Progress 3D hologrāfisko ekrānu izstrādē (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Youtube

Arizonas Universitātes zinātnieki paziņojuši par būtisku progresu atjaunojamu 3 dimensiju hologrāfisko displeju izstrādē, vēsta "Electronista". Pirms pāris gadiem tika radīts displejs, kurā kadra veidošanai bija nepieciešamas vairākas minūtes. Taču pašreizējā ierīces versija ir spējīga to paveikt dažu sekunžu laikā.

Jauni materiāli un uzlabotās metodes jau spēj ar jauno displeju rādīt slaidšovu – autori šo tehnoloģiju apraksta kā sasniegušu tādu atjaunošanās ātrumu, ka ar to var darboties "gandrīz vai reālajā laikā". Pašlaik ierīces prototips spēj attēlot hologrammu uz 10 collu liela ekrāna (tiek testēta arī 17 collu liela iekārta).

Pievienotais video uzskatāmi demonstrē kopējo attēla radīšanas shēmu – vairākas kameras ieraksta objektu no dažādiem skatpunktiem, un iegūtās fotogrāfijas tiek izmantotas 3D attēla iegūšanai. Tālāk lāzers mijiedarbojas ar fotorefraktīvu polimēru, kurā saglabājās hologrāfiskie pikseļi, ko šajā gadījumā dēvē par hogeļiem. Kā norāda universitātes profesors Nasers Peigambarians, jaunu kadru iekārta var uzzīmēt ik pēc divām sekundēm.

Displeja izstrādātāji ir pārliecināti, ka tuvākajā nākotnē šī tehnoloģija tiks izmantota ciparu izkārtņu, trīsdimensiju karšu, komunikāciju sistēmu un izklaides ierīču izstrādes jomās.

Pašreizējās metodes ļauj attēlu "drukāt" tikai vienā krāsā, taču zinātnieku komanda veido daudzkrāsainu ekrānu, kura atjaunošanās ātrums pietuvosies televizora kadru atjaunošanās ātrumam.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu