Marsa un Veneras veselībai

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sieviešu un vīriešu organismi ir pilnīgi dažādi, arī hormonālā ziņā. Tieši tāpēc tiem arī nepieciešami nedaudz atšķirīgi mikroelementi un to daudzums.

Noslēpums slēpjas uzturvielu sabalansētībā

Ikdienas steigā ne vienmēr izdodas nodrošināt sabalansētu uzturu, kurā būtu visas nepieciešamās organisma veselībai un spēkam nepieciešamās vielas. Tad var palīdzēt uztura bagātinātāji, kas nodrošinās trūkstošos vitamīnus un minerālvielas, kas vajadzīgi normālai dzīvības procesu norisei organismā.

Gadījumos, kad ir liels stress, ļoti smaga garīga vai fiziska slodze, vai arī tad, ja uzturā ir nepilnvērtīgs, piemēram, trekns ēdiens, ir nepieciešams papildus uzņemt vitamīnus un minerālvielas. Stresa laikā vitamīnu deva var būt lielāka, bet ikdienā, ja vēlamies vien uzturēt harmonisku balansu organismā, tabletes nemaz nav jālieto katru dienu, pietiks ar tableti divās dienās vai pat retāk. Savukārt ogu laikā, kad ir pieejami svaigi augļi un dārzeņi, vitamīni un mikroelementi papildus nemaz nav jālieto.

Divas atšķirīgas pasaules

Vīrietim visa mūža garumā nepieciešami antioksidanti un B grupas vitamīni. "Galvenie antioksidanti ir C, A un E vitamīni. Tie palīdz novērst brīvos radikāļus un tos neitralizē. Brīvie radikāļi bojā asinsvadu sieniņas, nervu šūnas, arī dzimumšūnas, noved pie neauglības un vēža attīstības. Ar tiem ir jācīnās. Ja ir nervu sistēmas vājums, jālieto vairāk B grupas vitamīni. Turklāt stiprais dzimums tik maz lieto nepiesātinātās taukskābes – zivju eļļu, rapšu eļļu vai augu valsts eļļu – to, kas dod spēju organismam uzturēt sabalansētību. Vīrietim vajadzīgi mikroelementi – selēns, cinks, dzelzs, varš. To trūkums var izraisīt nopietnas problēmas, piemēram, vara deficīts var veicināt artēriju defektus," saka ārsts. "Vīriešiem pēc 40 gadiem mēdz būt problēmas ar priekšdziedzeri. Tieši tāpēc vīriešiem šajā vecuma posmā iesaka vairāk lietot dažādas eļļas, cinku un selēnu. Tad nav tik būtiski B grupas vitamīni un kalcijs, bet tieši nepiesātinātās taukskābes," iesaka klīniskais imunologs – alergologs Lauris Līcītis.

Savukārt sievietei vairāk uzmanības jāpievērš, lai saņemtu B grupas vitamīnus, dzelzi. Sievietēm dzīves brieduma laikā vairāk jādomā par fitohormoniem, kas palīdz sabalansēt vielmaiņu, kā arī par kalciju.

Der ieklausīties pašam sevī

"Cilvēks pats vairs nemāk sajust, kas organismam nepieciešams, vienīgi lauku cilvēki vēl ir saglabājuši šo spēju – sevī ieklausīties. Reizēm pieķeram sevi, ka roka pasniegusies pēc kāda konkrēta ēdiena. Tam arī vajag ļauties. Reizēm tik ļoti gribas kādus īpašus dārzeņus, tātad organisms pats priekšā pasaka, kā viņam trūkst. Varbūt gribas rupjmaizi, citam – speķa gabalu. To arī vajag darīt," iedrošina L. Līcītis.

Ja cilvēks neieklausās organisma vajadzībās, var gadīties, ka kāds vitamīns, kuru pastiprināti uzņem, patiesībā nav vajadzīgs. Tas tikai nevajadzīgi noslogo organismu, kuram jāpūlas, lai šo vitamīnu saistītu un izvadītu ārā. Turklāt ir vitamīni, kuru pārpalikums var negatīvi ietekmēt citu vitamīnu uzsūkšanos. Turklāt, lietojot sintētiskos, mākslīgos vitamīnus, kas nopērkami aptiekās, cilvēks uzņem ķīmiskas vielas. Šajā gadījumā organisms patērē minimālu daudzumu vitamīnu, lielāko daļu izvadot ārā kā nekam nederīgas vielas. Tāpēc ir svarīgi, kādus vitamīnus izvēlamies. Jo dabiskāks būs preparāts, jo efektīvāka būs tā iedarbība. Cilvēkiem, kuri lieto mākslīgos vitamīnus, paralēli noteikti jāuzņem arī dzīvie vitamīni, kas atrodami augļos un dārzeņos.

"Katrai vielai ir bioenerģētiskā pieejamība – tas, cik un kā organisms ir gatavs sadarboties ar uztura bagātinātājiem, kā pieņem informāciju, ko šis savienojums nes. Cilvēks lielākoties sastāv no ūdens, kas ir dabīgs bioloģisks kompjūters. Tāpēc molekulārā līmenī mēs esam ļoti sarežģītas būtnes. Laiku pa laikam nonākam pie atziņas, ka tēvu tēvi bija pareizi. Jālieto naturāli preparāti un produkti," iesaka ārsts.

Labāk vienu konkrētu vitamīnu

L. Līcītis atzīst, ka farmācija ir liels naudas pelnīšanas bizness, pircējam ir grūti izvērtēt vitamīnu kvalitāti un izcelsmi. Turklāt pašreizējā kārtība, kādā jāreģistrē uztura bagātinātāji, ar savu birokrātiskumu kavējot augstas kvalitātes vitamīnu nonākšanu Latvijā. Šā iemesla dēļ mūsu valstī labākajā gadījumā nopērkami diezgan viduvēji produkti. "Neviens labs produkts nemaksās tik lēti, kā to var atsevišķās tirdzniecības vietās iegādāties. Cilvēks, protams, to lietos, bet tur nav nekādas garantijas, ka saņems to, ko cer. Turklāt cenu nosaka materiāls, no kā tiek gatavota kapsula, veids, kādā produkts tiek pārstrādāts, protams, mēs maksājam arī par brendu," saka L. Līcītis.

Viņš iesaka labāk iegādāties nevis kompleksos vitamīnu preparātus, kuros iekļautas vairākas vielas, bet gan atsevišķus vitamīnus. Kompleksajos preparātos vitamīnu devas parasti ir niecīgas, un tās nedod gaidīto efektu. Lai tas izdotos, jālieto liels daudzums šo preparātu. Bet organismam bieži vien pastiprināti vajadzīgs tikai viens vai divi vitamīni, pārējie paaugstinātās devās nav nepieciešami. Kompleksie preparāti nespēj atrisināt viena vitamīna pastiprinātu trūkumu.

Labāk jautāt padomu

Lai izvēlētos vitamīnus piedāvājuma klāstā, Ģimenes aptiekas - 1 vadītāja Ināra Losjaka iesaka pircējam kopā ar farmaceitu paskatīties uz vitamīnu devu sarakstiem. "Zinot savu vajadzību, arī var izvēlēties piemērotākos vitamīnus, jo lielākoties sastāvi visiem ir līdzīgi, atšķiras devas. Var ieteikt vitamīnus pēc smagas slimības, antibiotiku lietošanas, ilgtoša stresa, slimošanas, ja ir sāpīgas mēnešreizes un jutīgas krūtis vai arī ir vienkārši ir vēlēšanās stiprināt organisma aizsargspējas. Jāskatās sastāvs. Ja tas ir ļoti garš, vai tiešām visu Mendeļejeva tabulu nepieciešams saņemt?" iesaka I. Losjaka. Ģimenes aptiekās tagad izveidoti arī plaukti vīriešu precēm, norādot arī vīriešiem nepieciešamos vitamīnus. Tas iedrošināšot vīriešus vairāk izrunāt savas vajadzības un problēmas ar farmaceitu.

***

DER ZINĀT

Vitamīnu trūkuma pazīmes:

• nogurums,

• viegla, ātra, bieža saaukstēšanās un grūta, ilga izveseļošanās

• apātija,

• samazinās koncentrēšanās spējas,

• dažādi ādas izsitumi,

• var veidoties redzes problēmas.

***

NEPIECIEŠAMIE VITAMĪNI

Sievietēm

B grupas vitamīni.

• B1 vitamīns ir iesaistīts centrālās nervu sistēmas un asinsrites sistēmas funkciju nodrošināšanā. Tam arī ir svarīga nozīme ogļhidrātu vielmaiņas procesos.

• B2 vitamīnam ir nozīme centrālās nervu sistēmas darbībā un aknu funkciju nodrošināšanā.

• B3 vitamīns ir iesaistīts tauku vielmaiņas procesos.

• B6 vitamīns atbild par norisēm centrālajā nervu sistēmā un olbaltumu vielmaiņā.

• B12 vitamīns nepieciešams normālai sarkano asins šūnu veidošanās nodrošināšanai.

Svarīgākās minerālvielas:

• Kalcijs – galvenā asins sarecēšanas sistēmas sastāvdaļa ar antistresa efektu, antioksidants un antialergēns. Tas piedalās nervu un muskuļu aktivitātes regulēšanā. Kalcija deficīts izraisa osteoporozi, izpaužas arī kā depresija, slikts miegs.

• Dzelzs – nodrošina skābekļa piegādi audos, piedalās vairogdziedzera hormonu sintēzē, uzlabo imunitāti un novērš dzelzs deficītu. Tā nepietiekamība organismā izpaužas kā pastāvīgs nogurums, bālums, redzes traucējumi, ēstgribas trūkums, aizcietējumi, mazasinība.

Vīrietim

• Selēns – kavē novecošanu, stiprina imūnsistēmu, uzlabo ādas elastību. Deficīta gadījumā agrāk parādās vecuma pigmentācijas plankumi, āda sliktāk pretojas vides kaitīgajai iedarbībai.

• Magnijs – kaulu stiprumam, veicina holesterīna samazināšanos, noņem muskuļu tonusu, novērš depresiju un mazina stresa sekas. Ja nav pietiekamā daudzumā, cilvēkam parādās nervozitāte, viegla aizkaitināmība, bezmiegs.

• Cinks – piedalās šūnu dalīšanās procesā un proteīnu sintēzē. Tas regulē cukura līdzsvaru asinīs, rūpējas par aminoskābju nogādāšanu ādas šūnās. Ja ir cinka deficīts, var veidoties iespaids uz seksualitāti, izpausties kā matu un nagu trauslums, imūnsistēmas novājināšanās un plikpaurība. Cinku iesaka lietot arī tad, ja ir palielināta prostata.

Abiem dzimumiem

• D vitamīns – veicina kaulu augšanu un nobriešanu, nodrošina kalcija uzsūkšanos asinīs no kuņģa zarnu trakta. Saules gaismas ietekmē tas veidojas ādā.

• K vitamīnu organismā veido zarnu baktērijas. Tas nepieciešams asinsreces procesiem.

• Nātrijs – uztur ūdens līdzsvaru organismā, ir vajadzīgs muskulatūras un nervu sistēmas aktivitātei.

• Kālijs – veicina liekā šķidruma izvadīšanu no organisma, ir absolūti nepieciešams muskuļu darbībai, regulē sirds ritmu, nodrošina ogļhidrātu apmaiņu un nervu impulsu pārvadīšanu. Deficīts izpaužas kā nogurums, depresija, bezmiegs, ietekmē nieru funkcijas, gremošanas sistēmu un sirdsdarbību. Kļūst sausa āda, un pēc pārslodzes ir ļoti grūti atgūties.

• Fosfors – vajadzīgs muskulatūras un nervu sistēmas aktivitātei.

• Jods – piedalās tauku šķelšanā, nodrošina veselīgu ādu, bērniem sekmē zobu šķilšanos, novērš nagu un matu trauslumu. Nepietiekamība izpaužas kā vairogdziedzera slimības, paaugstināta jutība pret aukstumu, nogurums un aptaukošanās. Var būt iemesls aizcietējumiem.

• Varš – stiprina organisma aizsargspējas, rūpējas par antibakteriālu un pretvīrusu iedarbību. Kopā ar dzelzi vēršas pret mazasinību. To nesaņemot, var rasties anēmija, plaušu slimības, nervu traucējumi.

***

UZZIŅAI

Galvenie vitamīni vīriešiem un sievietēm

• Visvairāk jārūpējas par C, E un A vitamīna uzņemšanu. Šie vitamīni palīdz cīnīties ar infekcijas slimībām.

• A vitamīns nodrošina normālu redzi, ādas un gļotādu funkciju, kā arī augšanu.

• C vitamīns palielina organisma aizsargspējas pret slimībām, nodrošina normālu nervu sistēmas darbību.

• E vitamīnam ir nozīme organisma imūnās sistēmas procesos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu