Jauno Itālijas valdību veidos bijušais ES komisārs Mario Monti

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Itālijas prezidents Džordžo Napolitano svētdienas vakarā uzdeva veidot jauno valsts valdību bijušajam Eiropas Savienības (ES) komisāram Mario Monti, paziņoja prezidenta preses sekretārs. Napolitano par jauno valdību svētdien konsultējās ar abu parlamenta palātu spīkeriem un politisko partiju līderiem.

Papildināts ar Žozē Manuels Barrozu ziņojuma tekstu

Pie partijām nepiederošais 68 gadus vecais ekonomists Monti vadīs tehnokrātisku valdību, kurai 18 mēnešos, kas atlikuši līdz vēlēšanām, būs jāīsteno sāpīgas ekonomikas reformas. No 1995. līdz 1999.gadam Monti bija ES iekšējā tirgus komisārs, bet no 1999. līdz 2004.gadam - ES konkurences komisārs. Kopš 2009.gada Monti darbojas tā dēvētajā pārdomu grupā par ES nākotni, kuras vicepriekšsēdētāja ir Latvijas eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga. 9.novembrī Napolitano iecēla Monti par Itālijas senatoru uz mūžu.

Pēc Monti nominēšanas ES prezidents Hermans van Rompejs un Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barrozu izplatīja paziņojumu, kurā uzsver, ka Monti izvirzīšana premjera amatam "dod vēl vienu uzmundrinošu signālu,.. ka Itālijas varas iestādes ir apņēmības pilnas pārvarēt pašreizējo krīzi".

Korupcijas un seksa skandālos iesaistītais Berluskoni

Berluskoni sestdienas vakarā izpildīja solījumu atkāpties no amata pēc tam, kad parlamenta apakšpalāta sestdien deva galīgo apstiprinājumu nozīmīgai ekonomikas reformu paketei, kas paredz vairāku valsts aktīvu pārdošanu, kā arī liberalizāciju iekšzemes pakalpojumu tirgū, lai vairotu konkurenci un mazinātu birokrātiju.

75 gadus vecais korupcijas un seksa skandālos iesaistītais Berluskoni solījumu atkāpties pēc šī parlamenta balsojuma deva otrdien, kad parlamenta apakšpalāta atbalstīja nākamā gada budžetu, tomēr noskaidrojās, ka Berluskoni labēji centriskajai valdībai vairs nav absolūtā vairākuma apakšpalātā. Berluskoni ir Itālijas premjerministrs kopš 2008.gada. Viņš bija valdības vadītājs arī 1994.-1995.gadā un no 2001. līdz 2006.gadam.

Skatīt pievienoto video.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu