Sākas abonementu pārdošana kinofestivālam "Baltijas pērle"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sākusies kinoabonementu iepriekšpārdošana starptautiskajam kinoaktieru festivālam "Baltijas pērle", kas notiks no 7.septembra līdz 21.septembrim.

Festivāla kinoabonements, kas maksā 15 latus, dod tiesības noskatīties piecus filmu seansus vienā retrospektīvā.

Pārdošanā būs tikai 100 kinoabonementi uz katru no retrospektīvu programmām.

Kinoabonementus pārdod Rīgas Kongresu nama foajē, kinoteātra "Rīga" kasēs, "Biļešu servisa" tirdzniecības vietās un interneta lapā "www.bilesuserviss.lv".

Kinofestivāls "Baltijas pērle" šoruden piedāvās piecas retrospekcijas: "Veltījums Kannām", "Rainers Verners Fasbinders", "Dolce Vita", "Nostalģija", "Izcilie mākslinieki kino" un "Mīlestības 60 gadi".

Kannu kinofestivālam veltīto divu retrospekciju programmā iekļauts 1946.gadā veidotais režisora Kinga Vidora pirmais amerikāņu "seksuālais vesterns" "Divkauja saulē", kurā lomas atveido Gregorijs Peks, Dženifera Džonsa, Džozefs Kotons, Laionels Berimors, Liliana Giša.

Skatītāji varēs noskatīties arī leģendāro Mērvina Leroja 1940.gadā uzņemto filmu "Vaterlo tilts", kurā lomas atveido Viviena Lī, Roberts Teilors, Lūsila Votsone, Marija Uspenska, Obrijs Smits.

Retrospekcijas programmā ir arī 1955.gada filma "Summertime", kurā lomas atveido Katrīna Hepberna, Rosāno Braci, Iza Miranda, Darens Makgevins, Marija Aldona, Džeina Roza, Makdonalds Pārks, Džeremijs Spensers.

1945.gadā uzņemtā Robēra Bresona filma "Dāmas no Buloņas meža" piedāvā atkalredzēšanos ar aktieriem Polu Bernāru, Mariju Kazaresu, Elīnu Laburdetu, Žanu Maršā. Filmas pamatā ir Žana Kokto scenārijs pēc Denī Didro romāna "Žaks Fatālists un viņa saimnieks".

Amerikas Kino institūts festivāla programmā iekļauto filmu "Neaizmirstamais romāns" nodēvējis par vienu no piecām labākajām melodrāmām Holivudas vēsturē. Filma aizsāka izcilu melodrāmu ēru, vēlāk tā neskaitāmas reizes citēta Amerikas un Eiropas kinofilmās. Režisors ir Leo Makerijs, lomas atveido Kerijs Grānts, Debora Kera, Ričards Denings, Neva Patersone.

Skatītājiem tiek piedāvāta atkalredzēšanās ar leģendāro "Kasablanku", kurā lomas atveido Ingrida Bergmane, Hamfrijs Bogarts, Pols Henreids, Klods Reinss, Konrāds Feits, Sidnijs Grīnstrīts, Madlēna Lebo.

Dziesma "As Times Goes By" no filmas Kasablanka nav novecojusi. Tā joprojām skan Džona Lenona, Frenka Sinatras, Braiena Ferija, Demija Rusa, Billija Holideja, Tonija Beneta, Pegijas Lī balsī.

Saskaņā ar aptauju rezultātiem "Kasablanka" ieņem pirmo vietu Amerikas Kino institūta reitingu tabulā un apsteidz pat tādas ievērojamas melodrāmas kā "Vējiem līdzi" un "Vestsaidas stāsts". Tā ir atzīta arī par labāko mīlas stāstu Amerikas kino vēsturē.

1960.gadā uzņemtā Lukīno Viskonti filma "Roko un viņa brāļi" piedāvā atkalredzēšanos ar jauniņajiem Alēnu Delonu, Anniju Žirardo, Klaudiju Kardināli.

Izsmalcinātais aristokrāts Lukīno Viskonti nekad nav slēpis savu vēlmi uzņemt filmu par bokseriem, tāpēc ekrānā tik precīzi atainots cīņas rings un laukumā valdošā atmosfēra. Ar šo filmu Viskonti atvadījās no neoreālisma, un tā kļuva par izcilas karjeras sākumu Alēnam Delonam, Annijai Žirardo, Renāto Salvatorem un Klaudijai Kardinālei.

1953.gadā uzņemtā "Madame de..." ar Danielu Darjē, Šarlu Buā, Vitorio de Siku ir lieliska, filigrāni būvēta un satriecoši skaista filma. Kamera, kā griezdamās valsī, riņķo ap saviem varoņiem, kurus dzīves virpulī ierāvušas jūtas un nejaušība un kuru likteņa līnijas nenovēršami krustojas. Lai, vīram nezinot, atdotu slepenu parādu, sieva spiesta pārdot savu kāzu dāvanu - briljanta auskarus sirds formā.

1955.gadā veidotās filmas "Dumpinieks bez iemesla" ar Džeimsu Dīnu, Natāliju Vudu, Selu Mineo galvenajās lomās pamatā ir triju jaunu cilvēku liktenis.

Alkas pēc mīlestības kļūst par nepanesamām sāpēm. Trīs jauni cilvēki, trīs personības un trīs traģēdijas. Ikviens no viņiem ir nelaimīgs, un viņi visi grib tikai vienu - mīlēt un būt mīlēti.

1955.gadā veidotā Elijas Kazana filma "Austrumos no Ēdenes" ir emocionāli satriecoša, unikāla Džona Steinbeka romāna pēdējās daļas ekranizācija, freidisku motīvu caurstrāvota drāma par ģimenes sabrukumu un bezcerīgu, nepārkāpjamu bezdibeni starp tuvākajiem cilvēkiem.

Izcilā vācu režisora Fasbindera retrospekcijā iekļautas viņa filmas "Ķīniešu rulete", "Izmisums", "Ceļš uz gaismu", "Petras fon Kantas rūgtās asaras", "Marijas Braunas laulība", "Lilī Marlēna", "Veronikas Fosas ilgas", "Kerels".

Retrospekcijas "Dolce vita" programmā būs Federiko Fellīni "Saldā dzīve" ar Marčello Mastrojāni, Anitu Ekbergu, Anuku Emē, Ivonnu Furno galvenajās lomās.

Fellīni "Saldā dzīve" ir viena no nozīmīgākajām filmām pasaules kino vēsturē. Īpašā lirisma un satīras, simboliskuma un neparastās kompozīcijas dēļ filma ierindojusies starp labākajām pasaules kinematogrāfā.

Žana Renuāra 1939.gadā veidotā filma "Spēles noteikumi" iegājusi kino vēsturē kā viens no izcilākajiem darbiem par augstākās sabiedrības dzīvi. Režisors sniedz precīzu sava laika buržuāzijas aprakstu, un mīlestības intrigu dīvainie raksti iezīmē asas sociālās satīras kontūras.

1961.gadā veidotā režisora Bleika Edvardsa filma "Brokastis pie Tifanija" ir klasisks, romantisks 20.gadsimta vidus darbs.

Pārcēlies uz jaunu dzīvokli, iesācējs rakstnieks iepazīstas ar kaimiņieni - ārkārtīgi ekscentrisku, bet burvīgu jaunu sievieti, kuru pastāvīgi aplido vīrieši, kura pļāpā bez mitas, dzīvo bohēmiski un ir nolēmusi par katru cenu apprecēties ar bagātnieku. Viņus nenoliedzami saista savstarpējās pievilkšanās spēks, tomēr šīs attiecības neveidojas vienkārši. Holija ir dārga meitene, Polu savukārt uztur kāda paveca precēta lēdija. Abiem ir nepieciešama nauda, kuras nav, un tas varoņus dzen izmisumā.

Lomas atveido Odrija Hepberna, Džordžs Pepards, Mārtins Bolsems, Mikijs Rūnijs, Badijs Ebsens.

Mikelandželo Antonioni "Fotopalielinājums" stāsta par veiksmīgu modes fotogrāfu, kura komerciālie panākumi sniedz viņam radošo brīvību, pats izvēlas fotouzstādījuma vietu un tipāžus, neiedziļinoties to personībās. Reiz viņš parkā nejauši nofotografē mīlas scēnu. Attīstot filmiņu un vairākkārt palielinot kadru, fotogrāfs atklāj, ka notikusi slepkavība. Tomēr nozieguma pēdu meklēšana nav sekmīga. Fotogrāfs, kļuvis par netīšu liecinieku, cenšas aptvert notikušo, taču nespēj piekļūt tās būtībai, kas slēpjas aiz acīmredzamā.

Lomas atveido Deivids Hemingss, Vanesa Redgreiva, Džeina Birkina, Sāra Mailsa, Veruška, Pīters Baulss, Džiliana Hilsa, Sūzana Broderika.

Režisora Vinsentes Minelli 1952.gadā veidotā filma "Sliktais un skaistā" ir stāsts par Holivudu, kuras vairs nav. Filma ir stāsts par nesaudzīgā un kino apsēstā Holivudas producenta Džonatana Šīldsa spožumu un postu, ko piedzīvo viņa tuvākie cilvēki - kinozvaigzne, režisors un scenārists, kurus viņš savulaik ir gan cēlis, gan nodevis. Šīldsam eksistē tikai kino, viņš dzīvo tikai tam, un tikai panākumi spēj satraukt viņa nejūtīgo dvēseli.

Lomas atveido Kērks Duglass, Lana Tērnere, Diks Pauels, Glorija Greiema, Berijs Salivans, Volters Pidžins, Leo Dž.Kerols, Pols Stjuarts, Vanesa Brauna, Gilberts Rolands.

Režisora Luisa Bunjuela 1972.gadā veidotā filma "Buržuāzijas diskrētais šarms" ir zobgalīga, sirreālistiska skice par buržuāzijas dzīvi.

Filmas varoņi ir visnotaļ simpātiski ļaudis: viņu vidū ir Mirandas republikas vēstnieks, kurš ar diplomātisko pastu pārvadā narkotikas, veiksmīgs ierēdnis, kurš šīs narkotikas tirgo, un viņu vieglprātīgās sievas. Viņi ir pazīstami sen, un katram ir savi mazie neglītie noslēpumi, par kuriem nevienam nav ne jausmas.

Dzīvespriecīgā kompānija grasās ieturēt saviesīgu maltīti. Tomēr neparedzēti apstākļi, kas atkārtojas ar apbrīnojamu regularitāti, kļūst par šķērsli kārotajam. Atkārtošanās negarlaiko, jo ikviena iecerētā ēdienreize varoņiem sākas un beidzas visnotaļ negaidīti. Dižā režisora melnais humors rada visneiedomājamākos šķēršļus, kas traucē nodoties vēderpriekiem.

Lomas atveido Fernando Rejs, Delfīne Seiriga, Pols Frankērs, Žans Pjērs Kasels, Stefānija Odrāna, Mišels Pikolī, Milena Vukotiča.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu