Ledusskapju ietērpā dominē minimālisms un tērauds (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ledusskapju modē šobrīd valda minimālisms – taisnas, vienkāršas un precīzas formas. Moderns ledusskapis arī elektrību patērē minimāli – ne vairāk kā viena 40 vatu spuldzīte. Minimālisms neattiecas vienīgi uz izmēru un funkciju daudzveidību. Mūsdienīgā ledusskapī var ne tikai glabāt produktus, nelikties ne zinis par tā atkausēšanu, bet arī sērfot internetā.

Ledusskapis nav dizaina priekšmets dzīvoklī, tā ir viena no visvajadzīgākajām lietām mūsdienu virtuvē. Taču tas nenozīmē, ka šī sadzīves tehnika ir vienveidīga. Ledusskapju, tāpat kā tērpu, automašīnu un mēbeļu dizainā valda mode. Tā gan nemainās tik strauji kā apģērbam.

Baltijā vienīgā ledusskapju ražotāja Snaige pārstāvji Mājai stāstīja, ka ledusskapju mode mainās aptuveni ik pēc desmit gadiem. Šobrīd modē esot vienkāršas un lakoniskas formas, ko raksturojot taisnas līnijas, stūrainas formas un asas šķautnes. Pat ledusskapja durvju rokturim jābūt iebūvētam tā, lai tas nav uzreiz pamanāms. Arī vadības paneli, ar kuru iespējams regulēt temperatūru, vēlams noslēpt aiz ledusskapja durvīm.

Tāpat kā līdz šim, arī pašlaik lielākoties tiek pirkti balti ledusskapji. Taču, ja virtuves dizainā iederas tikai kādas konkrētas krāsas ledusskapis, piemēram, sarkans, zils, zaļš, tīģerrakstā vai ar uzgleznotiem ziedu klēpjiem, tādu iespējams pasūtīt arī Latvijā.

Starptautiskā tehnoloģiju kompānija Samsung uzskata, ka mūsdienās par galveno ledusskapju dizaina elementu ir kļuvusi nerūsējošā tērauda virsma. Ražotāji faktiski ir atteikušies no standarta baltās krāsas divu iemeslu dēļ – pirmkārt, sudrabota virsma ir daudz vieglāk kopjama, otrkārt, šī krāsa iederas ikvienā interjerā. Citas modernās virsmas un krāsas esot melna un spoguļstikla virsma.

Lielākie ledusskapju ražotāji, arī Samsung, ledusskapju kameras un plauktus aprīko ar antibakteriālo tehnoloģiju, un visu Samsung jaunākās paaudzes ledusskapju iekšpusē ir Silver Nano virsma, kas pasargā no baktēriju veidošanās, līdz ar to arī ļauj produktiem ilgāk būt svaigiem.

Mazāk elektrības

Ledusskapis lielākoties ir elektroietilpīgākā ierīce dzīvoklī. Pēc Patērētāju centra pētījumiem, tas patērē aptuveni 35–70 procentus no kopējā mājsaimniecības elektrības patēriņa. Šobrīd arī Latvijā iespējams nopirkt ledusskapjus, kuri patērē tik maz elektrības, cik viena 40 vatu spuldzīte. Energoefektīvākie ir A++ klases ledusskapji. Tie patērē par aptuveni 20% mazāk elektrības nekā A klases ledusskapji. Visvairāk elektrības patērē G klases ledusskapji.

Salīdzinot divus ledusskapjus, jāņem vērā iekārtas tilpums – A klases iekārtai ar lielāku tilpumu elektroenerģijas patēriņš būs lielāks nekā tās pašas klases iekārtai ar mazāku tilpumu. Faktiskais elektroenerģijas patēriņš atkarīgs no istabas temperatūras – karstā telpā iekārta patērēs vairāk elektroenerģijas. Elektroenerģijas patēriņu nosaka arī ledusskapja durvju virināšanas biežums.

Ledusskapis ar internetu

21. gadsimta tehnoloģiju cienītāji nevar pat virtuvē iztikt bez interneta, televizora, mp3 atskaņotāja. Šādiem cilvēkiem domātu ledusskapi, kurā var glabāt ne tikai pārtikas produktus, bet reizē arī sērfot internetā, ražo Elektrolux. "Modernās tehnoloģijas kļūst aizvien pieejamākas," uzsver SIA Electrolux Latvia ģenerāldirektors Raimonds Vāvere. "Daudziem cilvēkiem virtuvē ir televizors. Viņi arī vēlas virtuvē klausīties mūziku un ar interneta palīdzību uzturēt sakarus ar draugiem. Tāpēc tika radīts Screenfridge, kas ļauj izbaudīt šīs jaunākās tehnoloģijas, neizejot no virtuves."

Ledusskapja durvīs ir iebūvēts dators ar 15 collu ekrānu, kas reaģē uz pieskārienu (touch-screen). Ražotāji uzsver, ka dators ledusskapja durvīs ir iebūvēts tā, ka nesamazina parastajām ledusskapja funkcijām paredzēto telpu. Screenfridge izmanto bezvadu pieslēgumu platjoslas internetam un televīzijai. Papildus tam ledusskapja durvīs iebūvētais mikrofons, skaļruņi un maza videokamera dod iespēju veikt videozvanus un atstāt video ziņojumus citiem ģimenes locekļiem. Screenfridge dators kalpo arī kā virtuves palīgs, jo tas piedāvā plašu recepšu bibliotēku un digitālu ēdiena pagatavošanas ilguma hronometru. Tajā ir arī kalendāra funkcija, kas ļauj atcerēties radinieku dzimšanas dienas un atzīmēt svarīgu biznesa sanāksmju laikus.

Tālvadības funkcija dod pieeju Screenfridge kalendāram, e-pastam un citām funkcijām no jebkura datora, tā ļaujot viegli uzturēt kontaktus ar tiem ģimenes locekļiem, kas atrodas virtuvē.

Nē – atkausēšanai!

Ledusskapju un saldētavu īpašniekiem vislielākās problēmas joprojām sagādā nepieciešamība regulāri atkausēt ledusskapjus. Pircēji to uzskata par nepatīkamu sarežģījumu, kas aizņem daudz laika. Šobrīd iespējams nopirkt tādus ledusskapjus, kuri nekad nav jāatkausē, piemēram, Electrolux jaunākie Frost Free ledusskapji. Speciāla ventilācijas sistēma nodrošina saldētavā vienmērīgu temperatūras sadalījumu un ātrāku ēdiena atdzesēšanu. Tādējādi ne uz saldētavas sieniņām, ne uz pārtikas produktiem neveidojas apsarmojums. Tas, ka saldētavā neveidojas ledus, nozīmē, ka saldētavas tilpums vienmēr ir maksimāls. Papildu ieguvums ir tāds, ka sasaldētā ēdiena fasējumi neapsarmo un nesasalst kopā.

Ledusskapji sadalīti dzesēšanas zonās, kur pēc vajadzības var ieregulēt attiecīgiem produktiem nepieciešamo temperatūru. Piemēram, saldētavā svaigu produktu sasaldēšanai un ilgstošai glabāšanai var iestādīt līdz pat –22 °C temperatūru, vienā no dzesēšanas zonām ap 0 grādu svaigu dārzeņu uzglabāšanai, bet citā dzesēšanas kamerā +3 °C līdz +11 °C temperatūrā labi glabājas dzērieni, sviests un siers.

Arī visi jaunākie Samsung ledusskapji, to vidū Quatro RM25KGRS Side-by-side, ir aprīkoti ar tā saukto nulles kameru, kurā dārzeņus, augļus, zivis, gaļu un citus produktus var glabāt nesasaldētus līdz pusotrai nedēļai – produkti nesabojājas, turklāt nezaudē savas garšas īpašības, kā tas ir parastajos ledusskapjos, kur tos ilgstošai glabāšanai nepieciešams sasaldēt.

***

DER ZINĀT

Ledusskapju lietošanas gudrības

* Visekonomiskākie ledusskapji ir A++ klases ledusskapji.

* Optimālā temperatūra ledusskapja darbībai ir starp +4 un +5 grādiem pēc Celsija. Šajā temperatūrā ledusskapis darbojas visoptimālāk.

*Apsarmojuma un ledus veidošanās palielina elektroenerģijas patēriņu. Piecu milimetru ledus slānītis palielina elektroenerģijas patēriņu par 30%.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu