Saulkrastu brīvdabas estrādē džeza leģendu koncerts

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Piektdien, 27.jūlijā, plkst. 20 Saulkrastu džeza festivāla 10.gadu jubilejas ietvaros notiks džeza leģendu koncerts, kurā muzicēs ASV kvartets “Victor Bailey Group” ar džeza mūzikas leģendām Viktoru Beiliju un Leniju Vaitu ierindā, kā arī lieliskais vācu bundzinieks Volfgangs Hafners, kurš Saulkrastos viesosies ar savu jaunāko projektu “Shapes”.

“Victor Bailey Group” dibinātājs un idejiskais līderis Viktors Beilijs (Victor Bailey) ir viens no mūsdienu izcilākajiem džeza basģitāristiem, par kura virtuozitāti un iedvesmojošo spēles stilu liecina viņa līdzdalība trijās komentārus neprasošās džeza supergrupās “Weather Report”, “Steps Ahead” un “Metro”, koncertturnejas ar popmūzikas spīdekli Madonnu 20.gadsimta deviņdesmito gadu vidū, kā arī fakts, ka viens no “Fender” basģitāras modeļiem ir nosaukts Viktora Beilija vārdā.

Viktors Beilijs dzimis Filadelfijā 1960.gada 27.martā un basģitāras spēlei pievēršas agrīnā padsmitnieka vecumā. Līdz studiju uzsākšanai džeza talantu kalvē Bērklijas mūzikas koledžā, Beilijs jau ir veiksmīgi iekļāvies Filadelfijas mūziķu apritē, sadarbojoties ar dažādiem mūziķiem un spēlējot visdažādākā stila mūziku. Pēc Bērklijas absolvēšanas Beilijs pārceļas uz Ņujorku, kur pēc bundzinieka Omāra Akima (Omar Hakim) ieteikuma 1982.gadā pievienojas džezroka grupai “The Weather Report”, nomainot kaitīgo ieradumu purvā iestigušo leģendāro basistu Žako Pastoriusu (Jaco Pastorius) un piedaloties grupas pēdējo četru skaņuplašu ierakstos. Pēc “Weather Report” izjukšanas Beilijs kļūst par pieprasītu sesiju un turneju mūziķi, sadarbojoties ar tādām džeza zvaigznēm kā Billijs Kobems (Billy Cobham), Bils Evanss (Bill Evans), Maiks un Endijs Brekeri, kā arī piedaloties grupu “Steps Ahead”(1986. – 1994.) un “Metro” (1995.- 2000.) ierakstos. Deviņdesmito gadu vidū Beilijs piestrādā par basģitāristu arī popmūzikas zvaigznes Madonnas pavadošajā sastāvā, tomēr deviņdesmitajos gados un 21.gadsimta sākumā viņš džeza cienītājiem ir pazīstams no sadarbības ar bundzinieku Leniju Vaitu un ģitāristu Leriju Korjelu (Larry Corryell), kā arī no darbības atjaunotajā “Weather Report” un tās līdera Džo Zavinula blakusprojektā “Joe Zawinul’s Syndicate”. Kā solomākslinieks Beilijs ir ierakstījis četrus albumus, no kuriem par veiksmīgāko kritiķi atzīst viņa pagaidām pēdējo veikumu “That’s Right” (2001).

Viktora Beilija grupas sastāvā Saulkrastos būs iespējams redzēt vēl vienu džeza leģendu – inovatīvo bundzinieku Leniju Vaitu. Dzimis 1949.gada 19.decembrī, Vaits plašākai publikai kļūst pazīstams 1968.gadā, kad pēc spēlēšanas vairākos mazpazīstamos kolektīvos tiek uzaicināts piebiedroties Džekija Maklīna (Jackie McLean) grupai. Nākamajā gadā piedalīšanās Mailza Deivisa (Miles Davis) revolucionārā albuma “Bitches Brew” ierakstā līdz ar citiem albumu iespēlējušajiem mūziķiem piepulcina Vaitu džeza mūzikas spožāko zvaigžņu pulkam un savu statusu viņš nostiprina, piedaloties trompetista Fredija Hubarda (Freddie Hubbard), saksofonista Džo Hendersona (Joe Henderson) un pianista Gila Evansa (Gil Evans) ierakstos. 1973. gadā Vaits pievienojas pianista Čika Koreas (Chick Corea) divus gadus iepriekš dibinātajai grupai “Return to Forever”, kas līdzās grupām “Weather Report” un “Mahavishnu Orchetsra” uzskatāma par džezroka pamatakmens licējiem un kļūst pazīstama arī ārpus džeza cienītāju loka. 1976.gadā Lenijs Vaits grupu pamet, uzsākot veiksmīgu solokarjeru, kopš 1975.gada izlaižot deviņus soloalbumus, kā arī sadarbojoties ar daudziem spilgtiem džeza māksliniekiem, starp kuriem pēdējā laika nozīmīgākā ir jau pieminētā darbība Victor Bailey/Lenny White/Larry Corryell trio, kas materializējusies albumos “Electric”(2005) un “Traffic”(2006). Kopā ar Beiliju un Vaitu “Victor Bailey Group” sastāvā uz Saulkrastu estrādes skatuves kāps arī saksofonists Benijs Mopins (Bennie Maupin) un taustiņinstrumentālists Pīters Horvats (Peter Horvath).

Ne mazāk nozīmīga džeza klausītājiem šovakar būs atkalredzēšanās ar vācu bundzinieku Volfganga Hafnera, kurš palicis spilgtā atmiņā ar savu dinamisko uzstāšanos 2003. un 2005.gada festivālos.

Hafners uzsācis savu profesionālo mūziķa karjeru vācu džeza leģendas Alberta Mangelsdorfa vadītajā džeza ansamblī, vēlāk pievienojoties Klausa Doldingera grupai „Passport”, kurā muzicēja 11 gadus. No 1994. gadā Hafners sāk muzicē dziedātājas Čakas Kānas (Chaka Khan) grupā, kuru gan drīz atstāj, lai pievienotos Amerikas fusion supergrupai „Metro”. 1997. gadā kopā ar ilggadīgo kolēģi Robertu Di Džoiju Hafners izveido grupu „Zappelbude”, savukārt kopš 2002.gada viņš radoši izpaužas paša dibinātajā grupā „Wolfgang Haffner Band”.

Saulkrastu džeza festivālā Hafners klausītājus iepazīstinās galvenokārt ar skaņdarbiem no sava pēdējā albuma “Shapes”, kam raksturīga delikāta trīsdimensionāla mūzikas struktūra un nu jazz tipiskais abient skaņu, minimālisma un bungu programmēšanas savienojums. Spēcīgie ritmi savienojumā ar elektroniskajām perkusijām, sintezētu skaņu, rezultātā radot fascinējošu mūzikas tekstūru, kas caurvīta ar Hafnera bungām, efektiem un džeza mūzikas elementiem.

Saulkrastu džeza festivālā kopā ar Hafneru uzstāsies trompetists Sebastians Studņickis (Sebastian Studnitzky), ģitārists Andreas Blūmls (Andreas Blüml) un basists Kristians Dīners (Chriestian Diener).

Koncerta norises vieta – Saulkrastu brīvdabas estrāde Ainažu ielā 42, koncerta sākums plkst.20:00. Festivāla organizētāji ziņo, ka pēc koncerta no Saulkrastiem uz Rīgu kursēs autobuss, ar kuru mājās nokļūt varēs tie rīdzinieki, kas Saulkrastos ieradušies ar sabiedrisko transportu. Festivāla biļetes pieejamas “Biļešu paradīzes” biļešu kasēs un koncertu norises vietās. Koncerta biļešu cena: iepriekšpārdošanā LVL 10, pirms koncerta LVL 12. Festivālu organizē biedrība "Vasaras mūzikas sesija" ar "Bensons Auto" pilna servisa centra un citu organizāciju atbalstu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu