Latvija joprojām tikai plāno palīdzību Sudānas ķīlnieku lietā (77)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Ir pagājušas vairākas dienas, kopš ceturtdienas vakarā Sudānā tika nolaupīti trīs Latvijas valstspiederīgie. Joprojām nav nekādas precīzākas informācijas par ķīlnieku atrašanās vietu un nolaupītāju prasībām. Interesanti, ka šodien sasauktajā preses konferencē ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis (PS) informēja, ka diplomātisko pārstāvju sūtīšanu uz Sudānu tikai vēl plāno.

Kristovskis: ķīlnieku krīzi Sudānā varētu uzņemties ANO

Ir jautājums, vai tālāko ķīlnieku atbrīvošanu uzņemsies Latvijas valsts vai ANO tās pieredzējušo un kompetento darbinieku dēļ, šodien preses konferencē teica Kristovskis.

Šobrīd situāciju jau kontrolē ANO ar šādos gadījumos jau pieredzējušiem darbiniekiem. Mēs [Ārlietu ministrija (ĀM)] varam izdarīt tikai tik daudz, cik atļauj mūsu resursi, bet arī Latvija centīsies iesaistīties," skaidroja Kristovskis, norādot, ka Latvijai nav vēstniecības Sudānā.

"Jau iepriekš centos sazināties ar Sudānas ārlietu ministru, bet nesekmīgi," atzina ministrs. ĀM plānos ietilpst "ārkārtas štāba" izveide, lai veiktu visus nepieciešamos pasākumus sarunām un Latvijas valstspiederīgo atbrīvošanai.

No Latvijas uz Sudānu plāno sūtīt diplomātiskos pārstāvjus

Kristovskis minēja, ka no Latvijas puses, visticamāk, būs jāsūta diplomātiskie pārstāvji, jo diemžēl nepastāvot divpusējās attiecības starp Latviju un Sudānu. Tāpēc pirmajās dienās ĀM nav izdevies saņemt informāciju par to, kā notiek ķīlnieku atbrīvošana.

Tāpat Kristovskis domā, ka ĀM ir izmantojusi visus sev pieejamos resursus - vēstniecības, kā arī pārstāvniecības ANO. Ir iesaistītas arī citas Eiropas Savienības dalībvalstis, piemēram, Francija, kurai ir vēstniecība Sudānā, tāpat iesaistīti ir arī Latvijas diplomāti Ēģiptē.

Nav informācijas, kur ķīlnieki atrodas

"Šajā brīdī nav precīzas informācijas, kur ķīlnieki atrodas," bilda Kristovskis, "ir aizdomas, ka sagūstītāji ir sapratuši, ka ir sagūstījuši ANO pārstāvjus. Un tā ir laba zīme." Kristovskis uzsvēra, ka nav zināmas arī nolaupītāju prasības, un visticamāk, nolaupīšana bijusi pārpratums.

Rīt apspriedīs valdības sēdē

Par notikušo jau informēts Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL), un rīt, 9.novembrī, valdības sēdē atvēlēts punkts ziņojumam par esošo situāciju, apliecināja Kristovskis.

Atbildot uz žurnālistu jautājumiem, Kristovskis piebilda, ka Latvija situācijas risināšanai var sadarboties ar Krieviju. Tika norādīts, ka Latvija lūgs Krievijas palīdzību, tiklīdz būs kāda indikācija, ka kaimiņvalsts var palīdzēt.

Apstiprināts: visi nolaupītie - Latvijas pilsoņi

Kristovskis arī apstiprināja, ka skaidri ir zināms, ka visi trīs nolaupītie helikoptera piloti ir tieši Latvijas pilsoņi.

Visbeidzot Kristovskis minēja, ka ministrija apzinās situācijas nopietnību, un izteicās, ka "ir jābūt optimistiem, esmu pārliecināts, ka ar ĀM rīcībā esošajiem resursiem ķīlnieki tiks sekmīgi atbrīvoti".

Kā jau ziņots, Sudānas nemierīgajā Dārfūras reģionā ceturtdien, 4.novembrī, nolaupīti trīs Latvijas aviokompānijas "GM Helicopters" darbinieki, kas strādāja ANO pārtikas programmā.

Vietējās amatpersonas jau sniegušas pretrunīgu informāciju par nolaupīto vīriešu valstspiederību, savukārt Krievijas amatpersonas pavēstījušas, ka nolaupītie ir krievvalodīgie, taču nav Krievijas pilsoņi.

Komentāri (77)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu