Kvadracikls nav rotaļlieta tikai onkuļiem (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Motocikls uz četriem riteņiem – kvadracikls – jau ieguvis popularitāti Amerikā un Vakareiropā. Nu arī Latvijā tas sāk iekarot lielu un mazu braucēju sirdis – līdz šā gada 1. jūnijam reģistrēti 710 šādi pārvietošanās līdzekļi.

Kvadracikls jeb motocikls uz četriem riteņiem ir starpposms starp velosipēdu un automobili, bet tā popularitāte slēpjas daudzfunkcionalitātē. ASV pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados kvadraciklus izmantoja vienīgi fermu mājsaimniecībās, bet tagad tie lieti noder arī atpūtai un sportam.

Gluži kā darba zirgs

Pēdējā laikā vizināšanās ar kvadracikliem kļūst arvien populārāka. Viens no šo braucamrīku straujās izplatības cēloņiem ir tā vienkāršā vadīšana. Braukšana pa pļavu vai meža ceļu ir ātri ielāgojama cilvēkiem, kuri nekad nav vadījuši auto. Pārvietošanos jūtami atvieglo arī automātiskā vai pusautomātiskā ātrumkārba. Ņemot vērā augstākminēto, kvadracikls kļuvis par vienu no galvenajiem robežsargu "darba zirgiem".

Arī jums ir iespēja izmēģināt šo pārvietošanās līdzekli, jo Latvijā ir vairāki desmiti nomas punktu un trašu, cenas tajos ir, sākot no četriem latiem par piecu minūšu un beidzot ar 30 latiem par stundas braucienu.

Visu vecumu sportistiem

Šai rūcošajai "vājībai" – kvadracikliem – priekšroku devis arī pieckārtējais pasaules čempions motokrosā motocikliem ar blakusvāģi Artis Rasmanis. Viņš mūsu valstī ir labākais un sekmīgi startē Eiropas čempionātā motokrosā ar kvadracikliem. Kopskaitā šosezon pa Eiropas trasēm traucas 30 motobraucēju. Pēc paša braucēja vārdiem, īpaši populārs šis motokrosa paveids ir Francijā, Vācijā un Anglijā. Būtiski, ka A. Rasmaņa "Moto komanda 71" startē trīs motosporta veidos: skijoringā, ziemas motokrosā un motokrosā ar kvadracikliem. Ar kvadraciklu var braukt jebkurā vecumā, un arī Arta komandā startē brāļi – sešpadsmitgadīgais Artūrs un trīspads­mitgadīgais Kristaps Bimbiruļi.

***

Informācija

=Starptautiskais kvadracikla nosaukums ir ATV ("All Terrain Vehicles"), kas nozīmē "transporta līdzeklis, ar kuru iespējams pārvietoties pa jebkuru zemes segumu";

=saskaņā ar valsts standartu kvadracikliem numura zīme ir tikpat liela kā motocikliem;

=reģistrēto kvadraciklu skaits šā gada 1. aprīlī bija 529, bet 1. jūnijā – 710;

=kvadraciklus līdzdalībai ceļu satiksmē CSDD reģistrē kopš 1994. gada;

=ikgadējā tehniskā apskate jāveic tikai tiem kvadracikliem, kuri pastāvīgi piedalās ceļu satiksmē;

=kvadracikla reģistrācijas numura zīme izmaksā 38,63 latus, tehniskā apskate?– 6,02 latus;

=kvadracikli spēj attīstīt ātrumu līdz 140 kilometriem stundā, taču nepārvērtējiet savas spējas;

=vadošās kvadraciklu ražotājfirmas ir "Polaris, "Yamaha", "Arctic Cat", "Honda", "Suzuki" un "Kawasaki".

***

RB iesaka

Iespējas braukt ar kvadraciklu

="Kārļmuiža", Drabešu pagasts, Cēsu rajons;

="Nelss" trasē, Dukuru pagasts, Cēsu rajons, ceļa virzienā Cēsis–Valmiera;

=Lidlauks, Priekuļu pagasts, Cēsu rajons;

="Andrēni K.", Dzērbenes pagasts, Cēsu rajons;

="Emīla Pasaule", "Udri", Vidrižu pagasts, Limbažu rajons;

="Jena motors", Rīga, Jaunciema gatve;

=Šlokenbekas muiža, Milzkalne, Tukuma rajons;

="Aglonas Alpi", Aglonas pagasts, Preiļu rajons;

="Līčkalni", Līgatnes pagasts, Cēsu rajons;

=Lilaste, Saulkrastu pagasts, Rīgas rajons;

="Rancho Randevu", Kokneses pagasts, Aizkraukles rajons.

***

Viedokļi

Artis Rasmanis, pieckārtējais pasaules čempions motokrosā motocikliem ar blakusvāģi:

– Braucamais uz četriem riteņiem vienmēr būs pieejamāks un drošāks nekā uz diviem vai trim. Lai brauktu ar to, nav jābūt izcilām fiziskajām īpašībām un koordinācijai. Braukšana iespējama visiem, sākot no septiņiem un līdz 70 gadiem. Ar to iespējams braukt visur: pa ielu, trasē, mežā, bezceļos, pa lauku un gan vasarā, gan ziemā.

Artūrs Robežnieks, Latvijas Motosporta federācijas enduro komisijas vadītājs, SIA "Motors" īpašnieks:

– Salīdzinot ar sporta motociklu vai baiku, kvadracikls būs lētāks. Pieņemams ielas motocikls maksā 6000 eiro, bet kvadracikls?– uz pusi lētāk. No rūpnīcas nākušais pārvietošanās līdzeklis aprīkots tikai ar pašu nepieciešamāko, tāpēc to pilnveidot ir jūsu rokās un naudas makos. Priekšrocība, salīdzinot ar auto?– tas ir pieejamāks tehniskajā apkopē un vadīšanā.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu