Cik svarīgi ir stingri ievērot dienas režīmu?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr / clairity*

Kā režīma neesamība un režīma ievērošana ietekmē mazuli? Konsultē pediatre Lolita Zorģe.

Jautājums:

"Zinu, ka ļoti daudzas māmiņas stingri ievēro mazuļu režīmu. Plkst. 8 pieceļas bērns, plkst.12 pusdienas, plkst.13 – diendusa...

Savu dienu mammas plāno pēc šā režīma. Un, ja tikšanās ar draugiem vai vizīte pie ārsta iekrīt bērna gulēšanas vai ēdienreizes laikā, šādas mammas centīsies vizīti pārlikt citā laikā.

Tas noteikti ir ērti tādā ziņā, ka vari plānot savu laiku pat par nedēļu uz priekšu, bet man tas nekādi neizdodas.

Manam dēlam ir mazliet vairāk nekā gads, un viņam ir pielīdzināts dienas režīms. Zinu, ka apmēram vienā un tai pašā laikā viņš iet gulēt pa dienu vai uz nakti, bet, ja viņš aiziet gulēt stundu vēlāk vai ātrāk, neredzu tajā nekādu problēmu.

Varu atļauties sev nozīmēt tikšanos arī bērna gulēšanas laikā un zinu - ja viņš nogurs, viņš iemigs man rokās vai ratos arī trokšņainā kompānijā vai uz ielas, un es varēšu turpināt darīt savas lietas.

Kā režīma neesamība un režīma ievērošana ietekmē mazuli? Varbūt viņš pēc tam nevarēs ievērot režīmu skolā, tāpēc ka viņš katru dienu nav noteiktā laikā paēdis, vai viņam būs problēmas ar puncīti? Kādas ir režīma priekšrocības, ja runājam par bērnu, un kādā vecumā ir ļoti svarīgi tās ievērot?"

Atbild pediatre Lolita Zorģe:

"Es atbalstu jūsu viedokli: tiešām vajag tā darīt, lai ir ērti gan mammai, gan bērniņam. Tas ir, ja mazais mierīgi iemieg jums rokās vai ratos, nav nekādas vajadzības pēc stingra dienas režīma.

Un tomēr katram tādam ir jābūt, arī pieaugušajam. Jūs taču paši arī kaut kādā noteiktā laikā mostaties, brokastojat, pusdienojat, vakariņojat utt.

Bet dzīvot pēc stingra pulkstenī redzamā laika arī nevajag, tam nav būtiskas lomas.

Protams, ja mammai gribas pieturēties pie režīma, lai viņa tā arī dara, tas tikai nozīmē, ka gan viņai, gan bērniņam ir tā ērtāk, tas ir, ievērot augstākminētos principus – vienā un tai pašā laikā ēst brokastis, pusdienas utt.

Kopumā katram bērniņam tā vai citādi ir savs režīms, vienkārši laiku pa laikam mainās intervāli starp miegu, ēdienreizēm un tamlīdzīgi.

Tā būs arī brīdī, kad bērns sāks iet dārziņā, skolā.

Pati dienas kārtība izveidosies tā, ka tas tomēr būs režīms.

Tā ka uztraukumam nav pamata."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu