentēs Rīgas pilsētas nākamā gada budžeta projektu, kad Finanšu departaments to būs sagatavojis izskatīšanai Rīgas domes Budžeta komisijā: "Tagad tās vēl ir tikai katra departamenta vai pārvaldes vēlmes." Arī A. Krastiņš norādīja, ka jautājums par Pašvaldības policijas budžetu vēl nav skatīts komisijā, tāpēc to komentēt būtu pāragri.

***

APTAUJA

Vai jūsu frakcija atbalstīs budžeta palielinājumu Pašvaldības policijai?

Olafs Pulks, "Jaunā laika" frakcijas priekšsēdētājs:

- Mēs vēl neesam apsprieduši budžeta jautājumus un nezinām, kādām vajadzībām policijai šis finansējuma palielinājums nepieciešams. Ja prasība būs pamatota, iespēju robežās mēģināsim atbalstīt. Ir arī daudzas citas prioritātes, piemēram, dzīvokļu un sociālie jautājumi, taču uz drošības rēķina taupīt nevar. Pašvaldība, kurai ir policija, var operatīvāk reaģēt nekā tad, ja ir tikai Valsts policija. Vēl vajadzētu atļaut Pašvaldības policijai regulēt satiksmi. Tas uzlabotu situāciju ielās.

Edmunds Krastiņš, Tautas partijas frakcijas priekšsēdētājs:

- Jāskatās, kāds ir lūguma pamatojums, jo budžets jāsadala vairākām institūcijām. Sākotnēji iesniegtajos pieteikumos katrs prasa tik, cik uzskata par nepieciešamu. Pašvaldības policijas esamība sevi attaisno, taču vienmēr var strādāt arī labāk. Uzskatu, ka tai vajadzētu dot lielākas pilnvaras. Ceļu policija vecpilsētā redzama ļoti reti, tāpēc Pašvaldības policijai būtu jāatļauj, piemēram, Vecrīgā sodīt arī ātruma pārkāpējus, nevis tikai tos, kuri nepareizi novietojuši auto.

Jānis Dinevičs, Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcijas priekšsēdētājs:

- Kārtības jautājumi ir Rīgas pilsētas prioritāte, un Pašvaldības policija ir devusi lielu ieguldījumu šo lietu sakārtošanā. Tāpēc noteikti izskatīsim pieteikumu un, visticamāk, to atbalstīsim. Uzskatu, ka Pašvaldības policijai būtu jāpaplašina pilnvaras, piemēram, atļaujot regulēt satiksmi. Šī funkcija ir jāveic Valsts policijai, taču tai ir gana daudz darba.

Jānis Zaržeckis, Latvijas Pirmās partijas frakcijas priekšsēdētājs:

- Pašvaldības policija ir nepieciešama, un tāpēc noteikti izskatīsim argumentus, kāpēc tai nepieciešams budžeta palielinājums. Pašvaldības policija varētu ieguldīt savu artavu, piemēram, arī satiksmes regulēšanā, taču pagaidām to kavē dažas ar likumdošanu saistītas problēmas.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu