Spuldzes turpmāk šķirosim

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Elektroenerģijas izmaksu paaugstināšanās un energoresursu deficīta draudu ēnā pasaules ekonomisti meklē veidus, kā ietaupīt enerģiju un samazināt planētas piesārņojumu. Arī Latvijas nākotne ir atkarīga no tā, cik rūpīgi tērēsim energoresursus un kā vāksim atkritumus.

Eiropas Spuldžu ražotāju federācija (ESRF) ir izdevusi rīkojumu par pakāpenisku atteikšanos no klasiskajām kvēlspuldzēm. Tas nozīmē, ka nākotnē apgaismei lietosim tikai energoekonomiskās (EE) spuldzes. Kvēlspuldzes, kaut arī videi absolūti nekaitīgas, patērē daudz vairāk elektroenerģijas nekā EE spuldzes. Tas ir aktuāli ne vien augsto elektroenerģijas izmaksu ziņā, bet arī radīto oglekļa dioksīda izmešu dēļ. Vienas kilovatstundas saražošana rada 0,59 kg CO2 gāzes. Tas nozīmē, ka mēnesī viena mājsaimniecība, kas tērē ap 50 kWh elektrības, rada ap 30 kg CO2. Izmešu kvotas katrai valstij ir netālas nākotnes jautājums. Tas nozīmē, ka par elektroenerģijas taupīšanu ir jādomā valsts līmenī.

Arī jaunās nav bez vainas

Savukārt EE spuldžu izmantošana ļauj ietaupīt resursus. Pilnīga pāriešana no kvēlspuldzēm uz EE spuldzēm ļautu samazināt oglekļa dioksīda izmešu daudzumu atmosfērā par 60%, un tādējādi varētu ietaupīt 63000 gigavatstundu elektrības. Tomēr?– arī EE spuldzes nav pilnīgi nekaitīgas. Tās satur videi naidīgas vielas, piemēram, dzīvsudrabu, tāpēc šīs spuldzes pēc izlietošanas ir jāsavāc atsevišķi no kopējās atkritumu sistēmas un jāpārstrādā speciālā rūpnīcā. To nosaka gan Eiropas Parlamenta un padomes direktīva par elektrisko un elektronisko iekārtu atkritumiem, gan arī Latvijas Republikas Ministru kabineta noteikumi par elektrisko un elektronisko iekārtu apsaimniekošanu. Tāpēc visās Eiropas valstīs ir nodrošināta EE spuldžu atpakaļ savākšanas sistēma. Baltijā lielākā spuldžu savākšanas un pārstrādes rūpnīca atrodas Liepājā.

Drīz visā Latvijā

Šobrīd Latvijā ir 48 izlietoto spuldžu savākšanas punkti. Ivars Mulareks, SIA "Ekogaisma" direktors, informē, ka darbs pie jaunu savākšanas punktu izveidošanas joprojām turpinās un to skaits nākotnē tikai palielināsies: "Šobrīd esam noslēguši līgumus par konteineru izvietošanu ar 27 pašvaldību un privātajiem atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumiem, kas ļauj nodrošināt izlietoto spuldžu savākšanu visā Latvijas teritorijā."

Ir veiktas vairākas sabiedriskās aptaujas, kurās tika jautāts, vai cilvēki zina, kas ir EE spuldzes, vai būtu gatavi tās izmest speciālos konteineros? Lielākā daļa izrādīja pozitīvu gatavību šim projektam, ja vien spuldzēm paredzētie konteineri būtu lielveikalu tuvumā. Apmēram viena ceturtdaļa aptaujāto jau lieto EE spuldzes, savukārt 16% aptaujāto nezināja, kāda atšķirība starp EE un parastajām kvēlspuldzēm.

***

Informācija

Kur Rīgā nodot izlietotās elektrospuldzes:

=Ciema ielā 3 (tel. 67612259),

=Daugavgrīvas ielā 31 (tel. 67614945),

=Duntes ielā 13 (tel. 67612259),

=pie T/C "Alfa" (tel. 67612259),

=pie T/C "Mols" (tel. 67612259),

=pie T/C "Spice" (tel. 67612259),

=Vienības gatvē 115 (tel. 67612259),

=AS "L&T Hoetika" teritorijā Vietalvas ielā 5 (tel. 67111001),

=Maskavas ielā 430 (tel. 8008880),

=Krustpils ielā 6 (tel. 8000065),

=Nautrēnu ielā 12 (tel. 7550301),

=Brīvības ielā 214c (tel. 67545007).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu