Vairāk nekā telefons (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vēlos vairāk uzzināt par Apple Phone. Kad tas nonāks Latvijā un cik maksās? Kas ir iekļauts komplektācijā? Kādi ir tā tehniskie parametri?

Dators ar skārienjutīgu ekrānu

Apvienojot telefonu, plaukstdatoru un iPod, datoru ražotājs Apple radījis jaunu produktu iPhone. Tam nav ierasto taustiņu, taču skārienjutīgais (touch screen) displejs speciāli izveidots lietošanai ar vienu vai vairākiem pirkstiem. Atšķirībā no plaukstdatoriem nav nepieciešams speciāls irbulītis, jo iPhone ekrāns reaģē tikai uz ādas pieskārieniem.

Teksta ievadīšanai uz ekrāna parādās klaviatūra, ko var lietot, ar pirkstu nospiežot ekrānā esošos burtus. Gluži kā datorā tiek nodrošināta automātiska pareizrakstības pārbaude un vārdnīca, kas spēj iemācīties jaunus vārdus, ko pievieno lietotājs. Paredzēts, ka ierīce no pirmajām rakstu zīmēm spēj uzminēt, kādu vārdu lietotājs grib ievadīt.

iPhone lietotāja interfeiss (user interface) ļauj lietotājam pārvietot ekrāna saturu ar "pieskariespārvelcatlaid" kustību – ar pirkstu ekrāna saturu pavelk uz augšu vai leju, it kā tas atrastos uz rullīša. iPhone spēj šķirstīt tekstus arī kā grāmatā – lietotājs ar pirkstu pieskaras ekrānam, pavelk un atlaiž. Ir iespējas palielināt un samazināt fotogrāfijas un interneta lapas, divus pirkstus (visērtāk ar rādītājpirkstu un īkšķi) paplešot vai saspiežot uz ekrāna.

Priekšpusē izvietotie taustiņi nodrošina pieeju galvenajai izvēlnei, no kuras var veikt darbības uz skārienjutīgā ekrāna, kā arī ieslēgt un izslēgt sleep režīmu, regulēt skaļruņu skaļumu, ieslēgt un izslēgt zvana signālu.

Telefons ar fotokameru un mūziku

Ar iPhone var veikt konferenču zvanus, noteikt zvanītāja numuru un saskaņot darbību ar citām telefonu tīkla ierīcēm un iPhone funkcijām. Piemēram, tiek apstādināta atskaņota dziesma, ja kāds zvana, un atkal ieslēgta, kad zvanu pārtrauc.

Ierīcē ir vizuāla balss pastkastīte – uz ekrāna teksta veidā var redzēt saņemtās balss ziņas, tās pat nenoklausoties. Papildus balss ziņas var klausīties vai izlasīt sev vēlamajā secībā.

E-pasta ziņas tiek attēlotas hronoloģiskā kārtībā līdzīgi epasta sistēmai. Teksta ziņas zem katra rakstītāja vārda attēlotas runas burbuļos tāpat kā iChat. iPhone ir HTML epasta programma, kas ļauj pievienot fotogrāfijas. Tiek atbalstīti arī IMAP un POP3 epasta standarti, taču programmu nevar savienot ar Microsoft Outlook.

iPhone ir kamera ar divu megapikseļu izšķirtspēju un programmatūru, kas lietotājam sniedz iespēju augšupielādēt, apskatīt un fotogrāfijas nosūtīt uz epastu. Programmatūra mijiedarbojas ar iPhoto, kas tiek izmantota MAC galda datoros. Ierīce apgādāta ar kustību detektoru, kas fotografēšanas laikā ļauj automātiski pārslēgties no portreta uz ainavas režīmu.

Mūzikas bibliotēkas izkārtojums ir alfabēta secībā un ar lielākiem fontu izmēriem nekā iPod. Speciālā foto bibliotēkā ir pieejami mūzikas albumu vāka (cover) attēli. Var atskaņot video failus, skatīties filmas vai TV pārraides.

Vienošanās starp Apple un Google nodrošina pieeju speciāli izmainītai Google Maps versijai – kartēm, dažādiem objektu sarakstiem un satelītattēliem. Kā meklētāju var izmantot arī Yahoo.

iPhone biznesa stratēģija

iPhone paredzēts lietošanai ar bezvadu interneta tīklu Wi-Fi caur Safari interneta pārlūku. Atšķirībā no lielas daļas telefonu tas attēlo pilnas interneta lapas. Ir arī iebūvēts Bluetooth, kas atvieglo failu apmaiņu ar datoru, uzstādīta optimizēta pilna operētājsistēmas Mac OS X versija. iPhone OS versija iekļauj sevī programmatūras daļu Core Animation, kas atbildīga par animācijām, ko izmanto lietotāja interfeisā.

Komplektā ir austiņas, kas papildinātas ar mikrofonu. Atbildēt uz zvaniem vai beigt sarunu var, piespiežot mikrofonu. Skaļruni var lietot gan brīvo roku režīmā, gan audio vai video materiālu atskaņošanai.

iPhone sadarbojas ar citām Apple programmām – iCal (kalendāri un atgādinājumi), Address Book (telefonu grāmata) un iTunes. Windows lietotājiem ir ierobežotas iespējas sinhronizēt datus ar iTunes.

Pagaidām iPhone neatbalsta 3G, sākotnēji tas ir orientēts uz ASV tirgu (no 29. jūnija) un paredzēts Cingular tīklam. Eiropā tas būs pieejams apmēram no oktobra, bet Āzijas valstīs – tikai nākamgad. Vēl nav zināms, vai Apple līdz tam laikam ieviesīs arī 3G tīkla atbalstu, jo ASV atšķirībā no Eiropas un Āzijas 3G pagaidām nav īpaši populārs.

Konsultēja Capital Apple Center veikala vadītājs Hardijs Sametis. Izmantota informācija no

www.apple.com/iphone/

***

UZZIŅA

iPhone parametri:

115x61x11,6 milimetru liels un sver 135 gramus;

3,5 collas (8,9 cm) liels skārienjutīgs (touch screen) displejs (320x480 pikseļi);

aktīvā virsma ir no materiāla, kas ir drošs pret skrāpējumiem;

iebūvēto akumulatoru lietotājs pats nevar pašrocīgi nomainīt;

akumulators nodrošina piecu stundu darbu, runājot pa telefonu, vai četras stundas, skatoties video, vai 24 stundas mūzikas atskaņošanas režīmā;

akumulatora darbības laiks gaidīšanas režīmā ir 250 stundas;

paredzamā cena – 499 ASV dolāri 4 GB modeļiem un 599 ASV dolāri 8 GB modeļiem.

***

SVARĪGI

iPhone ekrānam ir trīs sensori:

tuvuma sensors aizver skārienjutīgo ekrānu, ja iPhone pielikts tuvu ausij;

gaismas sensors uztver apkārtējās gaismas spilgtumu un maina ekrāna spilgtumu, paildzinot akumulatora darbību;

sensors, kas uztver telefona novietojumu un maina attēla novietojumu uz ekrāna 90 grādu diapazonā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu