Eksperimentālā teātra festivāls Homo Alibi jau septembrī

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eksperimentālā teātra festivāls Homo Alibi, ko jau 4. reizi rīko Latvijas Jaunā teātra institūts, šogad pievērsīsies teātra un attēla, konkrētāk kino, animācijas, video un fotogrāfijas sintēzes iespējām un daudzveidībai. Izrādes notiks Jaunā Rīgas teātra telpās.

Eksperimentālā teātra festivāls Homo Alibi, ko jau ceturto reizi rīko Latvijas Jaunā teātra institūts, šogad pievērsīsies teātra un attēla, konkrētāk kino, animācijas, video un fotogrāfijas sintēzes iespējām un daudzveidībai.

Festivāls Homo Alibi tika radīts 2000. gadā kā nekomerciāla teātra akcija – iespēja aktualizēt un dziļāk izpētīt kādu ar skatuves mākslu saistītu virzienu vai fenomenu. Homo Alibi ir neregulārs pasākums, kuru rīkojam tikai tad, kad redzeslokā nonākusi tāda tēma vai prakse, kuras dēļ ir vērts veidot veselu festivālu. Līdz šim ir notikuši trīs Homo Alibi (2000., 2001. un 2002. gadā), veltīti monoizrādei, jaunajai dramaturģijai un jaunajiem medijiem teātrī.

Viesizrāžu programma

Homo Alibi programma piedāvā 2 viesizrādes - spilgtus un oriģinālus teātra un kino sintēzes paraugus.

Objektu teātris Hotel Modern no Roterdamas turpinās iepazīstināt mūsu skatītājus ar spilgto holandiešu leļļu un objektu teātra tradīciju. Kompānija spēlēs „dzīvās animācijas” tehnikā veidotu izrādi Lielais karš. Tās pamatā ir autentiskas vēstules, ko Pirmā pasaules kara laikā franču karavīrs Prospērs rakstīja mātei no frontes. Lielais karš ir gan miniatūrs leļļu teātris, gan šķietami autonoma filma ar sižeta līniju, tuvplāniem, masu skatiem, specefektiem un brīnišķīgu, uz vietas radītu skaņu celiņu.

Gob Squad Mākslas kolektīva (Berlīne/Notingema) pārstāvji pirmo reizi viesojās Latvijā 2004. gadā, kad Aizputē vadīja laboratoriju jaunajiem Baltijas māksliniekiem. Šoreiz viņi atgriežas ar izrādi Super Night Shot. Tas ir video ceļojums pilsētas ielās – filma, kuras uzņemšana sākas tieši stundu pirms skatītāju ierašanās teātrī. Četri mākslinieki, bruņojušies ar videokamerām un lielu devu drosmes, dosies naksnīgajā Rīgā, pārvērtīs to par filmas uzņemšanas laukumu un 60 minūtēs izpildīs svarīgu misiju, lai pēc tam gluži svaigo, nemontēto filmu parādītu skatītājiem. 2003. gadā kritiķi Super Night Shot ierindoja Eiropas gada izrāžu desmitniekā.

Starptautisku izrāžu sērija LAIKS ATTĒLAM

Sērija Laiks attēlam iepazīstinās ar neliela formāta izrādēm, kas radītas 10 dienu garās teātra un vizuālo mākslinieku darbnīcās Rīgā un Briselē. Rīgā šis projekts notiek, pateicoties Latvijas Jaunā teātra institūta dalībai starptautiskā platformā TEMPS D’IMAGES, kas apvieno 11 kultūras un mākslas organizācijas no Eiropas un Kanādas.

Mūsu māksliniece Izolde Cēsniece un poļu režisors Igors Gorzkovskis, Reja Bredberija noveles 451 grāds pēc Fārenheita iedvesmoti, veido instalāciju TV Relations / 451ºF, kur satikties ar mīļākajiem TV seriālu varoņiem. Performancē piedalīsies četri latviešu un poļu aktieri.

Pazīstamās franču video mākslinieces Magali Debazeijas un latviešu režisora Andreja Jarovoja uzmanību piesaistījušas tapetes. Viņu kopīgi veidotais multimediālais projekts Wallpapers atsegs vienu tapešu slāni pēc otra, atklājot liecības par kādas vietas vēsturi, cilvēkiem un laiku, kas to veidojuši.

Aktrise Izabella Dumona, kinorežisore un fotogrāfe Annika Leroja un režisore Virdžīnija Tirjona no Briseles strādā ar kara fotogrāfijām un izrādē Vērojot uzdod jautājumu, vai tiešām ir jāredz, lai uzzinātu? Vai paziņojums par nepatīkamiem TV kadriem ir brīdinājums vai aicinājums? Ja aicinājums, tad uz ko?

Vizuāli un emocionāli iespaidīga ir dienvidafrikāņu video mākslinieka Rāna van Jārsvelta un austrāliešu izcelsmes horeogrāfes Džoannas Leitonas radītā attēla, mūzikas un dejas sintēze izrādē Projet Triangulaire.

Paralēlā programma

Izrāžu programmu papildinās Dzīvās mākslas aģentūras vadītājas Loisas Kīdenas (Londona) videolekcija par dzīvo mākslu Lielbritānijā, neatkarīgā kuratora un mākslas festivāla Steirischer Herbst veidotāja Floriana Malcahera (Grāca) saruna ar festivāla māksliniekiem un filmu programma Brokastis ar TV ARTE – ievērojamu horeogrāfu izrāžu ieraksti un videodeja, kā arī 2006. gada dokumentālā filma par slaveno beļģi Alanu Platēlu un kompāniju Les Ballets C. de la B.

Informācija par programmu un māksliniekiem: www.theatre.lv

Biļetes jau tiek tirgotas Jaunā Rīgas teātra kasēs un Biļešu Paradīzē.

Festivālu rīko Latvijas Jaunā teātra institūts

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu