Kristovska demisijas sēdes aizkulises (62)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Apvienības "Par labu Latviju" (PLL) frakcijas vadītājs Edgars Zalāns šodien ārkārtas sēdē par neuzticības izteikšanu premjera Valda Dombrovska ("Vienotība") valdības ārlietu ministram Ģirtam Valdim Kristovskim ("Vienotība") nevilšus pārteicās un aicināja balsot pret Dombrovska palikšanu amatā.

Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.
"Es aicinu balsot pret Dombrovska palikšanu... Kristovska palikšanu šajā amatā..." izteicās Zalāns, izpelnoties skaļus aplausus no deputātu un skatītāju puses.

"Mēs neesam pret Dombrovska valdību, mēs, tieši pretēji, uzskatām, ka Dombrovska valdībai būs labāk, ja Ģirts Valdis Kristovskis šajā amatā turpmāk neatradīsies," kuriozo kļūdu metās labot PLL frakcijas vadītājs.

Zalāns lēmumprojekta iesniedzēju vārdā uzstājās ar garu runu, kurā gan norādīja uz Kristovska nepiemērotību ārlietu ministra amatam, gan pārmeta novēlotu rīcību skandāla izcelšanās brīdī. PLL frakcijas vadītājs arī aicināja "notīrīt šo traipu no jaunās valdības uzvalka".

Deputāts Valērijs Agešins (SC) norādīja, ka viņa frakcija nevēloties "mest sprunguļus valdības riteņos", jo to jau darot pats Kristovskis. Viņš uzsvēra, ka Kristovskis uz izskanējušo informāciju nav reaģējis pietiekami asi un ātri.

"Līdz ar to nav attaisnojams fakts, ka Kristovskis ir saņēmis vēstuli ar demokrātiskai sabiedrībai nepieņemamiem uzskatiem un saviem atbildē būtībā tiem nav iebildis. Nevar vienlaicīgi dejot dažādās ballēs - pildīt ārlietu ministra pienākumus un asi un savlaicīgi neprotestēt pret atsevišķiem redzējumiem un vērtējumiem, piemēram, par to, ka nevar vienlīdzīgi ārstēt latviešus un krievus," sacīja Agešins.

Savukārt ārpus koalīcijas atstātās VL-TB/LNNK frakcijas deputāts Raivis Dzintars atzina, ka šodienas balsojums esot ļoti dīvains, bet tam ir arī kāda visnotaļ pamācoša nozīme.

"Beidzot arī "Vienotības" kolēģiem ir iespējams uz savas ādas izbaudīt, ko nozīmē, ka tevi nepamatoti dēvē par neonacistu, radikālu ekstrēmistu, ultranacionālistu, ksenofobu...

laikam šo sarakstu varētu vēl turpināt ilgi. Latviešu tautai ir tāds skaists sakāmvārds - nedari otram to, kas pašam nepatīk. Un attiecībā uz atsevišķiem "Vienotības" kolēģiem man šķiet, ka šis sakāmvārds šoreiz ir tieši laikā," norādīja Dzintars.

Atbalstošus un pat slavinošus vārdus debatēs Kristovskim pauda viņa partijas biedrs Kārlis Šadurskis ("Vienotība"), savukārt Ina Druviete ("Vienotība") zinātniskā valodā skaidroja, ka Kristovskis ekstremālus uzskatus nav atbalstījis.

VL-TB/LNNK frakcijas deputāts Visvaldis Lācis tribīnē visvairāk veltīja laiku sava vecā oponenta Nikolaja Kabanova (SC) uzskatu apspriešanai, pat saņemot aizrādījumus no Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas ("Vienotība").

Savukārt Sergejs Dolgopolovs (SC) norādīja, ka jaunās valdības darbībā lielākā kļūda bijusi tā, ka tai bijis uzreiz stingri un strikti jādefinē sava pozīcija.

Kristovskis savā runā apgalvoja, ka neatbalstot ekstremālus uzskatus un jau pirms gada "Pilsoniskās savienības" valdē ticis spriests par Sluča izslēgšanu no partijas. Toreiz gan viedokļu atšķirības dēļ šāds lēmums neesot ticis pieņemts.

Kā ziņots, Saeimas deputāti šodien ārkārtas sēdē neatbalstīja opozīcijas ierosināto neuzticības izteikšanu Kristovskim.

Komentāri (62)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu