Londonā pēc grautiņiem spriedumi bija jau pirmajā naktī

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valstij ir jānodrošina, ka lietas izskatīšana notiek saprātīgos termiņos, Latvijas Radio norādīja bijušais Iekšlietu ministrijas (IeM) Drošības politikas departamenta direktors Kaspars Druvaskalns, komentējot tikai otrdien sākto Vecrīgas grautiņu krimināllietas izskatīšanu par notikumiem, kas risinājās 2009.gada janvārī.

"Tas tā īsti normāli nav," atzina drošības eksperts, salīdzinot, ka pirmie spriedumi pēc grautiņiem Londonā bija jau pirmajā naktī.

"Tur acīmredzot tiesas sistēma spēj reaģēt uz apkārtējo situāciju un pieņemt adekvātus lēmumus, kas atšķiras no mūsu spriedumiem, kādus paredz Krimināllikums.

Ja pie rokas ir noķerts cilvēks, kas ir iemetis akmeni logā vai veicis kādas huligāniskas un noziedzīgas darbības, tad tur nevajag trīs gadus, lai tieši konkrēto personu par konkrētu nodarījumu notiesātu. Tas, visticamāk, būtu arī sabiedrībā akceptējams, ka spriedums ir laikā un vietā, un arī vainīgais jūtas, ka ir pieķerts un sodīts," pastāstīja Druvaskalns.

Viņš sacīja, ka policijas spēki 2009.gada ziemā acīmredzot bija nepietiekami, jo grautiņi, iespējams, ar pārspēku būtu apstādināmi nekavējoties.

"Šeit ir iespējama kļūda no plānošanas un reaģēšanas viedokļa. Bija apmēram viena stunda, kad personas savas darbības veica netraucēti. Bet būsim reāli, Latvijas policijai pieredze ar masu nekārtībām nav liela. Zinu, ka policija ir mācījusies, ekipējusies," klāstīja bijušais IeM eksperts.

Druvaskalns arī uzskata, ka ir būtiski analizēt, kāpēc grautiņi notika. Pašlaik prokuratūras apsūdzības ir tikai par piedalīšanos, bet ne organizēšanu.

"Personas, kuras veikušas šīs noziedzīgās darbības, ir jāsauc pie atbildības tieši par to konkrētiem nodarījumiem. Ir starpība, ka kāds ir kaut ko sliktu pateicis policistiem, bet kāds ir demolējis "Latvijas balzama" veikalu.

Tās ir pilnīgi dažādas lietas, par ko vajadzētu būt pilnīgi dažādiem spriedumiem," teica Druvaskalns.

Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa otrdien sāka tiesas procesu krimināllietā, kurā apsūdzēti 68 vīrieši par piedalīšanos grautiņos 2009.gada 13.janvārī.

Nākamā tiesas sēde notiks 5.janvārī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu