Bērna istaba – krāsaina un praktiska (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mēbeles bērna istabā izvēlas atkarībā no viņa vecuma, prasmēm un tā, ko vēl vajadzētu iemācīties darīt – sēdēt, staigāt, skriet, gulēt, rotaļāties vai varbūt jau mācīties lasīt, pildīt mājasdarbus, aicināt ciemos draugus.

Lai bērniem viņu istabā patiktu uzturēties, vecākiem ieteicams pirkt mēbeles kopā ar savām atvasītēm un jautāt, vai konkrētās lietas patīk, vai arī kādas gribētu. Tās taču lietos viņi, nevis vecāki. Svarīgi, lai bērnu telpā esošās mēbeles ir drošas – nav asu stūru, tās nevar saplēst un savainoties ar lauskām, šķembām. Priekšmetiem vajadzētu būt izgatavotiem no ekoloģiskiem materiāliem. Tomēr ilgu laiku tiem nebūs jākalpo – bērns augs ātri, un vajadzēs jau citas lietas. Gaume gan veidojas jau mazotnē...

Pavisam mazam bērniņam vajadzīga gultiņa un kāds plaukts vai kumode viņa lietu novietošanai. Vēlāk vajadzēs krēsliņus, prāvāku guļvietu, rotaļu un citu aktivitāšu stūri ar virvju kāpnēm, tīkliem, sienām kāpelēšanai, mēbelēm viņa mantu savietošanai – pietiekami daudz plauktu, kastes, skapi, arī galdu, kur mācīties un varbūt novietot datoru, mūzikas centru. Daudziem bērniem patīk divstāvu gultas, ja vien var gulēt to "otrajā stāvā"...

Mazākiem bērniem jāiekārto ērts stūris vai kastes rotaļlietām, kuru saturam viņi var viegli piekļūt, varbūt pat padzīvoties pa to un laika gaitā iemācīties, kur lietām vieta. Maza bērna mēbelēm jābūt gan praktiskām, gan piemērotām rotaļām, piemēram, der sēdspilveni, dažādi krēsliņi. Tuvojoties skolas vecumam, jāsarūpē kārtīgs darba galds, regulējama augstuma augumam piemēroti krēsli. Svarīgi, lai bērna nodarbību vietas būtu labi apgaismotas.

Kā stāsta bērnu mēbeļu salona "?ids & Colors" direktore Alla Jolkina, bērnus ne tik daudz interesē lietu dizains, cik notikumi, darbības, ko ar tām var paveikt. Piemēram, skapī varēs arī ļoti labi ierāpties un pasēdēt... Piemērotas ir priedes koka mēbeles, bet labas arī no MDF kokšķiedru plātnēm izgatavotās – tās ir kvalitatīvākas, ekoloģiskākas par parasto plātņu mēbelēm. Gultai gan vajadzētu būt koka un matracim, gultasveļai – no ekoloģiskiem materiāliem.

Pusaudža istabā visu vajag racionālu un pārdomātu (no viņa viedokļa). Svarīga ir guļvieta, dīvāns, kur var ērti pavāļāties, turklāt ne tikai ar žurnālu, bet arī ar čipsiem, kolu, picu rokās. Tāpēc ieteicami dažādu krāsu maināmie pārvalki. Vajadzīgas arī citas mīkstās jauniešu mēbeles, piemēram, sēdspilveni, pufi, kas pielāgojas ķermeņa formām. Plaukti, galdi viņiem ir otršķirīgi. Tie var būt košos toņos, ja vien ir praktiski. Un vēl daudziem vajag sienu v.c. zonu radošām izpausmēm – zīmēšanai, krāsošanai, mīļoto mūziķu attēlu un tamlīdzīgu atribūtu piespraušanai.

***

Padomi

=Ja bērns ir ļoti aktīvs, telpas sienu un mēbeļu toņi ieteicami mierīgāki, rāmiem bērniem – spilgtāki, atraktīvāki.

=Gultiņu ieteicams novietot ziemeļu–dienvidu virzienā (galvgalis ziemeļu pusē).

=Dators, televizors nav piemērots bērnistabai. Arī lietas ar spožām, pulēta metāla, spoguļvirsmām neiesaka. Pat sienas vajadzētu krāsot ar matētām krāsām.

=Bērnam vajag "laboratoriju", kur veikt pasaules izpētes darbus – izjaukt ne tikai saliekamās rotaļlietas, bet arī izpētīt, no kā sastāv mašīnīte, kāpēc tikšķ pulkstenis... "Pētījumiem" ieteicams novietot dažas kastes, kur saliek dažādus priekšmetus, piemēram, magnētu, vecu telefonu, kalkulatoru, palielināmo stiklu u.c., ko vecākiem nav žēl. Ik pēc pāris nedēļām arsenālu papildina, atjauno – lai bērns pēta nākamos.

=Var iekārtot labo darbu kasti vai maisiņu – to var uzšūt kopā ar bērnu un sarunāt, ka par katru labu darbiņu maisiņā var ielikt gaišu podziņu (bumbiņu, klucīti v.c.), bet par sliktu – tumšu. Nedēļas beigās kopā ar vecākiem saturu izber un izrunā, kas labs vai slikts sadarīts. Maisiņa pildīšanā var piedalīties arī vecāki – ar savu krāsu pogām.

=Bērniem noderēs atradumu skapis (kaste, plaukts), kur var nest visu, ko interesantu atrod ārā, piemēram, akmentiņus, lapas u.c. Pieaugušie par tiem var uzdot dažādus jautājumus, rosinot bērna vērīgumu, fantāziju ("Kas tev tai akmentiņā patīk? Pēc kā tas izskatās?").

=Ja bērns vai visi mājinieki aizmirst, kur kādas lietas atstājuši, var iekārtot atradumu kasti. Turp visi nes atrastu priekšmetu, ko kāds nolicis nepiemērotā vietā. Tur tad varēs atrast zeķes, rotaļlietas, pildspalvas, brilles, ko mājinieki (arī bērni) kaut kur pazaudējuši. Šī mēbele noderēs arī pieaugušajiem.

=Bērna istabā var plānot augus, bet jākopj pārsvarā būs vecākiem.

=Pusaudža istabā noderēs lielas auduma "kabatas" pie dīvāna un varbūt arī pie krēsla – kur salikt telefonu, žurnālus, mūzikas centra pulti u.c. pa rokai vajadzīgus sīkumus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu