Ūdensslēpošana – daiļslidošana uz ūdens (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vasaras pilnbriedā aktuāla kļūst ūdensslēpošana, un šis sporta veids šovasar piedzīvo renesansi. To tēlaini var salīdzināt ar daiļslidošanu uz ūdens, tikai tas ir stipri ekstrēmāk. Daudziem ūdensslēpošana ir veselīga laika pavadīšana svaigā gaisā. Šis sporta veids nepaģēr lielus finansiālus ieguldījumus, kā arī sarežģītu tehnisko izpildījumu. Sākt nodarboties var praktiski katrs, kurš ir puslīdz labā fiziskajā formā.

Ūdensslēpes tika radītas 1922. gadā, kad Minesotas štatā dzīvojošais Ralfs Samuelsons izdomāja ziemas slēpes izmēģināt ūdenī. Bijušajā PSRS un Latvijā šis sporta veids no Ziemeļamerikas tika "importēts" pagājušā gadsimta 50. gados. Šī disciplīna pirmoreiz būs iekļauta olimpisko spēļu programmā 2012. gadā (spēles notiks Londonā).

Interese un panākumi aug

Bija laiks, kad Preiļu rajona Eikšu ezerā risinājās PSRS čempionāti ūdensslēpošanā, taču līdz ar varas maiņu sportiskās aktivitātes izzuda. Ir gandarījums, ka pēc ilgā pārtraukuma šis sporta veids pamazām atdzimst un katru vasaru pulcē arvien jaunus interesentus. Jāatzīst, ka ir gan kvantitāte, gan kvalitāte. Pagājušā mēneša vidū Latvijas komanda sekmīgi startēja Sanktpēterburgā starptautiskajās sacensībās slalomā ar Krievijas un Somijas braucēju līdzdalību. Latvijas pārstāvis Kristaps Remess bija trešais "open" grupā.

Nākamās nedēļas nogalē visi labākie Latvijas ūdensslēpošanas pārstāvji pulcēsies Siguldas Umeru ezerā. Tur atklās sacensību sezonu – notiks Rīgas rajona atklātais čempionāts.

Visiem vecumiem un iespējām

Šis ir viens no pieejamākajiem ūdenssporta veidiem. Vasarās daži simti profesionāļu un amatieru "vago" Latvijas ūdenskrātuves. Būtiski ir tas, ko cilvēks vēlas darīt: vienkārši braukt ar slēpēm vai piedalīties sacensībās (figurālā slēpošana, slaloms, tramplīnlēkšana). Ja grib tikai pavizināties, tad nepieciešams ūdens, laiva, tās vadītājs (kam ir kvalifikāciju apliecinošs dokuments), falle, ūdensslēpes un veste. Sportistiem un profesionāļiem prasības ir daudz augstākas, inventārs – dārgāks. Labākais sacensībās ir tas, kurš, traucoties pieļaujamā ātrumā (maksimāli 58 kilometri stundā) un turoties pēc iespējas īsākā fallē (sākot no 18 metriem), var veikt sarežģītākas figūras, ātrāk izbraukt slalomu vai tālāk aizlēkt.

Pašreiz Latvijā aktīvi darbojas pieci klubi: "Bebri" (Sigulda), "Zuši" (Majori), "Partizānu ugunskurs" (Baldone), "Sosnovka" (Priedaine) un "Bašķi" (Preiļi). Jāatzīmē, ka klubs "Bebri" dod iespēju ar šo sporta veidu nodarboties Siguldas un Krimuldas mazturīgo ģimeņu bērniem. Ūdensslēpošanu profesionālo iemaņu uzlabošanai nesmādē arī kluba "Pantera" kalnu slēpotāji, jo trenere Sandra Meldere savus audzēkņus labprāt redz darbojamies ūdenī.

Abas slēpošanas

Lai pilnībā izbaudītu šā sporta veida iespējas un pievilcību, ikdienā jātrenējas. Lai, braucot aiz laivas, spētu noturēties uz slēpēm un veiktu dažādus vingrinājumus, jābūt labai fiziskajai sagatavotībai. Treniņiem vispiemērotākās ir nodarbības lēkšanā uz batuta, koordinācijas vingrinājumi un atlētiskā vingrošana. Ja laiva brauc ar maksimāli pieļaujamo ātrumu 58 kilometri stundā, aizmugurē esošais braucējs centrbēdzes līniju šķērso ar ātrumu, kas tuvojas simtam. Visiespaidīgākā ir tramplīnlēkšana ­– sportists virs ūdens aizlido tālāk par 50 metriem.

***

Viedokļi

Vilnis Ādamsons, kluba "Bebri" valdes priekšsēdētājs:

– Sports ir laba lieta, taču, ja ūdensslēpošanā nebūs jauno, mūsu pūliņiem nav jēgas. Labprāt strādājam ar bērniem, kas trenējas arī kalnu slēpošanā, jo ne visi no viņiem kādreiz kļūs par meistariem. Galvenais ir interese un entuziasms.

Dinārs Doršs, kalnu slēpošanas speciālists, sporta kluba "Bebri" menedžeris:

– Salīdzinot kalnu slēpošanu ar ūdensslēpošanu, jāsecina, ka visas braucēja darbības ir pretējas. Proti, ja ziemā braucienā sportista ķermenis augšdaļā ir "pret", tad te – "jāguļas" iekšā. Parasti ūdensslēpotāji smīkņā par kalnu braucējiem, un otrādi. Neraugoties uz to, Latvijas izlases kalnu slēpotāji darbojas arī ūdeņos.

Diāna Vucāne, no ūdenssporta kluba "Bašķi":

– Savulaik te, Eikšu ezerā, notika pieci PSRS čempionāti ūdensslēpošanā, tagad – tikai Latvijas. Kādreiz sporta skolā bija ūdensslēpotāju grupas, tagad tās darbojas "Bašķu" klubā. Jaunatnes interese par šo sporta veidu un viņu panākumi starptautiskajā arēnā ļauj cerēt uz tā atdzimšanu Latvijā.

***

Ūdensslēpes

Slēpošana ir vispieejamākais un visvieglāk apgūstamais ūdenssporta veids.

Slēpes ir pāru, lēkšanas un slaloma. Sacensībās figūras un lēcienus izpilda uz vienas slēpes.

Iesācējiem populārākā slēpju marka ir "World Team", jo ar tām var droši braukt (ja slēpes ir 45 grādu leņķī attiecībā pret ūdens virsmu).

Tāpat kā kalnu slēpēm būtiski, kādam nolūkam tās paredzētas.

Slēpju iedalījums: sākot no amatieru meistarības līmeņa, beidzot ar profesionālajām frīstaila; būtiskākās atšķirības – platums un forma. Slēpošanas gaitu sākumā slēpes īrējiet, tā noskaidrosiet, kuras ir piemērotas tieši jums.

Slēpju cena: no 50 līdz 1000 ASV dolāru.

Labākā slēpju cena ir 300 – 450 dolāru, jo tad varat būt drošs, ka tās nesalūzīs un jūs negūsiet traumu.

Vieglāk no ūdens "izcelties" ar slēpēm, kurām ir platāks (–i) purngals (–i).

Jo platākas slēpes, jo vairāk spēka braucienā jūs ietaupāt.

Daudzi braucēji uzskata, ka vienlīdz liela nozīme ir gan slēpēm, gan kāju turētājiem.

Jūsu drošībai

Sekojiet apkalpojošā personāla ieteikumiem un komandām!

Jāprot labi peldēt.

Lietojiet piemērotu glābšanas vesti!

Falli turiet tikai rokās!

Nokritušos braucējus apbrauciet ar līkumu!

Pēc kritiena atlaidiet vaļā falli!

Uzmanieties no tukšām fallēm un slēpēm!

Pirms sarkano boju vārtiem atlaidiet falli!

Cimdi un hidrotērps sekmēs komfortu arī vēsākā laikā un aizsargās kritienā.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu