Brīvā mute: Kāzas, 1. daļa (35)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Free Images

Klausoties Raimonda Paula dziesmas vārdos "Tai dienā, ko negaidu es...", manas domas praktiski uzreiz aizklīst līdz kāzām. Sievietēm gan ir otrādi – precības ir dzīves piepildījums, jaunas ēras sākums, grēcīgās dzīves finiša spurts. Kāzas ir svarīgākas nekā biatlona stafete olimpiādē un Dziesmusvētku galā koncerts kopā. Lieki piebilst, ka dzīves galvenā notikuma dēļ dāmas ir gatavas upurēt visu – 9000 latu, veselību un veselo saprātu, draudzību un 10 kg svara, lai vēlāk visu zaudēto atgūtu dubultā.

Kāzas pilnībā kļūst sieviešu lieta uzreiz, tiklīdz izskanējis bildinājums. Līdzīgi kā skolā – par popielas organizēšanu nobalso visi, bet afišu griež un līmē meitenes, izjuzdamas organizatorisko orgasmu. Vistu perēšanas laikā esat čamdījuši? Esat dabūjuši trūkties?

Tad nu ziniet – lai kādai rīkošanai klāt ķeras sievietes, aiztikt šajā laikā viņas nedrīkst un ar pašdarbību aizrauties ne tik.

Ja līgavainis pēc darba nejauši būs "Alfā" nopircis sev kāzu uzvalku, viņa priekšā iznirs čūska un kāzu, visticamāk, nebūs vismaz divas nedēļas.

Paskatīsimies, kas tad no šīs femmmmmmmālās dominances beigu beigās iznāk.

Izcilas latviešu kāzas mūsdienu mērcē (nu, pretīgāku apakšvirsrakstu kāds var izdomāt?)

Plānošana

Te sievietēm vislabākais palīgs ir precos.lv – vieta, kur gluži kā kaķi uz slaukšanas laiku saskrien visas Latvijas līgavas, līgavu māsas, ex-līgavas, tās, kuras būs kādreiz līgavas, un arī tās, kuras nekad, nekad tādas nebūs.

Ja precību iemesls nav grūtniecības testa rezultāti, bet, visticamāk, līgavaiņa vājuma brīdis reibuma stāvoklī, šādas kāzas sāk plānot vismaz deviņus mēnešus iepriekš, jo labākās viesu mājas jau ir aizsistas.

Ko aicināt?

Kāzu plānošana sākas ar viesu sarakstu. Tuvākie radi – pats par sevi saprotams, tālākie radi – pēc izjūtas, taču jautrība sākas, kad runa ir par draugiem. Pēkšņi izrādās, ka līgavainim draugu nav, tikai alus brālība, kas dzers, kausies un "tāpat mūsu attiecībām ir tikai traucējuši".

Padoms līgavainim: cīnies par kvotām! Šī ir pirmā no kopumā divām iespējām kaut ko ietekmēt. Saki: "Es par viņiem galvoju, sametīs tādu summiņu, ka mēs uz viņiem vēl uzvārīsimies, ne tā, kā ar taviem bedalagām brālēniem un viņu simtupiecdesmit bērniem, kas uz visiem uzdāvinās vienu servīzi un labus vēlējumus teiks."

Viesu māja

Vietas izvēle ir nākamais solis, kad saderinātie izplūkušies, salabuši, atkal izplūkušies un beidzot sastādījuši viesu sarakstu. Sieviete nepagurusi ņemas pa internetu, zvanās un nemitīgi dīc jaunlaulenim ekskursiju.

Kas var būt brīnišķīgāks par labi izremontētu, komfortablu viesu māju ar koka apdari? Tur ir mazs, piesmirdis, maucīgs baseiniņš, kamīnzāle ar ragiem, pirts un augšstāvā guļvietas 12 personām, vajadzības gadījumā var izguldīt vēl 48 cilvēkus. Saimnieces vienmēr laipnas.

Viesu mājas vienu no otras var atšķirt pēc nosaukuma. Jemburgas muiža, Ratnieku ķīlis un Pļickas – tie ir populārākie viesu nami – vienmēr aizņemti. Jāmeklē tālāk.

Tālāk – nozīmē tieši to, ko arī nozīmē. 120 km tālāk ir pieņemams variants Upesdzintari. Līdz upei gan metri piecsimt, toties viesus priecēs vecu kapļu un gludekļu kolekcija. (Nu, dabūjāt?)

Padoms vīrietim: ciet klusu, tavas versijas te nevienu neinteresē!

Ēdināšana un dzirdināšana

Te viss notiek pēc saimnieces prāta – sākumā nogurdina plānotājus ar mistiskiem sarakstiem, rēķināšanu un beigās nospiež uz standartu – četrpadsmit lati no purna un miers.

Un tagad, b..c, veci, klausies! Te ir tava dzimtene, otrā un pēdējā iespēja kaut ko būtisku ietekmēt kāzu procesā – alkohola izvēle ir pilnīgi tavās rokās. Vari aizrauties, vari mesties šai neprātīgajā ugunsdejā pats ar sevi, saviem sapņiem, un neviens tev pretī nerunās, ja vien meitenēm būs vinčuks un kaut kas no saldajiem. Desmit litri uz degunu! Nē, nē, tas ir pārpratums, to pierādīt nav iespējams, taču jāpierāda IR. Tevis izdomāta formula un spēja radīt sievietes prātā sajūtu, ka "Kaznačejskaja" un "Zeļonaja marka" ir kā nagu laka un nagu lakas noņēmējs – tā ir vienīgā panākumu atslēga.

Reliģija

Līgavas periods ir emocionāli piesātināts – kāzu plānošana aizņem precīzi 100% smadzeņu resursu, un stāvoklī, kad katra sīkuma dēļ topošā sievele gandrīz nomirst, attiecībās nemanāmi iezogas Dievs Tēvs ar visu trīsvienīgo svītu. Lai gan, skaudri ņemot, laulības baznīcā ir tāpēc jau, ka nevar zināt, kāpēc un zagsā ir sūdīgi – cilvēki atrod sevi, sēžot iesvētes mācībā un Evaņģēliski luteriskā baznīca ar Vanagu priekšgalā sveic jaunos kristiešus. Aleluja.

Padoms līgavainim: ja tu vēl to, draudziņ, nezināji, tava izredzētā ir kristiete no matu galiem līdz pupu galiem.

Tas, ka pirms diviem mēnešiem nekas par to neliecināja, ir tikai tavas iedomas. Nekāda padoma nav – iesi pie altāra kā mīļais un būsi kā filmā.

Vedēji un pasākuma vadītāji

Tie laiki, kad vedēji savas funkcijas pildīja godprātīgi, pēc precos.lv datiem, ir pagājuši. Vedēji tomēr vajadzīgi, lai paraksta papīrus un sastāda labu kompāniju mašīnā. Izcilo jautrību pie svētku galda par naudu radīs profesionālu vadītāju pāris ar divi simti sešdesmit piecu kāzu pieredzi jau kopš Hruščova laikiem vai arī debila, hiperaktīva beibe no kāzu aģentūras ar visu aprīkojumu stafetēm.

Padoms līgavainim: necīnies pret vējdzirnavām! Precos.lv ir stiprāks par tavu kārava kalpiņu, lai kurš no taviem draugiem tas arī būtu. Portālā viss ir skaidri un gaiši uzrakstīts – atraktīva, komunikabla, latviešu un krievu valodā, jampadracis garantēts.

Mašīna

Padoms līgavainim: īrē limuzīnu par 300 latiem dienā! Īrē, dzirdi? B..c, kam saku – īrē! S..a, īrē limuzīnu par 300 latiem dienā! Īrē, katram latvietim ir jāīrē limuzīns! Īrē! Limuzīnu! Nanananana… Limuzīnu! Visi tevi apskaudīs un pīpinot sveiks! Es sveiks!

Īrē! Bez limuzīna kāzas nav kāzas! Nespirinies, draudziņ! Trīs sotaki plus pušķošana, nav tik traki!

Un tā - kāzu diena ir klāt. Līgavainis ir ierauts vāveres ritenī, nekas tur nav glābjams, tāpēc pārmetīsimies uz viesu fronti – paskatīsimies, kā klājas tiem.

Turpinājums sekos.

Komentāri (35)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu